« Γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε»

 In Άρθρα

Του Ιάσονα Φωτήλα

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει χιλιάδες αδέσποτα ζώα τόσο λόγω της παραμέλησης των κατοικίδιων όσο και του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος. Είναι λοιπόν ανάγκη της κοινωνίας αυτά τα ζώα να μην παραμεληθούν άλλο και για τη δημόσια υγεία αλλά και για τα ίδια τα ζώα. Το πώς φερόμαστε σε αυτά δείχνει τον πολιτισμό μας και το επίπεδο της κοινωνίας μας. Πρέπει να είμαστε κοντά τους τόσο νομικά όσο και ηθικά.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου εσωτερικών έχουμε ήδη δημιουργήσει το Εθνικό Μητρώο Ζώων και μέσω του προγράμματος «Άργος» του ΦιλόΔημος ΙΙ που έχει προικιστεί με 40εκ. ευρώ θα καλυφθούν οι δήμοι της χώρας για κάθε είδους δαπάνη που αφορά τη στείρωση, τον εξοπλισμό και την κατασκευή ή επισκευή καταφυγίων των ζώων συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα μετά την υπογραφή των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι σήμερα έχουμε 65 εντάξεις Δήμων συνολικού προϋπολογισμού 9.291.769,19συν μια που αφορά στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά συνολικού προϋπολογισμού 499.999,67€. Από τους 65 Δήμους οι τρεις  ανήκουν στον Ν. Αχαΐας, αυτοί των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων με συνολικό προϋπολογισμό 900.154,80€.

Πέραν όμως των σημαντικών έργων και δράσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, οφείλουμε όλοι, ατομικά ή συλλογικά, να συμβάλλουμε στην πρόληψη και να αναδεικνύουμε αμέλειες και λάθος συμπεριφορές. Για το σκοπό αυτό υπάρχει στη διάθεση του κοινού η τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των Ζώων, το 10410, στην οποία μπορούμε όλοι να απευθυνθούμε για οποιοδήποτε περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή μας για κακοποίηση ή παραμέληση Ζώου. Συγκεκριμένα στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονο το πρόβλημα με τα αδέσποτα όχι μόνο στο πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά και γενικότερα στις γειτονιές της πόλης. Ο αριθμός τους παραμένει άγνωστος αφού κανείς δεν φρόντισε για την ασφάλεια αυτών αλλά και των πολιτών ενώ οι επιθέσεις και οι αναφορές από συμπολίτες μας έχουν πυκνώσει.

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια φιλοξενώντας ένα ζώο στο σπίτι μας, απευθυνόμενοι στην φιλοζωική του δήμου μας ή και στειρώνοντας ένα ζώο αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Και εγώ προσωπικά με τη σειρά μου θα σταθώ αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων έτσι όπως αρμόζει σε μία συγχρονη Ευρωπαΐκή χώρα..

Τέλος μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο αντί να το αγοράσουμε. Όπως θα του αλλάξουμε τη ζωή έτσι θα αλλάξει κι αυτό τη δική μας. Γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε.

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts