«Ενδοοικογενειακή βία: Ένα φαινόμενο που αυξήθηκε επί πανδημίας και πρέπει να πατάξουμε»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε επιτυχώς την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες.

Η κρίση όμως αυτή, πέραν των θετικών στοιχείων αλληλεγγύης και ενότητας που επέδειξαν οι πολίτες, είχε και αρνητικές συνέπειες ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού. Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία επέστρεψε σε αρκετά σπίτια απέναντι στις γυναίκες και εν μέρει στα παιδιά. Η συχνή επαφή στην οποία ήρθαν οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι την περίοδο της καραντίνας αντί να ενδυναμώσει τη σχέση τους, σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε σε βίαιες συμπεριφορές – λεκτικές ή σωματικές.

Η κυβέρνηση δεν έμεινε βέβαια απαθής μπροστά στις εμφανώς αρνητικές εξελίξεις. Έκανε μεγάλες ενημερωτικές καμπάνιες με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Κινητοποίησε κατά αυτό τον τρόπο τις  γυναίκες, καθώς και τρίτα πρόσωπα στο να προχωρήσουν σε επικοινωνία με τη γραμμή SOS και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας υπό το εύστοχο σύνθημα «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές».

Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καταγγελιών τις ημέρες της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον Απρίλιο έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις. Συγκεκριμένα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τον μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, και τα περισσότερα καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα. Και, δυστυχώς, το 10% των αυξημένων περιστατικών, αφορούσε περιστατικά βίας κατά  παιδιών. Όπου υπήρξε έκτακτη ανάγκη, τα θύματα και τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα που εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Προφανώς ο περιορισμός των φαινομένων οικογενειακής βίας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με νομικά μέσα. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να είναι ανεκτά, εάν θέλουμε να λεγόμαστε χώρα με πολιτισμό που σέβεται την αξία του ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά μας είναι συμπαραστάτες στην κοινή ζωή και είναι απαράδεκτο να γίνονται θύματα βίαιων συμπεριφορών από άνδρες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστατεύει με τις ενέργειές της την υγιή οικογενειακή ζωή μεταξύ των συζύγων και των παιδιών τους. Η κρίση λόγω του κορωνοϊού δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την θυματοποίηση των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας. Υγιής οικογενειακή ζωή σημαίνει υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Καμία ανοχή και δικαιολογία στη βία!

 

*  Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts