Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Β΄ Ανάγνωση

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζω ότι από την τοποθέτηση των φορέων στη 2η συνεδρίαση και την επί των άρθρων συζήτηση φάνηκε ότι, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, όλοι κατανοούν ότι με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται μία μεγάλη αλλαγή.

Μία κρίσιμη αλλαγή στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης – της μέσης τεχνικής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης.

Είναι αλλαγές που θα τις κάνουν μία ελκυστική προοπτική για τους νέους και τις νέες στην πατρίδα μας και θα τους δώσουν μία πολύ σημαντική διέξοδο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το είπα εχθές στην επί των άρθρων συζήτηση το μοντέλο του «όλοι θα σπουδάζουμε στο Πανεπιστήμιο» μπορεί να βοήθησε την κοινωνική άνοδο τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά τώρα – και ειδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια – δυστυχώς οδηγεί σε αδιέξοδα και στην καλύτερη περίπτωση στη μετανάστευση στο εξωτερικό και στο γνωστό brain drain.

Δεν είναι κουτόφραγκοι συνάδελφοι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης που το έχουν αλλάξει, το αντίθετο συμβαίνει, εμείς δεν κάναμε όσα έπρεπε για τις αναγκαίες αλλαγές, και τώρα πληρώνουμε το βαρύ τίμημα της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας!

Και λέω διαρθρωτική γιατί ακριβώς αυτή είναι η μορφή ανεργίας που έχουμε  τις τελευταίες.

Δεν έχουμε δηλαδή προσωπικό σε δεξιότητες που θέλουν οι επιχειρήσεις και καλοπληρωμένες μάλιστα και σε μερικές μάλιστα δεν απαιτείται αναγκαστικά πτυχίο Πανεπιστημίου, αλλά έχουμε πλεόνασμα σε απόφοιτους πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά που αναγκάζονται να φύγουν έξω!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Η συγκράτηση του brain drain σχετίζεται και με τις αλλαγές στον τομέα της επαγγελματικής ή μέσης τεχνικής εκπαίδευσης!

Σας αναφέρω σήμερα ένα παράδειγμα από τη Γερμανία που με πληροφόρησαν. Προ δύο δεκαετιών πληροφορήθηκαν οι φοιτητές της Ιατρικής σε μερικά Πανεπιστήμια εκεί ότι δεν θα απορροφηθούν από την αγορά εργασίας της χώρας τους γιατί δεν υπήρχαν θέσεις εκείνες τις χρονιές.

Και ξέρετε τι έκαναν οι φοιτητές/ριες; Σταμάτησαν, οικειοθελώς μάλιστα, τη φοίτηση στην ιατρική και τους δόθηκαν κίνητρα να σπουδάσουν άλλο παρεμφερές αντικείμενο ώστε να τους εξασφαλίσει επαγγελματική διέξοδο!!!

Φανταστείτε να θεσμοθετούσαμε σήμερα εμείς τέτοιο πράγμα τι θα μας λέγατε: ότι δήθεν κόβουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη γνώση, στα Πανεπιστήμια, ότι είμαστε ανάλγητοι κλπ!!!

Ο αγαπητός κ. Φίλης θα μας κατήγγειλε δημόσια για γενοκτονία ή να το πω πιο ορθά εθνοκάθαρση της νεολαίας!

Κι όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι εκεί σε εκείνη την χώρα κάνανε το σωστό οι φοιτητές τους.

Και μάλιστα εδώ, σήμερα στην Ελλάδα, δεν θεσμοθετούμε καν αυτό. Δίνουμε τη δυνατότητα της λεγόμενης διαπερατότητας μάλιστα, να μπορούν δηλαδή οι μαθητές/τριες και οι σπουδαστές να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης, και στην επαγγελματική!

Λέμε όμως και κάτι επιπλέον, εξίσου σημαντικό και θα το πω και στην ολομέλεια απευθυνόμενος στην ελληνική οικογένεια: Ότι πρέπει όλοι μας να ξαναδούμε το θέμα της εκπαίδευσης υπό άλλο πρίσμα.

Το πρίσμα των τεράστιων αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία στην Ευρώπη και στον κόσμο και την ανάγκη τα παιδιά μας να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που πραγματικά θα τους βοηθήσουν στην προκοπή τους!

Επιτρέψτε μου εδώ τώρα να σχολιάσω μόνο μερικά σημεία από τοποθετήσεις που ακούστηκαν και μου έκαναν εντύπωση.

Καταρχάς για το επίπεδο 3 που κάνουμε το βήμα να νομοθετούμε.

Δεν κάνουμε από μία άποψη τίποτα δραματικό. Κάνουμε απλώς ότι γίνεται στην Ευρώπη.

Αλλά φαίνεται ότι το αυτονόητο είναι ξανά ζητούμενο στην Ελλάδα!

Γιατί έρχεστε σήμερα να μας καταγγείλετε ότι κάνουμε τι;

Ό,τι ακριβώς έχει θεσμοθετήσει εδώ και χρόνια το Βέλγιο, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο!

Όλες, μας όλες αυτές οι χώρες έχουν το επίπεδο «3», το μεταγυμνασιακό, όλες!

Η Ελλάδα σταματάει να είναι η μοναδική εξαίρεση και σε αυτό.

Και ακούστε, δεν θα είμαστε αλα κάρτ με την Ευρώπη συνάδελφοι, ούτε «ο φτωχός συγγενής»!

Θα γίνουμε και το λέμε συνεχώς στη Νέα Δημοκρατία μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το επιτύχουμε πλήρως!

Για την δήθεν ανασφάλιστη και παιδική εργασία που νομοθετούμε τα είπα εχθές και δεν τα επαναλαμβάνω.

Θέλω μόνο να προσθέσω ότι όχι μόνο δεν θα είναι απλήρωτοι οι μαθητές αλλά έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 104 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου  πραγματικά να φροντίσουμε για την αμοιβή τους!

Για τις υπόλοιπες θετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως ενδεικτικά για τα μουσικά σχολεία για το πρόγραμμα κολύμβησης και άλλα τα είπε και η Υπουργός και δεν θέλω να πω περισσότερα άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση σε μερικές από αυτές έχει συμφωνήσει.

Τελευταίο σημείο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η συζήτηση για την κύρωση του περίφημου Ινστιτούτου Ελληνογερμανικής Νεολαίας.

Άκουσα και εγώ τον συνάδελφο και συμπολίτη μου κ. Μάρκου να μας προτρέπει να μην ψηφίσουμε και την αποσύρουμε την εν θέματι κύρωση, ποια, αυτή που η ίδια η κυβέρνησή του συμφώνησε τα προηγούμενα χρόνια!

Να υποθέσω ότι και στην ολομέλεια της βουλής θα συνεχίστε ό,τι κάνατε και στην κύρωση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Θα μας πείτε ότι δηλαδή θα ψηφίσετε παρών ξανά;

Εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο παρά το ότι λυπάμαι πραγματικά να βλέπω ότι ξανά και ξανά ότι σπεκουλάρετε ή μάλλον προσπαθείτε να σπεκουλάρετε γιατί αποτυγχάνετε τελικά με τις ευαισθησίες ενός ολόκληρου λαού και ειδικά των μαρτυρικών χωριών που κι εγώ κατάγομαι ένα από αυτά, τα ιστορικά Καλάβρυτα!

Και θλίβομαι πραγματικά γιατί γνωρίζετε ότι όλοι μαζί έχουμε ψηφίσει το θέμα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων και γνωρίζετε πολύ καλά το δύσκολο του θέματος αυτού που το μόνο που δεν χρειάζεται είναι λαϊκισμός!

Αλλά, από μία άποψη, δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από ένα κόμμα που αρνήθηκε να ψηφίσει ακόμα και την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων στην Βουλή εχθές, ούτε καν ψήφισε τη μισθοδοσία των στελεχών τους που φυλάσσουν νυχθημερόν τα σύνορα και ταυτόχρονα κατέθεσε για το θεαθήναι τροπολογία για αύξηση της μισθοδοσίας των αστυνομικών που μετά την απέσυρε!!!

Είστε πραγματικά η αντιπολίτευση του «ό,τι να ναι» όπως είπε και εχθές ο πρωθυπουργός!

Τα υπόλοιπα για το νομοσχέδιο θα τα πούμε στην ολομέλεια.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts