«Η ψυχική υγεία στα χέρια των υγειονομικών. Η Αστυνομία στην πρόληψη της εγκληματικότητας, δίπλα στον Πολίτη»

 In Δελτία Τύπου, Χωρίς κατηγορία

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων έρχεται μια μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενή από την Ελληνική Πολιτεία. Το απαρχαιωμένο σύστημα ακούσιας υγειονομικής περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες καταργείται και η νέα νομοθεσία αναθέτει αποκλειστικά σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, από την πρώτη στιγμή, την διαχείριση και τη διακομιδή των ατόμων που χρειάζεται να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην χώρα μας μέχρι σήμερα τη διαδικασία αυτή εκτελούσε η Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της οποίας ούτε την εκπαίδευση έχει, ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Αποτελούσε δε μια διαδικασία που εγκλώβιζε Αστυνομικούς και οχήματα για ώρες σε νοσοκομεία και δομές αποσπώντας τους από τα βασικά τους καθήκοντα, όπως πολλές φορές ανέδειξε και κατήγγειλε η τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αχαΐας αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Οι αναχρονιστικές ρυθμίσεις για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαχείριση αυτών των περιστατικών από την Ελληνική Αστυνομία είχαν αναλυθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας κατά την συνάντηση που εξασφάλισε ο Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για τα θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Η αντιμετώπιση πια του ψυχικά πάσχοντα μετά την εισαγωγή την νέας νομοθεσίας από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανατίθεται σε εξειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ με ειδικά διαμορφωμένα και εξοπλισμένα οχήματα, απομπλέκοντας παράλληλα από ακόμα ένα πάρεργο την Ελληνική Αστυνομία και καθιστώντας επιστημονικά υπεύθυνο και αρμόδιο για τον συντονισμό το ΕΚΑΒ.

Recent Posts