Με το βλέμμα στο παιδί

 In Άρθρα
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ή γνωρίσει ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού. Είμαι σίγουρος ότι στην κατάληξη της όποιας συζήτησης ή του σχετικού ακούσματος η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε έντονα τα στοιχεία της απογοήτευσης, της ταλαιπωρίας ή ακόμα και της απόγνωσης. Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν παιδιά για υιοθεσία ή αναδοχή αλλά γιατί η ταλαιπωρία μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έκανε την προσπάθεια να φαντάζει γολγοθά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πολίτες κατέθεταν ακόμα και δέκα αιτήσεις σε διαφορετικό κάθε φορά φορέα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα έτσι ώστε να αυξήσει – όχι να σιγουρέψει απλά να αυξήσει – τις πιθανότητες ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της εξαιρετικά επίπονης και δαιδαλώδης προσπάθειας δεν υπήρχε κανένα κεντρικό σύστημα καταγραφής και διαχείρησης των αιτημάτων αυτών, ενώ από την πλευρά της πολιτεία ήταν άγνωστος ακόμα ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις διάφορες δομές.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την άλλη, έχοντας γνώση του συγκεκριμένου προβλήματος ξεκίνησε από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης της χώρας να εργάζεται συστηματικά στην εξεύρεση μίας λύσης. Στόχος σε κάθε περίπτωση ήταν να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια προκειμένου όλα τα παιδιά να μπορούν να απολαύσουν σταθερότητα, αγάπη, ασφάλεια και θαλπωρή κοντά σε μία οικογένεια. Σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα πλήρες πρόγραμμα και ένα διαφανές πλαίσιο αναδοχής που υπηρετεί το συμφέρον των παιδιών έτσι όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη χώρα.
Η θέση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη και στέρεη στη βάση της απλοποίησης της διαδικασίας. Στόχος είναι η διεκπαιρέωση της διαδικασίας αναδοχής μέσα σε 8 μήνες και της υιοθεσίας μέσα σε 12 μήνες. Η βαρύτητα που δόθηκε στον θεσμό της αναδοχής δεν ήταν τυχαία δεδομένου οτι από τα 1650 καταγεγραμμένα παιδιά μόλις τα 74 δύνανται να υιοθετηθούν και 638 είναι τα παιδιά για αναδοχή.
Αντίστοιχα υπάρχουν 825 υποψήφιοι θετοί γονείς και μόλις 13 υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς. Επιπλέον, θεσπίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στο θεσμό της αναδοχής όπως η μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων αναδοχής και η ψηφιακή πλατφόρμα paidi.gov.gr όπου μπορεί κανείς να αντλήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το παιδί.
Η αναδοχή ενώνει γονείς που είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες της οικογένειάς τους για να δεχτούν ένα ακόμα μέλος ενώ ταυτόχρονα καλύπτει την ανάγκη των παιδιών για αγάπη. Των παιδιών αυτών που απώλεσαν την οικογενειακή θαλπωρή αφού δεν μπορούν να βρίσκοται κοντά στους βιολογικούς τους γονείς εξαιτίας άτυχων συγκυριών.
Οφείλουμε να κρατήσουμε αυτό το σύνδεσμο ζωντανό και θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις!
Recent Posts