Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ή Ολομέλεια για κύρωση 2 ΠΝΠ και διατάξεις άλλων Υπουργείων

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με την κύρωση των προτεινόμενων ΠΝΠ και τις διατάξεις που προέρχονται από τα άλλα Υπουργεία η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα επιταχύνοντας το έργο της ανάκαμψης.

Στην α’ φάση της πανδημίας, πρώτη προτεραιότητά μας ήταν η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Και καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Δεν το λέμε για να καυχηθούμε.

Ξέρουμε ότι ο βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της διαδικασίας ήταν οι πολίτες μαζί με το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων μας που συνεχίζουμε να στηρίζουμε.

Η επιτυχία αυτή αναγνωρίζεται πια από όλους διεθνώς, ειδικούς και μη.

Γίναμε παράδειγμα, ενώ μέχρι πρότινος ήμασταν δακτυλοδειχτούμενοι!

Γνωρίζαμε επιπλέον, ότι το βάθος της ύφεσης θα ήταν ανάλογο της υγειονομικής ζημιάς που προκλήθηκε.

Έτσι, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας μας επιτρέπει σήμερα να σχεδιάζουμε με ρεαλιστικό στόχο διάσωση μέρους της τουριστικής σεζόν και των εσόδων του 2020 και να αισιοδοξούμε για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας από το 2021.

Στην α’ φάση της πανδημίας, του lockdown, στηρίχτηκαν – και φαίνεται και από τις ήδη ψηφισθείσες αλλά και από τις σημερινές ΠΝΠ – όλες οι κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες.

Από τους αγρότες μέχρι τους καλλιτέχνες, και από τους μισθωτούς μέχρι τους εργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Διευκολύνθηκαν οι μαθητές, οι φοιτητές και οι καθηγητές στην εκπαίδευση και τα Άτομα με Αναπηρία.

Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί, όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Με αλληλεγγύη για όλους εκείνους που πλήττονται, που αντιμετωπίζουν την ανεργία, που κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά όχι από δικά τους λάθη αλλά από την πρωτοφανή στα ιστορικά πανδημία.

Προς αυτή την κατεύθυνση τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή από τον Μάρτιο έως τον Μάιο ένα σχέδιο συνολικού δημοσιονομικού ύψους 24 δις ευρώ με δεκάδες μέτρα πολιτικής και στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής.

Τώρα όμως είμαστε στην επόμενη, την β’ φάση, της βαθμιαίας επιστροφής. Απαιτούνται δύσκολοι και λεπτοί χειρισμοί με νέους στόχους και προτεραιότητες.

Κύριος στόχος μας βεβαίως είναι η συγκράτηση της αναπόφευκτης και βαθιάς ύφεσης του 2020 και η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας από το 2021.

Να διαφυλάξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και να θωρακίσουμε την οικονομία.

Να προετοιμάσουμε το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη, όταν, και όποτε τελικά, λήξει ο υγειονομικός συναγερμός με την έλευση του εμβολίου.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η στήριξη της εργασίας. Με ειδικά προγράμματα για να διευκολυνθεί και να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να κρατηθούν τα γρανάζια της μηχανής σε κίνηση, καλολαδωμένα και έτοιμα για εκτίναξη.

Με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους – το γνωστό πρόγραμμα SURE – από το οποίο θα αρχίσουν να εισρέουν πόροι άνω του 1 δις από τις αρχές Ιουνίου. Και το κάνουμε όχι με την παλιά επιδοματική πολιτική – επίδομα για το επίδομα δηλαδή χωρίς στόχο – αλλά με υποχρέωση από τους εργοδότες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

Είναι σε εξέλιξη επίσης η διαπραγμάτευση για το ταμείο Ανάκαμψης στην Ε.Ε. Και από εκεί σίγουρα θα αντλήσουμε πόρους αρκετών δις.

Ο δεύτερος στόχος είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα εργαλείων εγγυοδοσίας δανείων, επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ενισχύουμε εκείνες που καταγράφουν αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης λόγω κατάρρευσης των εσόδων.

Και βέβαια στηρίζουμε τις τράπεζες. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι ένα θωρακισμένο, υγιές πιστωτικό σύστημα, ικανό να χρηματοδοτεί τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ταχεία ανάκαμψη στη μετά COVID εποχή.

Μέσω της εγγυοδοσίας του κράτους, η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται χωρίς να επιβαρυνθεί το πιστωτικό σύστημα από την ανάληψη νέων κινδύνων.

Και με ένα πρόγραμμα «γέφυρα» στηρίζονται τα κορωνόπληκτα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Προστατεύουμε την α’ κατοικία δίνοντας παράταση λίγων μηνών.

Μειώνουμε στοχευμένα τη φορολογική επιβάρυνση στο χειμαζόμενο παραγωγικό οικοσύστημα και σχεδιάζουμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες.

Προωθούμε επίσης την άμεση έναρξη ώριμων έργων υποδομής και επιταχύνουμε τη διαδικασία ωρίμανσης δημοσίων επενδυτικών σχεδίων – τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ελπίζω ότι και στην Αχαΐα σύντομα θα έχουμε καλά νέα για τη διέλευση του τρένου και την Πατρών – Πύργου.

Επισπεύδουμε επιπλέον την άμεση ανάπτυξη ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. την επένδυση του Ελληνικού και η δικαιοσύνη μας βοηθάει με τις αποφάσεις της.

Θα υπάρξει βέβαια αύξηση του ελλείμματος.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν άλλες οικονομίες μεγάλων χωρών όπως η ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία και η Κίνα καταγράφουν πρωτοφανή πτώση παραγωγής.

Τις ανησυχίες αυτές τις ηρεμεί η μεταρρυθμιστική βούληση της κυβερνητικής πολιτικής παράλληλα με τα μέτρα ανάκαμψης.

Η προώθηση και η επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας μας είναι κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία.

Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός φιλικότερου ασφαλιστικού και φορολογικού πλαισίου για το επιχειρείν.

Μιας ψηφιοποιημένης, πιο ευέλικτης, φιλικότερης προς τις επενδύσεις γραφειοκρατίας όπως πράξαμε με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Μεταρρυθμίσεις που ανανεώνουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά, πρωτίστως, με τους πολίτες.

Με πρόνοια γι’ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Γιατί χωρίς πρόνοια, η συναίνεση δε θα ήταν δυνατή.

Ούτε η συνεργασία του συνόλου της κοινωνίας και η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Να αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτήν την εικόνα και να περιορίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός.

Θα τον διανύσουμε, όπως την περίοδο του lockdown, με αλληλεγγύη και συναίνεση, ατομική ευθύνη και εξαντλητικό σχεδιασμό.

Με τη συνέχιση της προστασία της υγείας των πολιτών.

Για την ευημερία της κοινωνίας!

Για την γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας σε νέες παραγωγικές βάσεις!

Θα τα καταφέρουμε!

Ευχαριστώ

Recent Posts