Καταλήψεις σχολείων: ας μιλήσουμε ειλικρινά

 In Άρθρα

Παρακολουθώ αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας εν μέσω πανδημίας. Με εξέπληξε η απύθμενη υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης.

Σπεύδω καταρχάς να επισημάνω ότι κατανοώ μέρος των αιτημάτων των μαθητών. Όλοι θα θέλαμε ακόμα καλύτερα σχολεία, ακόμα λιγότερους μαθητές στις αίθουσες. Το Υπουργείο Παιδείας ειδικά φέτος και περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς προσέλαβε και κάλυψε το πλήθος των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και βιβλία έδωσε εγκαίρως.

Αλλά τα αιτήματα για δημιουργία νέων αιθουσών δεν μπορεί να γίνουν σε μία μέρα ούτε σε λίγους μήνες – εν μέσω μάλιστα της χειρότερης πανδημίας παγκοσμίως με δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Και κυρίως, τα αιτήματα δεν μπορούν να γίνουν με κλειστά σχολεία!

Η αντιπολίτευση όμως – ειδικά η αξιωματική – αντί να συμβάλλει στην προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι η κανονικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικός παράγοντας στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, σπεύδει να χαιρετήσει ευθαρσώς τις καταλήψεις!

Δηλώνει υποκριτική αλληλεγγύη στην βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική της παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας! Επιπλέον, υιοθετεί άκριτα αιτήματα ακόμα και για μη χρήση μάσκας που απαίτησαν μερικού, χωρίς μάλιστα την ελάχιστη αυτοκριτική της για την επί σχεδόν πενταετή προηγούμενη θητεία της!

Σπεύδει τέλος να υιοθετήσει τα fake news περί δήθεν μη επαρκούς προστασίας των μαθητών από τον κορωνοϊό, όταν γνωρίζει πως είναι ελάχιστα (ποσοστό 0,01% στους μαθητές και 0,02% στους εκπαιδευτικούς) σε όσα προέκυψαν κρούσματα. Αμέσως μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να αναστείλει εκεί τα μαθήματα και να κάνει τηλεκπαίδευση όπως και για τους μαθητές που εμποδίζονται να παρακολουθούν δια ζώσης!

Δυστυχώς, όμως, έγινε κάτι πολύ χειρότερο τις προηγούμενες ημέρες σε σχολεία του Αιγαίου και της Πάτρας: μέρος της αντιπολίτευσης δια συνδικαλιστών έσπευσε να μοιράζει στην Πάτρα και στο Αίγιο μπροστά στα Γυμνάσια (!!!) φυλλάδια προτρέποντας ανοιχτά σε καταλήψεις τα 13χρονα και 14χρονα παιδιά – μία πρακτική βαθιά ανήθικη πολιτικά!

Όλοι οι φορείς της παιδείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με διάλογο και συνεννόηση, όπως ήδη σωστά κάνουν οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, η μη παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας πλήττει αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη: τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, που δεν έχουν την πολυτέλεια να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, αλλά περιμένουν το δημόσιο σχολείο για να πάρουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Και δημόσιο σχολείο που μορφώνει είναι το ανοιχτό – δημοκρατικό, όχι το κλειστό!

Recent Posts