«Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ως ευκαιρία να νιώσουν τα γερμανόπουλα τον πόνο που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους στα μαρτυρικά χωριά μας»

 In Δελτία Τύπου

«Έλκοντας την καταγωγή μου από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, θα ήμουν ο τελευταίος που θα συμφωνούσα – πόσο μάλλον θα ψήφιζα – οποιαδήποτε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα υπονόμευε τις δίκαιες απαιτήσεις είτε του ελληνικού κράτους είτε των Ελλήνων πολιτών που έχουν πληγεί από τα ναζιστικά εγκλήματα» επισήμανε κατά την δευτερολογία του ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο κ. Φωτήλας αρχικά αναφέρθηκε στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ όπου όταν ήταν κυβέρνηση δεν ήθελε την αριστεία, τώρα υποστηρίζει ότι δήθεν θα την επαναφέρει, όταν ήταν κυβέρνηση θεωρούσαν άντρες τους δεκαεξάχρονους και τους έδιναν το δικαίωμα ψήφου και τώρα υποστηρίζουν ότι είναι παιδιά και δεν μπορούν να εργαστούν (κάτι που φυσικά ίσχυε και κατά τη διακυβέρνησή τους). Αλλά κυρίως όταν ήταν κυβέρνηση υπέγραφαν τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, θέτοντας αυτοί τις προϋποθέσεις και τώρα κάποιοι λένε ότι αν η Γερμανία δεν αποδεχτεί με ρητή δήλωση την υποχρέωσή της για αποζημιώσεις από τα ναζιστικά εγκλήματα, θα πρέπει να υπαναχωρήσουμε και να καταγγείλουμε τη σύμβαση. Η εν λόγω σύμβαση προβλέπει ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και ότι και τα δύο κράτη διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα υπαναχώρησης και διάλυση της συμφωνίας. Ίσως όμως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας πρέπει να αξιοποιηθεί από εμάς ώστε τα γερμανόπουλα να γνωρίσουν τα εγκλήματα του ναζισμού στη χώρα μας – στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, σε όλα τα μαρτυρικά χωριά -, να νιώσουν τον πόνο που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους και να υπερασπιστούν και αυτά τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού κράτους.

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=y7B_NPuJNiU&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν είχα σκοπό να δευτερολογήσω, η αλήθεια είναι, αλλά ακούστηκαν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητα.

Άκουσα για παράδειγμα από τον συμπολίτη μου, τον κ. Μάρκου ότι όταν – χτύπα ξύλο! – θα ξαναέρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναφέρει την αριστεία. Εμείς ξέραμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αριστεία, γιατί είναι ρετσινιά. Αυτό τουλάχιστον μας είχε πει ο Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτάς και το υποστήριξε. Ο κ. Μάρκου μας λέει ότι θα την επαναφέρει. Αποφασίστε και να μας πείτε. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει πολλή σημασία, γιατί δεν πρόκειται να ξαναέχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι.

Επίσης, μας είπε ο κ. Μάρκου ότι οι νέοι στην ηλικία των δεκαέξι είναι παιδιά – αυτό είναι επιστημονικό, το είπαν οι επιστήμονες – και ως παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Δηλαδή θέλει να πει ότι προφανώς στην ηλικία των δεκαέξι δεν έχουν ακόμα τις βασικές γνώσεις και τη βασική παιδεία, δεν έχουν τη σωστή καλλιέργεια, δεν έχουν την απόλυτη ωριμότητα και πρέπει να τα προστατεύσουμε.

Όμως, εσείς νομοθετήσατε ότι στα δεκαέξι οι νέοι ψηφίζουν, αποφασίζουν για την τύχη της χώρας, δηλαδή είναι άντρες. Εν τέλει, τι είναι; Πτυσσόμενοι είναι αυτοί οι δεκαεξάχρονοι; Όποτε μας βολεύει είναι παιδιά και όποτε μας βολεύει είναι άντρες; Αποφασίστε, γιατί πρέπει να ξέρουμε και εμείς.

κ. Φίλη,

Έχω εδώ το σχέδιο, το πρόγραμμα για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του 2016 του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό που καταθέσατε στα Πρακτικά. Ωραίο! Πώς το είπατε; ολιστικό, πλούσιο κ.λπ.. Να του ρίξουμε μια ματιά; Όχι στα πρώτα, τα «χοντρά», να πάμε στα «ψιλά». Αυτά τα «ψιλά» έχουν κλείσει σπίτια τελικά! Τι λένε τα «ψιλά»; Λένε: «Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – αυτό που καταθέσατε στα Πρακτικά – αναμένεται να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί, με πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ. Με το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζονται οι όροι διαμόρφωσης και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και ιδίως τα θέματα που αφορούν. Το Εθνικό Μητρώο Προσόντων θα αναπτυχθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ταξινόμησης δεξιοτήτων και μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση επικαιροποιημένης εκδοχής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων».

Συγγνώμη, για να καταλάβω λίγο, έγιναν όλα αυτά που είπαμε; Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά! Συνεπώς, αυτό το οποίο καταθέσατε, δεν είναι νομοθέτημα. Δεν έχει καμία ισχύ νόμου, παρά είναι μία δήλωση βούλησης, θα έλεγα εγώ.

Και ξέρετε, σε αυτή τη χώρα υπάρχουν τρόποι που νομοθετούμε, αλλά ανάμεσα σε αυτούς δεν υπάρχει η δήλωση βούλησης. Για όποιον, λοιπόν, έχει απορία, ας το πάρει – το έχει καταθέσει ούτως ή άλλως ο κ. Φίλης – να δει εάν αυτό είναι θεσμοθετημένο. Το λέει μέσα, δεν είναι θέμα.

Θα αφήσω τους αστεϊσμούς και το χιούμορ και θα κλείσω με κάτι που δεν επιδέχεται ούτε χιούμορ ούτε τίποτα. Δυο λόγια για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Έλκοντας την καταγωγή μου από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, θα ήμουν ο τελευταίος που θα συμφωνούσα – πόσο μάλλον θα ψήφιζα – οποιαδήποτε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα υπονόμευε τις δίκαιες απαιτήσεις είτε του ελληνικού κράτους είτε των Ελλήνων πολιτών που έχουν πληγεί από τα ναζιστικά εγκλήματα. Γι’ αυτό μελέτησα ενδελεχώς τη συμφωνία πριν αποφασίσω να την υπερασπιστώ.

Τα δεδομένα είναι τα εξής. Η σύμβαση που υπεγράφη και από τα δύο κράτη – και μάλιστα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παπαγεωργίου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά – προβλέπει ρητά πρώτον, ότι δεν έχει καμία σχέση και ουδόλως αφορά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων η παραπάνω συμφωνία. Δεύτερον, ότι και τα δύο κράτη, όποτε κρίνουν ότι είναι σκόπιμο ή χρήσιμο, διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση και διάλυσης της συμφωνίας και μάλιστα αναιτιολόγητα. Αυτά είναι τα δεδομένα.

Όμως, ας πάμε λοιπόν πέρα από τα δεδομένα και ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια, γιατί το ζήτημα δεν προσφέρεται για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Η θέση της Γερμανίας ήταν και είναι σταθερά η ίδια. Αρνείται την υποχρέωσή της για αποζημίωση προς το ελληνικό κράτος. Αυτό δεν έχει αλλάξει, αλλά αυτή η στάση των γερμανικών κυβερνήσεων ούτε μας επηρέασε ούτε μας έκανε ποτέ να παραιτηθούμε από τις δίκαιες αξιώσεις μας. Αντιθέτως η Ολομέλεια της Βουλής, με πρόταση του Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι δικαίωσης.

Συνεπώς, όσοι ψηφίσαμε υπέρ της συμφωνίας, επί της αρχής τουλάχιστον και δη ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε τη σύμβαση, δεν δικαιούμαστε να λέμε – γιατί το άκουσα – ότι αν η Γερμανία δεν αποδεχτεί με ρητή δήλωση την υποχρέωσή της για αποζημιώσεις από τα ναζιστικά εγκλήματα, θα πρέπει να υπαναχωρήσουμε και να καταγγείλουμε τη σύμβαση.

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύει αυτό, γιατί δεν το έθεσε ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας και το λέει τώρα, που είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων;

Ξαναείπα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται και να χρησιμοποιεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων.

Κλείνω με μία σκέψη μόνο. Πιστεύετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η τεράστια πλειοψηφία των νέων της Γερμανίας γνωρίζει πραγματικά σε όλες τις διαστάσεις του το έγκλημα που έχουν διαπράξει οι παππούδες τους στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, σε όλα τα μαρτυρικά χωριά; Δεν το γνωρίζουν, κατά πάσα πιθανότητα.

Το Ίδρυμα αυτό δίνει σε εμάς τη δυνατότητα να φροντίσουμε να μάθουν τα γερμανόπουλα τα εγκλήματα του ναζισμού στη χώρα μας, να τους πάμε στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, να δουν από κοντά, να αισθανθούν, να μυρίσουν, να νιώσουν τον πόνο που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους σ’ αυτά τα μέρη.

Τότε, ίσως – ίσως – αισθανθούν και αντιληφθούν αυτοί οι νέοι την άδικη στάση των κυβερνώντων τους και ίσως τότε ζητήσουν οι ίδιοι να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts