ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

 In Δελτία Τύπου
  1. Τελικά κύριε Φωτήλα που «το πάει» η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα; Αντιδρούμε επαρκώς ως χώρα ή παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις;

Είναι προφανές πως τα τελευταία χρόνια συντελείται μία αναβάθμιση των προκλήσεων που κάνει η Τουρκία όχι μόνο προς την χώρα μας αλλά και γενικότερα προς την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής που θέλει να ανακτήσει τα περασμένα μεγαλεία του οθωμανικού παρελθόντος και που δε δέχεται την ειρηνική συνύπαρξη και το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα απέναντι σε αυτή τη στρατηγική έντασης απαντά αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Αποτρέψαμε καταρχάς την εισβολή χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο στη χώρα μας και επεκτείνουμε τον ειδικό φράχτη για την περίπτωση εκ νέου εισβολής. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας στα νησιά με επιπλέον προσωπικό.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς – σχετικά με τις εξαγγελίες της για παράνομες έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή κάτω από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη – με επιστολές που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Και το έκανε για να καταδείξει ότι η κλιμάκωση από πλευρά της Τουρκίας δε θα οδηγήσει μόνο σε ελληνοτουρκική όξυνση, αλλά σε κρίση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία συνολικά.

 

  1. Υπάρχει φόβος για την προκλητικότητα της γείτονος χώρας από την Ελλάδα; Τι θα γίνει σε περίπτωση που ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κάτω από την Κρήτη για παράδειγμα;

Η Ελλάδα δρα με βάση το διεθνές δίκαιο, χωρίς κανένα αίσθημα φόβου. Τουναντίον, είμαστε αποφασισμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και στρατιωτικής κλιμάκωσης. Θα ήταν μοραίο λάθος για την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν να εκλάβει την πολιτική της Ελλάδας ως ένδειξη αδυναμίας. Γιατί εάν παραβιαστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα τα προστατέψούμε με κάθε τρόπο. Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα!

 

  1. Η καραντίνα έληξε, ωστόσο οικονομική ανασφάλεια κυριαρχεί. Πιστεύετε πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι σωστά και επαρκή;

Είναι πολύ λογικό να υπάρχει ανασφάλεια στους πολίτες μετά από αυτή την τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια οικονομική κρίση που ζούμε. Επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και η ύφεση για την Ε.Ε. το 2020 προβλέπεται μεταξύ 8% – 12%.  Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατανόησε τους κινδύνους και εργάζεται συνεχώς για την ανακούφιση όλων των κοινωνικών ομάδων – μισθωτών, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών – με μείωση φόρων και άμεσες ενισχύσεις σε όσους επλήγησαν. Έχουμε, ευτυχώς, μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως το μειωμένο ποσοστό ύφεσης, μόλις 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν η Ευρώπη κατέγραψε 3,2%.

Αισιοδοξώ ότι βάλαμε τα θεμέλια για μία δυναμική επάνοδο το 2021. Υπάρχουν δυνατότητες πιο γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας μας ώστε να επιστρέψει σύντομα η αισιοδοξία στους συμπολίτες μας, ιδίως στους τομείς του τουρισμού – εστίασης και των μεταφορών που αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.

 

  1. Από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στη χώρα μας αναλογούν ποσά περιπου 60 δις ευρώ συνολικά για την επόμενη επταετία. Ποια είναι η άποψή σας για την αξιοποίησηση αυτών των χρημάτων;

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους πολίτες όχι μόνο της εκλογικής μου περιφέρειας της Αχαΐας αλλά και γενικότερα της χώρας και να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.

Αυτά τα χρήματα είναι μια τεράστια ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για την Ελλάδα. Πρέπει να τα επενδύσουμε ώστε να αλλάξει θετικά η πατρίδα μας προς όφελος των παιδιών μας. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να τα σπαταλήσουμε αλόγιστα, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Θα ήταν έγκλημα!

Είναι ανάγκη λοιπόν να τα χρησιμοποιήσουμε και για να θεραπεύσουμε πληγές που επιδείνωσε η πανδημία στον τομέα της υγείας αλλά και για επενδύσεις σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Υπάρχουν επιπλέον και νέοι τομείς που μπορούμε να ενισχύσουμε, όπως στην πράσινη ανάπτυξη με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στο ψηφιακό κράτος. Όλα θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ζωή των πολιτών. Αυτό που τέλος δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι τα χρήματα αυτά δίνονται από τους πόρους όλων των ευρωπαϊκών λαών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων – άρα έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη σωστή αξιοποίησή τους!

 

  1. Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή. Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για υποβάθμιση του σχολείου;

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ήδη από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έχει καταδείξει για μία ακόμα φορά ότι αποτελεί πρόβλημα η απουσία σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Γιατί σε ένα νομοσχέδιο με πάνω από 100 άρθρα, με διατάξεις σημαντικές που αναβαθμίζουν τη λειτουργία των σχολείων ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αιώνα η αντιπολίτευση έκανε μία μίζερη κριτική. Είμαι επιεικής στο χαρακτηρισμό μου γιατί αυτά που άκουσα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Αποκορύφωμα η άποψη μίας συναδέλφου του ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωσε την άποψη πως αμερικάνικα συμφέροντα πιέζουν την κ. Κεραμέως για να βάλει την – πιλοτική και με τη μορφή παιχνιδιού – διδασκαλία των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία της χώρας!!! Είναι ενδεικτικό της ένδειας επιχερημάτων που έχει απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει τα δημόσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στη χώρα, εισάγει νέες δεξιότητες όπως η ρομποτική και η επιχειρηματικότητα αλλά και δραστηριότητες ζωής, όπως ο εθελοντισμός, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη από τις εξαρτήσεις και η περιβαλλοντική ευαισθησία.

Recent Posts