Η ομηρεία της απλής αναλογικής στο χρονοντούλαπο του ΣΥΡΙΖΑ

 In Άρθρα
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε πράξη τις προεκλογικές της
δεσμεύσεις αφού με το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή
Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» κατήργησε επιτέλους το έκτρωμα της απλής αναλογικής. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδήγησε δήμους και περιφέρειες σε καθεστώς ακυβερνησίας δημιουργώντας περισσότερα  προβλήματα από αυτά τα οποία δήθεν θα επέλυε. Και αυτό διότι η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου ψηφίστηκε με δόλο και σκοπιμότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ακρίβεια ψηφίστηκε για να μπλοκάρει αποφάσεις, για να εξαναγκάζονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να υποκύπτουν στους συμβιβασμούς ενίοτε και σε εκβιασμούς αυτών που ηττήθηκαν. Λειτούργησε σε βάρος της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπονόμευσε
σημαντικά τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών. Πολλοί δήμοι έχασαν
χρήματα από μεγάλα και σημαντικά προγράμματα, άλλοι κατέληξαν να αδυνατούν να παρουσιάσουν προϋπολογισμούς ενώ σημαντικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν ποτέ. Και όλα αυτά εξαιτίας της «ομηρείας» που επέφερε η απλή αναλογική.
Για τον λόγο αυτό και εμείς την καταργήσαμε προς όφελος του δημοσίου
συμφέροντος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί εκ νέου τις
προϋποθέσεις για να επανέλθει η κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις
Περιφέρειες της χώρας με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής
αυτοδιοίκησης. Ετσι εξασφαλίσαμε την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα έχουν την πλειοψηφία προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις άμεσα και γρήγορα.
Κατοχυρώνουμε επίσης και το 3% στην εκλογή δημοτικού- περιφερειακού
συμβούλου. Και τί εξυπηρετεί αυτό το όριο;
Η εισαγωγή του 3% συνιστά μια ιδιαιτέρως σημαντική παρέμβαση διότι ορισμένες δημοτικές παρατάξεις συστήνουν μορφώματα τα οποία δεν εκπροσωπούν ούτε εκφράζουν μια ελάχιστη βάση της κοινωνίας. Ορισμένοι θέλουν απλώς να εκλεγούν όχι για να κάνουν κάτι, αλλά για να εμποδίσουν τον άλλον να κάνει. Είναι οι συνδυασμοί αυτοί που θέτουν υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αποκλειστικό στόχο να αναδειχθεί κάποιος στο συμβούλιο απλώς και μόνο για να «παζαρεύει».
Ετσι λοιπόν όλες οι πατέντες και τα βάσανα της απλής αναλογικής ανήκουν πια στο παρελθόν και θα παραμείνουν στο χρονοντούλαπο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη οι ΟΤΑ θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται εφεξής άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας προς το συμφέρον όλων μας.
Recent Posts