Διαρκής επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ,δεύτερη ανάγνωση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι η δεύτερη ανάγνωση και η τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, για ένα μεταρρυθμιστικό ν/σ με ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο.
Ένα ν/σ που επιδιώκει αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος του -Δουλειές Ξανά- για όλους, κυρίως δε για τους μακροχρόνια άνεργους.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στοχεύει πάντα σε προοδευτικές πολιτικές και αυτή την φορά στόχο έχει την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από νέα εργαλεία και την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Το υπό συζήτηση ν/σ αρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες.

Το πρώτο μέρος αφορά την αναδιοργάνωση και την νέα σύσταση του ΔΣ του Οργανισμού. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ. Άκουσα από την αντιπολίτευση ενστάσεις σχετικά με το κόστος της αλλαγής ονόματος. Το είπα και στην πρώτη ανάγνωση, το επιβεβαίωσε και ο Υπουργός μας.. Η αλλαγή αυτή δεν συνεπάγεται κανένα δημοσιονομικό κόστος καθώς υπήρχε σχετική πρόβλεψη για επανεκκίνηση του Οργανισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, από όπου θα αντλήσουμε τους απαιτούμενους πόρους.

Ο ΟΑΕΔ προκειμένου να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας, εκσυγχρονίζεται μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών εργαλείων. Αυτά είναι η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, το ψηφιακό μητρώο, το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης που διευκολύνουν τους ανέργους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.
Μάλιστα προβλέπουμε «πριμ» για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών, που θα καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Την ίδια στιγμή που η Αντιπολίτευση μας κατηγορεί για τιμωρητική πολιτική απέναντι στους ανέργους, εμείς τους πριμοδοτούμε δίνοντας τους κίνητρα και μπόνους με απώτερο σκοπό να τους ωθήσουμε σε ενεργή αναζήτηση εργασίας!

Γιατί κύριες και κύριοι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός του ΟΑΕΔ, η εύρεση ποιοτικής και κατάλληλης εργασίας και όχι η επ’ αόριστον και αδιακρίτως χορήγηση επιδομάτων.

Το παρόν ν/σ καλλιεργεί μια ενεργητική πολιτική προς την εξασφάλιση απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτόν και προχωρούμε στη ρύθμιση με την οποία οι άνεργοι, στους οποίους προσφέρονται τρείς κατάλληλες θέσεις εργασίας (με τον όρο κατάλληλες εννοώ αντίστοιχες με το εργασιακό τους προφίλ, τις δεξιότητες τους, τον τελευταίο τους μισθό και τον τόπο κατοικίας τους) και τις αρνηθούν, τότε διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια.

Ενεργοποιούμε την ποινή διαγραφής για όσους προφανώς στην πραγματικότητα δεν ψάχνουν για δουλειά.

Στην πρώτη συνεδρίαση άκουσα από πολλούς ομιλητές της αντιπολίτευσης ότι δήθεν τιμωρούμε επίσης τους άνεργους με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θεσπίζονται όχι για το επίδομα ανεργίας αλλά για άλλα ωφελήματα που χορηγούνται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν πλήττει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος!
Διότι έχουν σημειωθεί αρκετά φαινόμενα με ανέργους ρετιρέ που παραμένουν ακόμα και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως. Αυτή την κοινωνική αδικία πάμε να αποκαταστήσουμε προς όφελος της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί κύριες και κύριοι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός του ΟΑΕΔ, η εύρεση ποιοτικής και κατάλληλης εργασίας και όχι η επ’ αόριστον και αδιακρίτως χορήγηση επιδομάτων.

Το παρόν ν/σ καλλιεργεί μια ενεργητική πολιτική προς εξασφάλιση απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό

Προχωρώ στο θέμα της κατάρτισης.

Θεσπίζουμε αυστηρότερα κριτήρια διότι στοχεύουμε σε καλύτερες επιδόσεις. Η αξιολόγηση και η λογοδοσία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη δουλειά. Αυτό που επιδιώκουμε κυρίως είναι να κάνουμε την κατάρτιση ισχυρό εφόδιο για τους καταρτιζόμενους, να την κάνουμε να αποκτήσει νόημα και ουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το παρόν ν/σ, κύριες και κύριοι, προβλέπει την αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΑΕΔ μέσα από την στεγαστική πολιτική. Δεν νομίζω να προτιμά κανείς να ρημάζει η ακίνητη περιουσία του οργανισμού αντί να αξιοποιείται. Το ν/σ προβλέπει νέες μεθόδους για μια αναβαθμισμένη, διευρυμένη στεγαστική πολιτική, με έμφαση κυρίως στους νέους. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνουμε τόσο την απόκτηση ακινήτων όσο και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ. Με άλλα λόγια επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων. Εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της.

Προβλέπεται η εκμίσθωση ακινήτων, η ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, η δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, η σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων κ.ά. Έτσι θα επιτύχουμε την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ αλλά και την ανάπτυξη μιας πολιτικής που θα διευκολύνει τη στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους.

Θα κλείσω με τη θέσπιση του πλαισίου υλοποίησης της δράσης «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων».

Εδώ ερχόμαστε στην πραγματικότητα να στηρίξουμε τους νέους γονείς.

Αντικείμενο της δράσης είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης βρεφών (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Ωφελούμενοι είναι οι γονείς παιδιών που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης.

Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και η παροχή κινήτρων στους νέους να κάνουν οικογένεια. Νομοθετούμε με γνώμονα την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενου νόμου που καθιέρωσε τις άδειες πατρότητας για πρώτη φορά και διεύρυνε τις γονικές άδειες με αποτέλεσμα μάλιστα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην 12η χώρα παγκοσμίως που κατοχυρώνει τη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όσο για όλα τα υπόλοιπα, επιφυλάσσομαι να μιλήσω αναλυτικότερα πλέον στην Ολομέλεια.

Ευχαριστώ πολύ.

Recent Posts