«Δημιουργούμε εργαλεία, δίνουμε δυνατότητες»
Μετά από το πρώτο διάστημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχοντας την ευθύνη του Σύγχρονου Πολιτισμού, ποια είναι τα πρώτα σας συμπεράσματα;
Αρχικά πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι διπλά τυχερός!
Όπως γνωρίζετε οι δράσεις πολιτισμού είναι κάτι που αγαπώ και υπάρχουν πάντα στη ζωή μου, είτε με τη μορφή του ερασιτεχνικού θεάτρου και της μουσικής, είτε με τη μορφή του Καρναβαλιού κλπ.
Οπότε η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μου εμπιστευθεί την ευθύνη του σύγχρονου πολιτισμού, αποτέλεσε για μένα, πέρα από μεγάλη τιμή και τεράστια χαρά.
Και παράλληλα έχω την τύχη να έχω ως πολιτική προϊσταμένη μου Υπουργό την Λίνα Μενδώνη, σε μια συνεργασία που αποτελεί για μένα καθημερινό «σχολείο», ορθής, υπεύθυνης και εμπνευσμένης ηγεσίας.
Αντιλαμβάνεστε όμως ότι και τα δυο αυτά σε γεμίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να ανταποκριθείς στα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του τομέα.
Γιατί ο Σύγχρονος Πολιτισμός, οι δράσεις, τα προγράμματα, οι φορείς και τα νομικά πρόσωπα είναι τόσα πολλά που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά τι ανάγκες έχουν και τι ευθύνες συνεπάγονται.
Πόσο μάλλον όταν είσαι αποφασισμένος, όπως είμαι εγώ και η ομάδα μου, να μην κάνεις απλά μια «αβλαβή διέλευση», αλλά το πέρασμά σου από μια θέση ευθύνης να αφήσει τα πράγματα καλύτερα απ’ ότι τα βρήκες και αποδοτικότερα για τους πολίτες και τον τόπο μας.
Δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας και θα επιλέξω να εστιάσω σε μερικά μόνο αντικείμενα του τομέα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντικείμενα πρώτης, ή δεύτερης σημασίας.
Υπάρχουν όμως κάποια που αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες και η σωστή και έγκαιρη υλοποίησή τους θα δώσει φτερά σε καλλιτέχνες, άτομα του κλάδου των δημιουργικών βιομηχανιών, αλλά και κάθε πολίτη και επισκέπτη αυτής της χώρας.
Για παράδειγμα τα έργα του τομέα μας, που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι απλωμένα σε όλη τη χώρα, καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα υποδομών, δράσεων και ενίσχυσης του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού τομέα.
Αν συνυπολογίσουμε ότι στη φιλοσοφία του σχεδιασμού και της υλοποίησης υπάρχει έντονο το στοιχείο της βιωσιμότητας και του πολλαπλασιαστή, καταλαβαίνει κανείς ότι το πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα είναι τεράστιο.
Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η ανάπτυξη της πλατφόρμας του Σύγχρονου Πολιτισμού θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών και ποια είναι τα άμεσα οφέλη της;
Δεν υπάρχει σημείο της ζωής και της καθημερινότητάς μας που να μην διατρέχεται και να μην επηρεάζεται από μορφές τεχνών και πολιτισμού. Από τη μουσική που ακούμε, τα χρώματα που αντικρίζουμε, τις εικόνες που μας περιβάλλουν, μέχρι και τις ιδέες με τις οποίες σχεδιάζουμε το μέλλον.
Όλα αυτά είναι απότοκα πρωτοβουλιών, δράσεων και προγραμμάτων που λίγο, ως πολύ διαμορφώνουν τον κόσμο μας.
Το μικρό παιδί με το βιολί, ή την κιθάρα, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάρει μονοπάτι παραβατικότητας. Μια τάξη σχολείου, που έχει επισκεφθεί μια έκθεση, ή έχει παρακολουθήσει μια παράσταση, είναι σίγουρο ότι θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς.
Ένα βιβλίο που θα διαβάσουμε, είναι βέβαιο ότι θα μας κάνει να σκεφτούμε και να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.
Το ίδιο και μια τέχνη χειροτεχνίας που κινδυνεύει να χαθεί, ενώ μπορεί να περιέχει μια νέα πρόταση συνάντησης, σε μια εποχή απομόνωσης.
Αλλά και όταν βλέπουμε ένα καλλιτεχνικό γεγονός σε έναν αρχαιολογικό χώρο, καταλαβαίνουμε καλύτερα πως η ιστορική συνέχεια, δεν είναι κενός λόγος, αλλά δική μας ευθύνη.
Και ξέρετε, όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία και από μόνα τους.
Κάποιο πρόγραμμα όπως το ‘’Δημιουργική Ελλάδα’’, τα δημιούργησε, κάποια δράση όπως το ‘’Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’’, τα στηρίζει.
Σε κάποια υποδομή που φτιάξαμε δημιουργήθηκαν και με κάποιο πρόγραμμα θα προβληθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Και όλα αυτά γίνονται δημιουργώντας και οικονομικό αποτέλεσμα, μιας και κάθε ευρώ που δαπανάται στον Πολιτισμό, επιστρέφει στην οικονομία πολλαπλάσιο.
Και, για να προλάβω την ερώτησή σας, τα έργα, οι δράσεις και οι υποδομές αυτές δεν εστιάζουν στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα κάποια από αυτά δεν έχουν καν την Αθήνα στις επιλέξιμες περιοχές.
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιστρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο της περιφέρειας.
Αλλά όμως και αυτό οφείλω να το τονίσω, πρέπει και οι φορείς πολιτισμού της περιφέρειας και οι καλλιτέχνες και δημιουργοί της περιφέρειας, να τα αξιοποιήσουν σωστά και αποδοτικά.
Να καταλάβουν ότι δεν είναι επιδόματα, αλλά ευκαιρίες δημιουργίας.
Ευκαιρίες να αξιοποιήσουν ταλέντα και ιδέες, προς όφελος δικό τους και του τόπου τους.
Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Θυμόμαστε τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για τη ρύθμιση του τοπίου σχετικού με τα πτυχία και τα δικαιώματά τους. Εν συντομία τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο;
Είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού, την οποία μετά από πολύμηνη προσπάθεια και συντονισμένη δράση, φτάσαμε στο στάδιο της υλοποίησης, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Στην πραγματικότητα αποκαθιστούμε μια αδιέξοδη κατάσταση δεκαετιών, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση ως διακριτή κατηγορία.
Για πρώτη φορά επίσης ιδρύεται στην Ελλάδα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ), η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), με ανάλογο σύστημα οργάνωσης και τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων. Η σχολή θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.
Η ΑΣΠΤ θα έχει 5 τμήματα από την ενσωμάτωση των σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής, της Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι αυτών των καλλιτεχνικών σχολών θα μπορούν να σπουδάσουν σε συναφή πανεπιστημιακά τμήματα.
Η είσοδος θα γίνεται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου, ενώ αναβαθμίζεται το πτυχίο των καλλιτεχνών.
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι οι κρατικές μας σχολές και δυναμώνουν και αναβαθμίζονται, μια και γίνονται πλέον ακαδημαϊκά τμήματα.
Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε οποίον έχει πτυχίο ιδιωτικής σχολής, να μπορεί εφόσον θέλει, να συνεχίσει τις σπουδές του για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που είχε επιχειρηθεί να γίνει και στο παρελθόν, αλλά είναι η δική μας κυβέρνηση που το τόλμησε, το επεξεργάστηκε βρίσκοντας δίκαιες λύσεις και θα το κάνει πράξη.
Όσο για την αντιπολίτευση, ελπίζω ότι θα βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τα θετικά στοιχεία που φέρνει η μεταρρύθμιση αυτή και να μην εξαντληθεί στην μικροπολιτική και την στείρα αντίδραση.
Ποιες καινοτόμες δράσεις σκέφτεστε να εφαρμόσετε για να συνδυάσετε την τεχνολογία και τον πολιτισμό, δίνοντας χώρο για νέες μορφές τέχνης και πολιτιστικής έκφρασης;
Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα ακόμα μεγάλο έργο που συντονίζουμε και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε.
Πρόκειται για το κτήριο του ACROPOLE PALACE, του ιστορικού ξενοδοχείου των αρχών του 20ου αιώνα, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα του Αρτ Νουβό στην Ευρώπη.
Είναι ένα πλήρως αποκατεστημένο εσωτερικά και εξωτερικά κτήριο, που θα αποτελέσει τον Εθνικό Κόμβο Σύγχρονου Πολιτισμού.
Θα είναι το δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας στους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και σημείο που καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα δημιουργούν.
Θα έχει εκθεσιακούς χώρους, φυσικούς και ψηφιακούς, χρησιμοποιώντας vr τεχνολογίες, imersive περιβάλλοντα. χώρους εκδηλώσεων, χώρους μελέτης και καλλιτεχνικής έρευνας.
Παράλληλα θα είναι και ένα one stop info point για όλα τα προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευομένων φορέων του.
Και όπως είναι χωροθετημένο, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, θα αποτελέσουν ένα μοναδικό δίπολο, παγκόσμιας εμβέλειας.
Η Ηλεία έχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Ποιες ενέργειες γίνονται για να συνδυαστεί αυτή η κληρονομιά με σύγχρονες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες;
Η Ηλεία δεν έχει απλώς μεγάλο πολιτιστικό φορτίο, είναι φορέας παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.
Θα αποτελεί πάντα μια πολύ σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι και της Κυβέρνησης συνολικά.
Άλλωστε Αχαΐα και Ηλεία, πολύ σύντομα θα είμαστε και ακόμα πιο κοντά με τον νέο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, όπως ακριβώς το είχε υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός μας.
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού είναι μεγάλες και βρίσκονται στον δρόμο της αξιοποίησης. Ο συνδυασμός Πολιτισμού – Τουρισμού και τοπικής παραγωγής αρχίζει να δείχνει τον δρόμο για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Υπάρχουν οι χώροι, υπάρχουν τα ταλέντα και οι δημιουργοί και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργήσει τα κατάλληλα εργαλεία στήριξης και χρηματοδότησης.