“Ενισχύοντας την Ελληνογαλλική φιλία”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

«Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία». Το περίφημο, εν μέρει παραδοσιακό, σλόγκαν, αποτυπώνει τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει αναπτύξει η χώρα μας με τη Γαλλία, σε μια ακλόνητη φιλία που σφυρηλατήθηκε στο πέρασμα των χρόνων, συχνά εν μέσω πολύ αντίξοων συνθηκών για εμάς.

Αν θέλουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της Ελληνογαλλικής φιλίας, θα πρέπει να ανατρέξουμε στα Χριστούγεννα του 1945.Εκείνη την ημέρα, περίπου 200 Έλληνες, νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, αυτοί που αργότερα θα συμμετείχαν στο διεθνές στερέωμα των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, άφηναν πίσω τους την Ελλάδα κι έφευγαν για το Παρίσι, ως υπότροφοι του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ήταν όλοι τους επιβάτες ενός πλοίου που έγινε θρύλος. Το νεοζηλανδέζικο «Ματαρόα» (που σημαίνει στα πολυνησιακά «Η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια»), πήρε μαζί του σε μια «ονειρική έξοδο» που συνδέθηκε με την πιο δύσκολη περίοδο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, την «αφρόκρεμα» της τότε πνευματικής ελίτ της χώρας.

Επρόκειτο για «ένα ιστορικό γεγονός στην πορεία της νεότερης Ελλάδας που κάποτε θα πρέπει να γραφτεί», θα πει πολλά χρόνια μετά ένας από τους επιβάτες του «Ματαρόα», ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης. Και γράφτηκε…

Το προαναφερόμενο πνευματικό «enfant gate», στη Γαλλία, συμπλήρωσαν κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε ταραγμένες πολιτικές περιόδους και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο στο Παρίσι.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η εντεκαετής παραμονή του οποίου στη γαλλική πρωτεύουσα τον μετέτρεψε σε έναν μοντέρνο και οξυδερκή πολιτικό με διευρυμένους ορίζοντες.

Τα χαράματα της 24ης Ιουλίου 1974, όταν ο Καραμανλής μετά από την κατάρρευση της χούντας κλήθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν του διέθεσε το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο.

Και αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι εκείνες τις δύσκολες ημέρες, που είχαμε φτάσει στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έθεσε μυστικά στη διάθεση της χώρας μας και πολεμικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ, καθώς δεν είχαν παραληφθεί ακόμη τα αντίστοιχα αεροπλάνα που είχαμε παραγγείλει.

Αλλά ακόμη και το δραματικό καλοκαίρι του 2015, όταν εξαιτίας της ανεύθυνης συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρεθήκαμε μια ανάσα πριν από την έξοδο μας από την ευρωζώνη, ήταν ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που έβαλε πλάτη στην Ελλάδα στις δραματικές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

Στις μέρες μας, η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει στο πλευρό μας, φίλη χώρα και σταθερός σύμμαχος μας, και έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Πρόσφατα, είχα την τιμή να μιλήσω στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας Δημοκρατίας για κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία με αντανάκλαση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, που επιβεβαιώνει και ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς των δύο χωρών.

Recent Posts