Η Ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας:»Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας»

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό ψήφιση ν/σ αποσκοπεί στην παράταση της ισχύος έκτακτων ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τον έλεγχο διασποράς της πανδημίας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Συγχρόνως όμως παρέχει τη δυνατότητα σε όλους εμάς να θυμηθούμε και να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά το πλέγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της πανδημίας του covid-19.

Ένα μέτωπο που παραμένει ανοιχτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δυστυχώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που αναλάβαμε τα ηνία της χώρας, ήρθαμε αντιμέτωποι με το κύμα της πανδημίας. Κληθήκαμε να πολεμήσουμε (διότι για υγειονομικό πόλεμο επρόκειτο) χωρίς όπλα αφού παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα Ε.Σ.Υ τελείως αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο.

Ωστόσο κατορθώσαμε όχι μόνο να αντέξει το Ε.Σ.Υ αλλά πολύ περισσότερο να ενισχυθεί.

Να ενισχυθεί με 1.300 κλίνες ΜΕΘ και 14.000 επιπλέον γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Σημαντική παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας…

Ανασυγκροτήσαμε το ΕΣΥ με έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και στην Περιφέρεια. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύσαμε τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες στον τομέα της υγείας, κληρονομιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε διασφαλίσει και εκταμιεύσει από το Ταμείο Εθνικής Ανάκαμψης 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα τα 220 εκατομμύρια αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ειδικότερα 12 εκατομμύρια για την υλικοτεχνική υποδομή και 200 εκατομμύρια για την πρόληψη. Με το ταμείο ανάκαμψης θα ενισχυθούν επίσης τα νοσοκομεία για κτηριακές υποδομές, τα Κέντρα υγείας, και όλες οι δομές για ψηφιακή αναβάθμιση. Παράλληλα προβλέπονται προσλήψεις 6.000 ατόμων.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. Μόνο το 2019 οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, και έφτασαν στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ.

Το δε 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, αυξήθηκαν επιπλέον στα 4,8 δισ. Ευρώ, το έτος 2021 διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ. και για (το τρέχον) έτος 2022, προσεγγίζουν τα 5,3 δισ. Ευρώ.

Ενισχύσαμε το Δημόσιο Συστήμα Υγείας και εξακολουθούμε να το κάνουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε πολύ περήφανοι που χάρις στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά, και βεβαίως, των υπεράνθρωπων προσπαθειών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανταπεξήλθαμε σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα κύματα του κορονοϊού.

Με το παρόν ν/σ λοιπόν δίνεται παράταση από τη λήξη τους έως και την 30η.9.2022 σε πλήθος διατάξεων που αφορούν τον γενικό πληθυσμό αλλά και επιμέρους κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες καθώς και Υπηρεσίες και Φορείς που σχετίζονται με το ΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικά παρατείνονται έως και την 30η.9.2022 η διάρκεια λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, η ισχύς της διαδικασίας ως προς τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού από τον Ε.Ο.Δ.Υ., η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, και η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται υπό διορισμό. Επιπρόσθετα, προβλέπεται παράταση έως 30/09/22 της ισχύος της δυνατότητας κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως παροχής ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, παροχής υπηρεσιών υγείας και ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας προς ασθενείς με κοροναϊό.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των ανασφάλιστων και των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες επίσης παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό, η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η ένταξη των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ μονάδες αιμοκάθαρσης.

Μετά το ν/σ για τον προσωπικό ιατρό, μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο ΕΣΥ που διασφαλίζει την ποιοτική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών προς κάθε οικογένεια και κάθε ασθενή-πολίτη, ερχόμαστε σήμερα και λαμβάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διότι η πανδημία της covid-19 είναι μια δυναμική κατάσταση δύσκολα προβλέψιμη, η οποία θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα και μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το παρόν ν/σ είναι άλλη μια έκφανση της κοινωνικής μας πολιτικής, είναι μια επιπλέον απόδειξη ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Με το παρόν ν/σ συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια μας προς όφελος του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απομονώνοντας τα μεμονωμένα συμφέροντα και ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts