Η ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Kαλούμαστε σήμερα στην Ολομέλεια   να κυρώσουμε τον νέο ΚΕΔΕ.

Φθάσαμε στα τέλη του 2022 για να αναθεωρήσουμε ένα τέτοιο νομοθέτημα, όταν από το 1974 καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν σκέφτηκε να νομοθετήσει και να επικαιροποιήσει έναν κώδικα που αποτελεί τη βάση για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Σήμερα ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ απόλυτα συνεπής στην κυβερνητική της πολιτική στον δημοσιονομικό τομέα, έρχεται για άλλη μια φορά να νομοθετήσει στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους μεταρρυθμίζοντας τον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια κωδικοποιούνται όλες οι διατάξεις που αφορούν τη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Ουσιαστικά με τον νέο κώδικα ενσωματώνουμε το σύνολο των διάσπαρτων αλλαγών που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια. Επικαιροποιούνται διατάξεις, καταργούνται ορισμένες παρωχημένες που στην πράξη ήταν ανενεργές και έμμεσα είχαν καταργηθεί. Για παράδειγμα καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο, όπως αντίστοιχα έχει ήδη καταργηθεί με τον ΠΚ. Θεσπίζονται σημαντικές εξαιρέσεις από τις κατασχέσεις ενώ παράλληλα επαναπροσδιορίζεται το τι δεν κατάσχεται όπως οι μισθοί, συντάξεις, τα ασφαλιστικά βοηθήματα και το 50% του εφάπαξ.

Καταργείται επίσης το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών ενώ κωδικοποιούνται και οι σημαντικές εξαιρέσεις από τις κατασχέσεις, όπως για την πρώτη κατοικία, για πράγματα που αφορούν τη διαβίωση του οφειλέτη αλλά και για πράγματα που αφορούν την εργασία του οφειλέτη.

Με την κωδικοποίηση αυτή στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας ιδίως στο κομμάτι της είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου.

Αλλά και στην προστασία και την αξιόπιστη ενημέρωση των φορολογουμένων για τον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την φορολογική τους συμμόρφωση.

Ο νέος κώδικας δίνει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πολυνομία και τις αποσπασματικές σκόρπιες διατάξεις. Ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και την εμπιστοσύνη του διοικουμένου προς τη διοίκηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση του ΚΜ αναμορφώνει την φορολογική πολιτική μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που στα χρόνια της διακυβέρνησης του επέβαλλε δυσβάστακτους και πολλαπλούς φόρους, εμείς ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών.

Ο υπό ψήφιση ΚΕΔΕ είναι μια επιπλέον  απόδειξη για την συνέπεια που επιδεικνύουμε σαν κυβέρνηση στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Διότι προεκλογικά αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους Έλληνες πολίτες, μια από αυτές και η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την αποτελεσματικότητα και την καλή νομοθέτηση.

Η κυβέρνηση μας προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του πολίτη.

Ο νέος ΚΕΔΕ έρχεται να εκσυγχρονίσει την φορολογική διοίκηση και τον τρόπο είσπραξης των εσόδων τόσο του δημοσίου όσο και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts