“Το δημογραφικό ως επείγουσα πολιτική προτεραιότητα”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Η αλήθεια είναι ότι το δημογραφικό δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο αλλά αφορά σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε μία πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις», το θέμα του δημογραφικού κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μακροπρόθεσμων απειλών για την πατρίδα μας. Είναι πάνω από τα ελληνοτουρκικά αλλά και πάνω και από την οικονομία. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα, που δεν αφορά το ένα ή το άλλο κόμμα αλλά μας αφορά όλους στο σύνολο.

Για τον λόγο αυτό και η συνεργασία μας πρέπει να είναι κοινή, διακομματική θα έλεγα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την δημογραφική απειλή. Το δημογραφικό ελλοχεύει κινδύνους τόσο οικονομικούς όσο και κοινωνικούς. Η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών, όσων εργάζονται δηλαδή και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι μια μεγάλη πρόκληση για το ασφαλιστικό μας σύστημα και για το σύστημα υγείας. Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούνται περισσότεροι και να δουλεύουν λιγότεροι. Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται διαρκώς καθώς τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις υπολείπονται σημαντικά των θανάτων. Πολλοί άλλωστε είναι αυτοί που έχουν μεταναστεύσει με αποτέλεσμα το brain drain να συμβάλλει καθοριστικά στην ελάττωση του πληθυσμού.

Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς διαπιστώσεις, υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και επαρκούς αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Να πάρω, για παράδειγμα, το brain drain, όπου έχουμε πλέον ουσιαστικές ενδείξεις αναστροφής αυτού του φαινομένου μέσω της μειωμένης φορολογίας και των κινήτρων που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, αλλά και μέσω σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στην πατρίδα μας.

Δεύτερο σημαντικό πεδίο είναι αυτό των διευκολύνσεων των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν. Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας και υλοποιήσαμε άμεσα την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σημαντικές ήταν επίσης οι πρωτοβουλίες μας σχετικά με τον χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Και βέβαια, εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, συνιστά η διετής προσχολική εκπαίδευση και η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μπορούν να υποδέχονται όλα τα παιδιά της χώρας.

Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό ως μια από τις βασικές μας προτεραιότητες με την επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δεν είναι άλλη από την διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίζει τα παιδιά τους όσο αυτές θα εργάζονται. Φυσικά και η επέκταση των παιδικών σταθμών αλλά και των δημοτικών έως τις 18:00 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών, ανακουφίζει τους γονείς στο σπίτι.

Θέτουμε το δημογραφικό ως επείγουσα πολιτική προτεραιότητα θεσπίζοντας αποτελεσματικές δράσεις που απλώνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα με σκοπό την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος δεκαετιών. Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Recent Posts