“Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο των δικαστικών ενώσεων όσο και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας χάριν της επίσπευσης απονομής της Δικαιοσύνης. Θυμάμαι δεν ήταν λίγες οι φορές που ως μαχόμενος δικηγόρος είχα έρθει αντιμέτωπος με φάρσες για εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ακόμα και με την εξουδετέρωση υπαρκτών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στους χώρους των δικαστηρίων. Και αυτό διότι τα δικαστήρια της χώρας δεν φυλάσσονται επαρκώς ούτε όλο το 24ώρο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτά μέχρι χθες αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να διορθώσει για άλλη μια φορά ακόμη μία παθογένεια του παρελθόντος. Η μόνιμη αστυνόμευση των δικαστηρίων από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας θα συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργεία της Δικαιοσύνης. Το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα αποτελείται από δύο τμήματα, το Πολιτικό και το Ένστολο. Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος περιλαμβάνονται, κυρίως, η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών, η εκτέλεση εκκρεμών ποινικών αποφάσεων και η επίδοση δικογράφων. Αντίστοιχα, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού – επιστημονικού προσωπικού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συνδρομή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων επί περίπλοκων τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν ενώπιον τους και απαιτούν ειδικές και επιστημονικές γνώσεις, η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων και η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα όταν αυτό είναι αναγκαίο στο πλαίσιο μιας δίκης.

Η δικαστική αστυνομία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, που προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενισχύουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών. Ικανοποιείται η ανάγκη που υπάρχει τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην Ελληνική Αστυνομία, οι σπουδές των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι υψηλού επιπέδου και πανεπιστημιακού επιπέδου ταυτόχρονα. Υλοποιείται μάλιστα ένα αίτημα των ίδιων των αστυνομικών, αφού αναβαθμίζεται και η Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία αποκτά ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο σπουδών σε συνεργασία με τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας σοβαρές δυνατότητες για τις μεταπτυχιακές σπουδές και σε αστυνομικούς οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από τις διαδικασίες που περιγράφει ο σχετικός νόμος.

Η κυβέρνησή μας υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται επιτυχώς σε προηγμένα κράτη και δικαστικά συστήματα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας εν γένει. Το κάνει με πράξεις και όχι με λόγια…

Recent Posts