Το Πανεπιστήμιο στη σφαίρα της νομιμότητας

 In Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια ο όρος ακαδημαϊκή ελευθερία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τρόπο τινά καταχρηστικά. Και αυτό γιατί συγχέεται – κακώς – με την ανεξέλεγκτη ελευθερία στους ακαδημαϊκούς χώρους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ταυτίζεται με την απόλυτη ασυδοσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φαινόμενα ανομίας που τροφοδοτούν τη βία να κυριαρχούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράνομης δράσης στα Πανεπιστήμια είναι και οι καταλήψεις που οργανώνονται κατά κανόνα από εξωγενείς του Πανεπιστημίου παράγοντες και παρακωλύουν την εύρυθμη και διαρκή λειτουργία τους. Εξαιτίας καταληψιών προερχόμενων έξωθεν του Πανεπιστημίου, αναρίθμητοι φοιτητές, χωρίς καν να ερωτηθούν, χάνουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά και οι οικογένειές τους βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού αφού με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται ο καθορισμένος χρόνος σπουδών. Με το «έτσι θέλω» τα άτομα αυτά εμποδίζουν την ομαλή και κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων. Αυθαιρετούν δίχως κανέναν απολύτως έλεγχο αλλά και χωρίς καμία συνέπεια. Μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους διακίνησης παράνομων ουσιών. Προπηλακίζουν τόσο τους φοιτητές όσο και τους καθηγητές, δρώντας σε βάρος του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλων αυτών που βρίσκονται ακούσια προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ποια λοιπόν ελευθερία θέλουμε στο χώρο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Την ελευθερία τα παιδιά μας να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, χωρίς κάποιοι εξωπανεπιστημιακοί να τους εμποδίζουν. Την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές, χωρίς το φόβο του προπηλακισμού. Αυτό λοιπόν προσφέρει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων όπου προτάσσει την ανάγκη προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μέσω αυτής στοχεύει στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Επιδιώκει να θέσει τέρμα σε φαινόμενα παράνομης βίας που προσβάλλουν βάναυσα τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά δικαιώματα. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομης συμπεριφοράς και βαθιάς προσβολής συνιστά αυτό της διαπόμπευσης του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλά θα αναφερθώ επίσης και σε μια ακόμη αποκρουστική εικόνα που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες επίσης σε πανεπιστημιακό χώρο. Στο αναρτημένο πανό σε κοινή θέα , το οποίο προσέβαλε με το χείριστο τρόπο τη μνήμη του αποβιώσαντος πατέρα του Δήμαρχου Αθηναίων. Αυτά τα ακραία φαινόμενα θέλουμε όχι να τα καταστείλουμε αλλά να τα προλάβουμε. Διότι με την ελεγχόμενη πρόσβαση στο campus των ΑΕΙ και τις ΟΠΠΙ είμαστε σε ετοιμότητα και μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη αξιόποινων πράξεων. Μπορούμε να προφυλάξουμε τους παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Προσωπικά χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται κυρίως σαν γονιός και δευτερευόντως σαν πολιτικός νιώθοντας βαθιά αισιόδοξος για το μέλλον του ασφαλούς χώρου του Πανεπιστημίου. Οφείλουμε σύσσωμοι από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα να αναγάγουμε τον χώρο των ΑΕΙ σε χώρο πραγματικής ελευθερίας και ευταξίας, στον οποίο θα προωθείται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων μας δίχως φόβο και τρομοκρατία.

Recent Posts