«Αναγκαίες οι δωρεές, όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες»

 In Δελτία Τύπου

Την αναγκαιότητα της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση προς το Ελληνικό Δημόσιο επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, του  Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε την ικανοποίηση για το πρώτο άρθρο της Σύμβασης Δωρεάς καθώς με αυτήν θα δημιουργηθεί ένα νέο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στο χώρο του Ωνάσειου που με όρους αριστείας θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και θα αποτελέσει χώρο για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για τη βελτίωση των καρδιολογικών προβλημάτων των πολιτών, ακόμα και των ανασφάλιστων.  Ο κ. Φωτήλας επισήμανε όμως ότι είναι προβληματικά τα δύο άρθρα που αλλάζουν το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο Ωνάσειο καθώς έγιναν χωρίς διαβούλευση με αυτούς και καταργώντας τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν υπογράψει.

Για τις Υπουργικές Τροπολογίες επισήμανε ότι υπάρχουν όπως συνήθως γίνεται με την νομοθετική πρακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανάμεικτες θετικές και αρνητικές διατάξεις που δεν βοηθούν στην δυνατότητα υπερψήφισής μερικών εξ αυτών. Εξέφρασε, συγκεκριμένα, την αντίθεσή του στην απαράδεκτη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας 1754/139. Από τα τέσσερα δηλαδή άρθρα της, τα τρία εμπεριέχουν διατάξεις προβληματικές και με αναδρομική ισχύ, ενώ το τέταρτο, που είναι πολύ σωστό, και καλύπτει τη φαρμακευτική κάλυψη των ανθρώπων που έχουν πληγεί στο Μάτι, μπήκε προφανώς για να εκβιαστεί η Νέα Δημοκρατία να την ψηφίσει από κοινού με τα άλλα ενώ θα μπορούσε να είναι χωριστή διάταξη.

Τέλος, ο κ. Φωτήλας δήλωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει και τη βουλευτική τροπολογία του Ποταμιού για την κατάργηση του αυτόφωρου, τροπολογία όμως που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας:   

https://www.youtube.com/watch?v=R8bnc1G8fVA&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπιασαν τα κρύα. Νομίζω το καταλάβαμε, το αισθανθήκαμε στο πετσί μας όλοι σήμερα το πρωί. Προφανώς και με αφορμή αυτό το γεγονός ότι τα κρύα άρχισαν, ρωτήθηκε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή από γνωστό δημοσιογράφο ο πρώην Υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης τι έχει σκοπό να κάνει η Κυβέρνηση με αυτό το περιβόητο επίδομα θέρμανσης. Διότι είναι αυτό το επίδομα θέρμανσης το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα σκότωνε τον κόσμο με τα μαγκάλια, θα καιγόταν ο κόσμος που είμαστε αναίσθητοι, που έπρεπε να μας κρεμάσετε στο Σύνταγμα γιατί μειώσαμε. Είναι αυτό το επίδομα που ήρθατε εσείς για να το μειώσετε δύο φορές, από 50% την κάθε μια, δηλαδή συνολικά να το μειώσετε κατά 75%. Με δεδομένο, δε, ότι αυξήθηκε και το πετρέλαιο, ρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης τι θα γίνει με αυτήν την υπόθεση του επιδόματος θέρμανσης. Και τι απάντησε; Απάντησε ότι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε, λόγω του υπερπλεονάσματος, εκείνο τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για να αυξήσουμε και το επίδομα θέρμανσης.

Δηλαδή για να ανακεφαλαιώσουμε, αν το συνδυάσουμε και με αυτά που ακούσαμε χθες από τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών, αυτό το υπερπλεόνασμα, που πάνω-κάτω είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να μη μειωθούν οι συντάξεις, αυτές που εσείς ψηφίσατε και φέρατε τις μειώσεις, να μην μειωθεί το αφορολόγητο, να γίνουν όλα τα αντίμετρα, να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Αυτό δεν είναι υπερπλεόνασμα. Αυτό είναι το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, κύριε Υπουργέ. Πραγματικά όλα τα προβλήματα της χώρας ξαφνικά θα λυθούν από το υπερπλεόνασμα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δίνει πραγματικά σημασία σε αυτά που λέτε. Αυτό που νομίζω ότι προκύπτει αβίαστα είναι ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Τσίπρας -και η παρέα του- επιδίδεται σε όλο αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλύτερα από όλα, να τάζει πράγματα που ξέρει ότι δεν θα τα κάνει. Γεγονός είναι ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές.

Τώρα πάμε λίγο και στο νομοσχέδιο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τονίσαμε και στην Επιτροπή χθες -το επαναλαμβάνουμε και σήμερα στην Ολομέλεια- ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο που συζητείται για τη δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, μέσω του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου προς το ελληνικό δημόσιο. Καταρχάς, είμαστε ευγνώμονες προς το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση για τη συγκεκριμένη δωρεά και την υπερψηφίζουμε, γιατί με αυτήν -που θα ανέλθει στα 70 εκατομμύρια ευρώ- αποδεικνύει τη μεγάλη και διαχρονική συνεισφορά του στην πατρίδα μας. Η πολύτιμη και πολύπλευρη αρωγή του στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία στη χώρα μας προχωρά τώρα και στη δημιουργία ενός σημαντικού έργου κοινωφελούς χαρακτήρα.

Είναι, επίσης, σημαντική η εν θέματι δωρεά, γιατί αφορά στον τομέα της καρδιολογίας, με την επέκταση της καρδιοπαιδιατρικής κλινικής και ειδικά στις μεταμοσχεύσεις με τη δημιουργία σχετικού κέντρου αριστείας, όπως και ελικοδρομίου, που θα βοηθά στη μεταφορά των μοσχευμάτων, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας έχει δεδομένες ελλείψεις.

Επιπλέον, μέσω της αναβάθμισης της παιδιατρικής κλινικής, θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών αλλά και των ανασφάλιστων πολιτών.

Και παρεμπιπτόντως, ας πάψει κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι, κύριε Υπουργέ, ότι δήθεν εσείς ξεκινήσατε την περίθαλψη των ανασφαλίστων. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να προβάλετε κάποιο χειροπιαστό έργο τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να εφαρμόσει, όπως κι εσείς είπατε στη επιτροπή, κατά λάθος, προφανώς, ότι θα δούμε τη νέα Δημοκρατία, τώρα θα έρθει η ώρα, να κάνει πράξη το πρόγραμμά της, lapsus θα ήταν… Μπορεί και να μην το είπατε έτσι.

Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ότι επί Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε η εφαρμογή της κάλυψης των ανασφαλίστων, απλώς εσείς, αφού ανατρέψατε πρώτα την κυβέρνηση Σαμαρά, την επεκτείνατε στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία προκάλεσα τον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό να προσκομίσει έστω και μία βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι χρεώθηκε ανασφάλιστος.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τόσο ψεύτης είστε; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατέθεσε από το Βενιζέλειο.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Να ολοκληρώσω. Εγώ δεν σας διέκοψα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε τον λόγο.

Συνεχίστε, κύριε Φωτήλα.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Σας προκάλεσα, λοιπόν, να φέρετε έστω και μία βεβαίωση. Δεν φέρατε καμία. Ή μάλλον, για την πραγματικότητα, φέρατε δύο, υπάρχουν κάτω στα Πρακτικά, αλλά τις έχω και σκαναρισμένες στο κινητό μου, η μία αφορούσε μετανάστη και όχι Έλληνα ανασφάλιστο, με ΑΜΚΑ δηλαδή, και η άλλη αφορούσε Έλληνα, αλλά η περίθαλψή του ήταν το 2013. Απλά το τιμολόγιο είχε εκδοθεί μετά το 2014, μετά δηλαδή από τότε που κάλυψε η Νέα Δημοκρατία. Αφήστε, λοιπόν, αυτό το παραμύθι.

Επιστρέφω στη σύμβαση της δωρεάς. Έλεγα ότι είναι πολύ σημαντική για έναν παραπάνω λόγο, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου μεταμοσχεύσεων με καινοτόμες ερευνητικές μεθόδους, ένα κέντρο αριστείας, πολύ καλά ακούστηκε, όπως θα ονομαστεί, που θα συμβάλλει στη μείωση της αναζήτησης μοσχευμάτων στο εξωτερικό, αλλά και στην έρευνα για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που θα βελτιώνουν συνεχώς την υγεία των πολιτών και συγκεκριμένα αυτών με καρδιολογικά προβλήματα.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό είναι η αριστεία στην υγεία, η αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών μέσω ερευνών που θα εφαρμόζουν νέες πρωτοποριακές μεθόδους στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Και βέβαια χαιρόμαστε που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει επιτέλους την ανάγκη ύπαρξης κέντρων αριστείας στον χώρο της υγείας, αντί να συκοφαντεί, όπως έκανε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα, για τον χώρο της παιδείας. Και οτιδήποτε γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε πρόκειται για νησίδες αριστείας είτε για κέντρα αναφοράς στον δημόσιο τομέα, εμείς το επικροτούμε. Γιατί δεν έχουμε ιδεοληψίες, γιατί γνωρίζουμε πως το δημόσιο συμφέρον μπορεί να εξυπηρετηθεί εξίσου καλά και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Μια δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο Ωνάσειο. Φέρνετε προς ψήφιση αυτή τη σύμβαση δωρεάν χωρίς να έχετε έρθει σε οποιαδήποτε επαφή, διαβούλευση, χωρίς να έχετε ακούσει, βρε αδερφέ, το σωματείο των εργαζομένων, τους εργαζόμενους δηλαδή στο Ωνάσειο, επιβάλλοντας ουσιαστικά την άποψή σας σε αυτό.

Και έχετε τις ανάλογες συνέπειες, καθώς σήμερα προβαίνουν σε εικοσιτετράωρη απεργία.

Και επί της ουσίας, αποκαλύπτεται η υποκρισία σας. Κόπτεστε, έχετε βγει στα κάγκελα δήθεν για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και εδώ έρχεστε και καταργείτε αυτό το δικαίωμα, διότι αυτοί είναι προϊόν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Θεσμοθετείτε για τις αποδοχές των εργαζομένων, κάτι που δεν μπορεί όμως να γίνει αποσπασματικά και κατά περίπτωση, μόνο και μόνο για να καλύψει τις δικές σας επιδιώξεις στο σύστημα υγείας. Τα εργασιακά θα πρέπει να συζητούνται ενιαία, σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, να καθορίζουν ένα κοινό πλαίσιο ανάμεσα στους εργαζόμενους, με τις όποιες εξαιρέσεις κριθούν απαραίτητες, αλλιώς απλά αιφνιδιάζουμε τους εργαζόμενους και πορευόμαστε μικροπολιτικά.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, θέλω να πω δυο λόγια μόνο:

Φέρνετε μια υπουργική τροπολογία, την 1754/139 και κάνετε κάτι πραγματικά απαράδεκτο. Βάζετε τέσσερα άρθρα, εκ των οποίων τα τρία είναι άσχετα, έχουν να κάνουν με οδοντοτεχνίτες, με ό,τι άλλο έχουν να κάνουν, και φέρνετε ένα τέταρτο άρθρο στη συγκεκριμένη τροπολογία για να καλύψετε τη φαρμακευτική κάλυψη των ανθρώπων που έχουν πληγεί στο Μάτι.

Αυτό πραγματικά είναι, όχι απαράδεκτο, θα έλεγα ότι είναι αισχρό, πραγματικά αισχρό. Τι προσπαθείτε να κάνετε δηλαδή; Προσπαθείτε να μας αναγκάσετε ή να ψηφίσουμε άρθρα τα οποία μπορεί να έχουμε ενστάσεις και να διαφωνούμε ή διαφορετικά αν δεν τα ψηφίσουμε, να βγείτε να μας πείτε ότι είμαστε παλιάνθρωποι και ότι δεν θέλουμε την κάλυψη των ανθρώπων στο Μάτι;

Η τροπολογία αυτή είναι τόσο σοβαρή, τόσο δίκαιη και τόσο επείγουσα, το τέταρτο άρθρο της που αφορά τους ανθρώπους στο Μάτι, που πρέπει να τη φέρετε μόνη της. Τόσο σπουδαία είναι που πρέπει να τη φέρετε μόνη της για να ψηφιστεί από τριακόσιους Βουλευτές μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και σας ζητάμε άμεσα να το κάνετε, να σπάσει αυτή η τροπολογία. Διαφορετικά αυτό το οποίο προσπαθείτε να επιδιώξετε είναι να μπαίνει αυτό το άρθρο μαζί με διατάξεις τακτοποιήσεων -και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ- και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, όπως για τους οδοντοτεχνίτες, για παράδειγμα, στο πρώτο άρθρο.

Εξηγήστε μου, αλήθεια, γιατί είναι απαραίτητη η αναδρομική ισχύς από 19/7/2017; Δηλαδή ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής είχε προβεί σε υπογραφές χωρίς να έχει υπάρξει η νόμιμη διαδικασία; Ή όπως επίσης κάνετε με την απουσία ειδικότητας ορθοπεδικού στο δεύτερο άρθρο. Πρόσφατα εσείς με υπουργική απόφαση δίνατε το δικαίωμα εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και σε αυτούς τους ορθοπεδικούς, αλλά στην προκήρυξη τους έχετε αφαιρέσει. Γιατί;

Επίσης και εδώ αναδρομική ισχύ. Γιατί; Μήπως επειδή έχει βγει η προκήρυξη και έρχεστε εκ των υστέρων να τη νομιμοποιήσετε;

Τώρα σε ό,τι αφορά την τροπολογία του Ποταμιού, η οποία κατατέθηκε από τον συνάδελφο και φίλο μου Γρηγόρη Ψαριανό, θα σας πω ότι συμφωνούμε. Αυτό όμως που πρέπει να δείτε πριν εσείς την κάνετε δεκτή, αν τελικά την κάνετε δεκτή, είναι αν εσείς συμφωνείτε. Μέσα στην Κυβέρνηση συμφωνείτε με αυτήν την τροπολογία; Είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γιατί σας θυμίζω ότι το κερασάκι στην τούρτα για αυτήν την τροπολογία ήταν μια μήνυση που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος τόλμησε να πει ότι «Δεν είναι δυνατόν, ρε παιδί μου, με 1,6 δισεκατομμύριο να έχουμε τη Μόρια και θα πρέπει να το ερευνήσουμε». Τόλμησε να το κάνει. Άρα, περιμένω να ακούσω τι έχουν να πουν και οι ΑΝΕΛ.

Να πω επίσης ότι για μια τροπολογία την οποία δεν την είχα προλάβει, γιατί ήρθε τώρα, η 1759/143 που έχει να κάνει με τις θέσεις ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, ύστερα από συνομιλία που είχα και με τον κ. Ανδριανό που είναι από την περιοχή και γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση, νομίζω ότι χρειάζεται. Είναι αναγκαία, θα έλεγα, για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου και γι’ αυτό και την υπερψηφίζουμε.

Απλώς, θέλω μόνο να πω στον κύριο Υπουργό ότι δεν χρειαζόταν να μας πείσει για την αναγκαιότητα του τέταρτου άρθρου για το Μάτι. Και εγώ και ο κ. Καρράς είπαμε πόσο σπουδαία είναι και πόσο αναγκαία. Αυτό που είπαμε είναι ότι είναι τόσο σπουδαία, που θα έπρεπε να έρθει μόνη της και όχι να μπει σε άσχετα πράγματα. Θέλω επίσης ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση με το την τροπ0ολογία ια το αυτόφωρο.

Εμείς δεν κατηγορήσαμε την Ελληνική Αστυνομία ούτε το συγκεκριμένο Όργανο που κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία. Δεν το κάναμε γιατί δεν θα μπορούσαμε. Το συγκεκριμένο Όργανο –και σας μιλάω και σαν νομικός αυτή τη στιγμή- δεν είχε τη δυνατότητα επιλογής, δεν είχε τη δυνατότητα δηλαδή να μην κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία. Και για να το καταλάβουν και όσοι ακούνε, μια μήνυση κατατίθεται ή στην εισαγγελία ή στο αστυνομικό τμήμα.

Αν, λοιπόν, μια μήνυση, αυτή η συγκεκριμένη μήνυση του κ. Καμμένου, είχε κατατεθεί στην εισαγγελία μέρα μεσημέρι, ποτέ δεν θα είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Εφόσον, όμως, κατατέθηκε σκοπίμως –γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαία- σε περίεργη ώρα στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, το αστυνομικό όργανο ήταν αναγκασμένο να προβεί σε αυτές τις κινήσεις και να προβεί στη σύλληψη. Και αυτό φαίνεται την επομένη που ο Εισαγγελέας παρενέβη σε όλη αυτήν τη διαδικασία, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος και δεν συντρέχει λόγος αυτόφωρης διαδικασίας. Αυτό θα είχε συμβεί από την πρώτη στιγμή, εάν η μήνυση δεν είχε κατατεθεί σε σκοτεινές ώρες σε αστυνομικό τμήμα, αλλά μέρα μεσημέρι στην Εισαγγελία Αθηνών. Δικαίωμα του και επιλογή του, γι’ αυτό και είπα ότι έχει αξία να ακούσω τι θα πουν για τη συγκεκριμένη τροπολογία οι ΑΝΕΛ.

Ευχαριστώ.

Recent Posts