«Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Αχαΐα»

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Αν κάτι μας κάνει αισιόδοξους στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, αυτό είναι σίγουρα το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό διότι θα τονώσει τον επιχειρηματικό τομέα και θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε μέχρι σήμερα. Η αξιοποίησή του σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ρευστότητα, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μια ιστορική ευκαιρία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας συλλήβδην.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να γίνουν η γέφυρα που θα ενώσει το σύνολο των δυνάμεων μας στον κοινό αυτό σκοπό της ενίσχυσης του επιχειρηματικού πνεύματος. Όλοι μαζί οφείλουμε μέσω της ορθής κατανομής των πόρων να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη του επιχειρείν στον τόπο μας.

Γιατί ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και μη, επλήγησαν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό, «γονάτισαν» εξαιτίας της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση όλων αυτών των επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων της Αχαΐας.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε επίσης το γεγονός ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να εκτιμούν ότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, για να βελτιωθεί περαιτέρω και το επενδυτικό κλίμα.

Και ιδίως τώρα που ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα το 2020 αυξήθηκε κατά 77%, την ίδια ώρα που οι επενδύσεις στην Ευρώπη κατέγραφαν μείωση κατά 13%! Η επίδοση αυτή, κατατάσσει τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που είχε ως θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, στην 23η θέση για το 2020, έναντι της 29ης το 2019 και της 35ης που κατείχε το 2018!

Το 28% μάλιστα των επενδύσεων κατευθύνθηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και επαγγελματικών υπηρεσιών, ενώ το 23% στις υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής. Δυο δυναμικοί κλάδοι με τη συμβολή των οποίων είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Και η ανάδειξη της καινοτομίας ενισχύει και αυτή με τη σειρά της την ίδια την επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό αν μη τι άλλο συνδράμει αποφασιστικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η σοβαρή δουλειά που έγινε όλους αυτούς τους μήνες προκειμένου να χτιστεί η «Ψηφιακή Ελλάδα». Η στροφή προς την ψηφιακή οικονομία συνιστά τη νέα πραγματικότητα και ο επιχειρηματικός κλάδος εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα και προσαρμόζεται στην νέα ψηφιακή εποχή.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί κοινές στρατηγικές με στόχο τη βελτίωση της επιχειρηματικής και ψηφιακής εκπαίδευσης. Στηρίζουμε την δημιουργική διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εδραιώσει μια Ελλάδα εξωστρεφή, μία χώρα μεταξύ των 10 ελκυστικότερων ευρωπαϊκών χωρών για επενδύσεις. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την Αχαΐα να προβάλει τις επιχειρήσεις της, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις διεθνείς αγορές.

Χρέος μας λοιπόν απέναντι σε όλες τις επιχειρήσεις είναι η στήριξη τους. Η στήριξη και ενίσχυση της ΒΙΠΕ, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών καθώς του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Πατρών που μας κάνουν διαρκώς υπερήφανους, διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χάρτη. Η στήριξη και ενίσχυση στην προσπάθεια προσαρμογής στις νέες διεθνείς αναπτυξιακές απαιτήσεις, στην χρήση νέων τεχνολογιών και προσαρμογή των παραδοσιακών πρακτικών στις νέες τεχνολογίες.

Ελπίζω και προσδοκώ στην καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικότητας, η οποία θα επιταχύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την προσέλκυση των επενδύσεων στην Αχαΐα.

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts