Η δημόσια διοίκηση κοντά στον πολίτη

 In Άρθρα

Πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων πριν λίγες ημέρες – λόγω της σημαντικής επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα -, αλλά στη Βουλή ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ, Μέρα25) ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κάνει τεράστια άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο. Και το κάνει μέσω των νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας και στον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι εδώ και 6 μήνες και εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού δημιουργήθηκε η διαδικτυακή πύλη gov.gr. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αρμόδιο Υπουργό τον κ. Πιερρακάκη και τους Υφυπουργούς κ.κ. Γεώργιο Γεωργαντά και Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, έχει καταφέρει να αυξηθούν σε 614 από 500 οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Επίσης, το μήνυμα «13033» κατά τη διάρκεια της πανδημίας χαιρετίστηκε τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. την κ. Βεστάγκερ, ως μια ψηφιακή καινοτομία.

Οι πολίτες σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του gov.gr. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκδοθεί πάνω από ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση με τέσσερα εκατομμύρια συνταγές περίπου, ογδόντα τέσσερις χιλιάδες εγγραφές στα νηπιαγωγεία, ογδόντα πέντε χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης και τριακόσιες ογδόντα χιλιάδες επισκέψεις στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών!

Τεράστια ανακούφιση για συνταξιούχους και οικογένειες.

Επιπλέον, η διαδικασία δήλωσης γέννησης απλουστεύθηκε και δεν χρειάζεται πια να πηγαίνουμε σε τέσσερις ή και πέντε διαφορετικές υπηρεσίες. Όλα γίνονται στο μαιευτήριο.

Και σταμάτησε η ταλαιπωρία των γονέων που έπρεπε να πηγαίνουν κάθε μήνα στα γκισέ του ΕΟΠΥΥ για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες.

Τώρα όλα γίνονται ψηφιακά!

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πήγε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Λύθηκε καταρχάς το πρόβλημα της τηλεθέασης ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας. Επίσης, ψηφίστηκε η δημοπρασία του φάσματος του 5G που θα γίνει πριν από το τέλος του 2020 με έναν καινοτόμο τρόπο. Δημιουργείται δηλαδή ένα καινούργιο ταμείο, το «Φαιστός». Το 25% από τα έσοδα της δημοπρασίας θα πάει στο ειδικό αυτό ταμείο, το οποίο θα γυρίσει τα χρήματα πίσω στην ελληνική οικονομία, επενδύοντας σε start-up επιχειρήσεις, οι οποίες θα οφείλουν να έχουν συσχέτιση με το 5G!

Τέλος, προχωράει ο διαγωνισμός για δημιουργία νέων ταυτοτήτων στην Ελλάδα, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από δύο χρόνια. Στόχος είναι να μπορέσει κανείς να έχει πρόσβαση σε αυξημένες ψηφιακές υπηρεσίες, που διαρκώς θα αυξάνουν. Με απώτατο στόχο τη δημιουργία του ενιαίου αριθμού, του προσωπικού αριθμού όπως θα λέγεται που θα αντικαταστήσει όλους τους προηγούμενους.

Το νέο πακέτο το οποίο θα δοθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αυξάνει κατά πολύ τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Προχωράμε με σταθερά βήματα υλοποιώντας τις αναγκαίες αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία, θα τα καταφέρουμε!

Recent Posts