» Ίσες ευκαιρίες εργασίας για όλους»

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας και εμείς ως κυβέρνηση δεν είναι απλά ότι το πιστεύουμε αυτό αλλά πολύ περισσότερο το κάνουμε πράξη. Δυστυχώς κάποιες παρωχημένες αντιλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος δεν άφηναν περιθώρια ίσων ευκαιριών και ανέλιξης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο μέσα από μια σειρά δράσεων η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει πολύ σημαντικά βήματα προόδου και σε αυτό τον τομέα. Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και το αποδεικνύουμε μέσα από ένα πλαίσιο πολιτικών που έχουν ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Ήδη με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών. Η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε 2.000 ευρώ στη γέννα κάθε νέου παιδιού, ώστε να υπάρχει μια μικρή οικονομική ασφάλεια για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα γέννας και να ενθαρρύνονται τα νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων. Η στήριξη μας συνεχίζεται με τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Παράλληλα προβλέψαμε τη δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ η επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

Η προσπάθεια μας για την διασφάλιση ισότητας ευκαιριών θα ενταθεί επιπλέον μέσω του επιμορφωτικού προγράμματος για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Φυσικά έχουμε και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλά και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

Έχουμε σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα σε αυτό τον τομέα , αλλά έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε και συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες εργασίας για όλους.

Recent Posts