Η ομιλία μου στην ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη :”Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της Ποινικής και Πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν ν/σ είναι μια επιπλέον  απόδειξη για την συνέπεια που επιδεικνύουμε σαν κυβέρνηση στις προεκλογικές και μετεκλογικές μας δεσμεύσεις. Διότι αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους Έλληνες πολίτες, μια από αυτές και η σημερινή που αφορά την επίδοση δικογράφων με ψηφιακά μέσα.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδεικνύουν απόλυτη συνέπεια υλοποιώντας την.

Όσα είπαμε τα κάναμε πράξη..

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας επίδοσης των περίπου 1,5 εκατομμυρίων δικογράφων και άλλων εγγράφων στους πολίτες θα αποδεσμεύσει τουλάχιστον 1500 αστυνομικούς οι οποίοι θα επιστρέψουν στα αμιγώς αστυνομικά τους καθήκοντα. Με άλλα λόγια όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Υπουργός μας κος Θεοδωρικάκος οι αστυνομικοί παύουν πλέον να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων και επικεντρώνονται στο καθήκον τους, στην προστασία των εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας της περιουσίας και της  δημόσιας ασφάλειας.

Αποδεσμεύει τους αστυνομικούς μας από ένα ακόμη πάρεργο.

Μάλιστα χρονικά αυτό γίνεται σε συνέχεια της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης με την οποία επήλθε μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών από την Ελληνική Πολιτεία, την διακομιδή των οποίων έκαναν οι αστυνομικοί. Ωστόσο το απαρχαιωμένο σύστημα ακούσιας υγειονομικής περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες καταργήθηκε και η νέα νομοθεσία ανέθεσε την διαχείριση και τη  διακομιδή αυτών των ατόμων αποκλειστικά σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Στην χώρα μας δηλαδή μέχρι σήμερα τη διαδικασία αυτή εκτελούσε η Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της οποίας ούτε την εκπαίδευση έχει, ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Αποτελούσε δε μια διαδικασία που εγκλώβιζε Αστυνομικούς και οχήματα για ώρες σε νοσοκομεία και δομές αποσπώντας τους από τα βασικά τους καθήκοντα.

Η αντιμετώπιση πλέον του ψυχικά πάσχοντα μετά την νέα νομοθεσία ανατίθεται σε εξειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες με ειδικά διαμορφωμένα και εξοπλισμένα οχήματα, απομπλέκοντας παράλληλα από ένα ακόμη πάρεργο την Ελληνική Αστυνομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη μεριμνά για την επαρκή αστυνόμευση μέσω της οποία θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Οι αστυνομικοί απεγκλωβίζονται από διαδικασίες όπως είναι το γνήσιο της υπογραφής ή η επικύρωση εγγράφων και τίθενται στη διάθεση του πολίτη που τον έχει πραγματικά ανάγκη.

Ήδη στη δεύτερη επιτροπή κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων έγινε ξεκάθαρος ο εκσυγχρονισμός που επέρχεται με το σημερινό νομοσχέδιο και η θετική ανταπόκριση όλων των φορέων στην επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση.

Διανύουμε την εποχή της ψηφιοποίησης και είναι αδιανόητο τα δικόγραφα και οι κλήσεις να επιδίδονται χέρι με χέρι ή όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές να θυροκολλούνται. Εφεξής μέσω των sms και emails θα μειωθεί τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος απονομής της δικαιοσύνης.

Παράλληλα η επίδοση θα πραγματοποιείται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Πόσοι και πόσοι έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη γειτονιά, τους συγγενείς ή τους φίλους τους που έχουν δει ένα δικαστικό έγγραφο σε κοινή θέα στην είσοδο της κατοικίας ή εργασίας τους..

Βέβαια η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως, περιορίζεται όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις , κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα αφού ληφθεί υπόψη ιδίως η ηλικία και η τοποθεσία.

Η Ελληνική Αστυνομία αλλάζει προς όφελος των πολιτών, και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με μεταρρυθμίσεις και συνεχή ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών της. Οι αστυνομικοί επιστρέφουν εκεί που είναι η θέση τους, δίπλα σε κάθε πολίτη, στις γειτονιές και στις αναγκαίες περιπολίες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη έρχεται σήμερα να κάνει πράξη ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών προς όφελος της κοινωνίας. Εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών και την ύπαρξη ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Το κάνει στα πανεπιστήμια με την πανεπιστημιακή αστυνομία που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει υπηρεσία, το κάνει με τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ήθελα να σταθώ στο άρθρο 16 με το οποίο δίνεται πλέον η δυνατότητα στους ΟΤΑ να επιχορηγούν και να ενισχύουν από ιδίους πόρους την αστυνομία,  το λιμενικό αλλά και ύστερα από παρέμβαση του Υπουργού και τα καταστήματα κράτησης. Με άλλα λόγια υπάρχει πλέον συγκεκριμένο πλαίσιο χρηματοδότησης από τους ΟΤΑ. Περιορίζεται η γραφειοκρατία στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης ή τεχνικού εξοπλισμού. Κερδίζουμε σε χρόνο και πλέον αυξάνονται οι πόροι ενίσχυσης της αστυνομίας, του λιμενικού και των καταστημάτων κράτησης με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών.

Με μεγάλη μου χαρά υπερψηφίζω το ν/σ.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts