«Παρά την κρίση, θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας»

 In Άρθρα

του Ιάσονα Φωτήλα

Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας επηρέασε περισσότερο τους νέους μας. Εκείνοι είδαν τις συνθήκες της ένταξής τους στην αγορά εργασίας να χειροτερεύουν και το εισόδημα τους να συρρικνώνεται. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στο εξωτερικό στην προσπάθεια τους προς εύρεση εργασίας.

Εμείς ως κυβέρνηση διαμορφώνουμε πολιτικές που θέτουν τους νέους ανθρώπους στο επίκεντρο και επιδιώκουμε την αναστροφή του φαινομένου brain drain. Πρόκειται για ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που αφορούν ουσιαστικά και κατά προτεραιότητα τους νέους μας. Μια από αυτές και η πολιτική μας για το πρώτο ένσημο, μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε νέο να βρει δουλειά, δίνοντας ταυτόχρονα και το αντίστοιχο ποσό στον εργοδότη, ο οποίος θα προσλάβει τον νέο για να ξεκινήσει την πρώτη του δουλειά. Παράλληλα επιστρατεύουμε τα πολύ σημαντικά προγράμματα του ΟΑΕΔ με τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, τα οποία εξασφαλίζουν την απασχόληση και αποκλιμακώνουν την ανεργία.

Μάλιστα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε και τριπλασίασε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, διαμορφώνουμε τις συνθήκες και εξασφαλίζουμε πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για όσους νέους έχουν αποδημήσει στο εξωτερικό. Στοχεύουμε στην επιστροφή της νέας γενιάς και από το brain drain να επιτύχουμε το brain gain.

Και η πραγματικότητα μας επιβραβεύει καθώς σύμφωνα με την Eurostat η ανεργία τον Ιούλιο ήταν σε ποσοστό 11,4% . Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μάς την άφησε 17,3%, δηλαδή σχεδόν 6 μονάδες κάτω! Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 300.000 ενώ η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Δεν έτυχε, πέτυχε! Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής

και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές. Όπως όλα δείχνουν δρομολογούνται μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας τόσο ως προς την ανεργία, όσο και ως προς τους μισθούς. Συνεχίζουμε ανοδικά!

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts