Η ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:“Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης”

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι/ες υπουργοί,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν θα μιλήσω για τις διατάξεις του ν/σ. Έχουν ειπωθεί όλα, θα μιλήσω για αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτή την αίθουσα και δεν είναι άλλο από το απόλυτο θέατρο του παραλόγου!!

Προσπαθείτε κ.κ συνάδελφοι να βαφτίσετε το κρέας ψάρι!! Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Τι συζητάμε σήμερα;; Συζητάμε για το παρόν και το μέλλον 161 μοναδικών αρχαιοτήτων που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη τους. Ποιες είναι αλήθεια οι εναλλακτικές

που η χώρα μας έχει προκειμένου να αποκτήσει την κυριότητα και κατοχή αυτών των μοναδικών ευρημάτων; Γιατί εν πάση περίπτωση αυτό πιστεύω επιθυμούμε όλοι. Να επιστρέψουν οι ως άνω θησαυροί στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, στο σπίτι τους, στην Ελλάδα.

Πρώτη εναλλακτική να καταγγείλουμε την παράνομη κατοχή των ως άνω ευρημάτων και να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους στην Ελλάδα που θα τα διεκδικούσε στα Αμερικανικά δικαστήρια. Μια διαδικασία δηλ κοστοβόρα, ιδιαιτέρως χρονοβόρα και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Γιατί επαναλαμβάνω δεν θα δικάσει η Ελληνική αλλά η Αμερικανική Δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή η πρώτη εναλλακτική είναι να ακολουθήσουμε μια διαδικασία μέσω της οποίας ίσως σε 5-10 χρόνια να λάβουμε πίσω τους ως άνω θησαυρούς. Αυτή είναι η διαδικασία που προτείνει η Αντιπολίτευση..

Δεύτερη εναλλακτική … Η Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο να αναγνωριστεί από τους πάντες ως μοναδικός και αδιαμφισβήτητος κύριος των ως άνω θησαυρών. Πότε??? Σήμερα!!!

Από σήμερα θα αναγνωρίζεται από τους πάντες και από τον παράνομο για εμάς σίγουρα σημερινό κάτοχο, το ελληνικό δημόσιο ως μοναδικός κύριος των ως άνω ευρημάτων.

Κι αυτό θα γίνει αναίμακτα χωρίς κανένα κόστος και χωρίς δικαστικές διενέξεις σε Αμερικανικές δικαστικές αίθουσες και θα γίνει σήμερα. Γιατί σήμερα θα γίνουν δικά μας. Και δεν σταματάει εκεί.. Όχι μόνο η χώρα μας αποκτά σήμερα την ιδιοκτησία των μοναδικών αυτών θησαυρών αλλά παράλληλα

αποκτά για τα επόμενα 25 χρόνια μια δική της αίθουσα μέσα στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης προκειμένου να τα εκθέτει!!

Μιλάμε για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο του κόσμου!

Και όλα αυτά ξαναλέω αναίμακτα και ανέξοδα!

Τέλος η συμφωνία είναι τόσο προσεγμένη σε όλες της τις πτυχές που προβλέπει και εξασφαλίζει σε όλους τους έλληνες πολίτες και όχι μόνο που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ΜΕΤ να μπορούν να δουν από κοντά τους μοναδικούς αυτούς θησαυρούς στα ελληνικά μουσεία τακτά χρονικά διαστήματα τα επόμενα 25 χρόνια μέχρι δηλ να επιστρέψουν οριστικά στο σπίτι τους.

Κ.κ συνάδελφοι ολοκληρώνοντας έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια διπλωματική και πολιτιστική επιτυχία της χώρας, του Υπουργείου και της κας Μενδώνη προσωπικά, που εκτείνεται πέρα από τα όρια αυτής καθεαυτής της επιτυχίας.

Σήμερα συντελείται μια ιστορική εξέλιξη στον χώρο του πολιτισμού, μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές στον επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Ας το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα και με αυτό κλείνω. Όποιος συνάδελφος σήμερα λέει όχι στη συμφωνία, λέει όχι στον άμεσο επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Recent Posts