Η ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης:«Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές δεν κερδίζονται με φθηνή αντιπολίτευση και λαΐκισμό. Οι εκλογές κερδίζονται όταν υλοποιούνται πολιτικές και αναπτύσσονται στρατηγικές προς όφελος όλων των
πολιτών. Οι εκλογές κερδίζονται όταν υπάρχει σχέδιο, κοστολογημένο, ολοκληρωμένο και εφικτό προς υλοποίηση.
Πραγματικά ήθελα να ασχοληθώ στην ομιλία μου αποκλειστικά με πτυχές αυτού του πολύ σοβαρού μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου
των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Είναι πραγματικά κρίμα που η επικαιρότητα έχει μονοπωλήσει τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ακουλουθώντας συγκεκριμένη «γραμμή» χάνουν την ουσία
του νομοσχεδίου και επιδείδονται σε ένα κρεσέντο λαΐκισμού εν όψει των εκλογών του 2023.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί να θέλουμε να συζητήσουμε για τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, αναφορικά με την αντιμετώπιση των λογισμικών παρακολούθησης.

Γιατί να είναι σημαντικό κύρίες και κύριοι συνάδελφοι να μετατρέπεται σε κακούργημα από
πλημμέλημα η χρήση λογισμικών και συσκευών παρακαλούθησης από ιδιώτες ή η εμπορία και κατοχή αυτών να μετατρέπεται σε πλημέλημα όταν μέχρι σήμερα δεν ποινικοποιούνταν καν.
Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί να ασχοληθείτε με τις νέες δικλείδες ασφαλείας που νομοθετούμε στη
λειτουργία της ΕΥΠ. Ή για την ίδρυση Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού καθώς επίσης και τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου για τον έλεγχο περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς στην ΕΥΠ.

Για το διοικητή δε που πλέον θα τοποθετείται εφόσον πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια και μπορεί να είναι ή διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός ούτε καν λόγος.

Δεν ξέρω καν αν ανατρέξατε στο παρόν νομοσχέδιο να δείτε οτι αυστηροποιείται πλέον και το πλαίσιο άρσης του απορρήτου δεδομένου ότι εξειδικεύεται νομοθετικά ο όρος «εθνική ασφάλεια», η άρση μπορεί να ζητηθεί μόνο από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εφόσον όμως πληρούνται συγκεκριμένες προΰποθέσεις και πολύ αυστηρά κριτήρια ενώ την ίδια στιγμή αλλάζουν και οι όροι αναφορικά με τις επισυνδέσεις σε πολιτικά πρόσωπα όπου πλέον απαιτείται και άδεια του Προέδρου της Βουλής. 

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι στο παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική γνωστοποίηση της άρσης του απορρήτου μετά από την πάροδο τριών ετών και υπό την προΰπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η άρση κάτι το οποίο αξιολογείται από ένα ειδικό τριμελές όργανο στο οποίο συμμετέχουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και ο πρόεδροε της ΑΔΑΕ. Επιπλέον εξορθολογίζεται ο κατάλογος των εγκλημάτων που δικαιολογούν την άρση του απορρήτου και τυποποιείται νομοθετικά η διαδικασία για την καταστροφή του υλικού παρακολούθησης.  Τέλος παίρνουμε μέτρα και αλλάζουμε το πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας καθώς επίσης ενισχύουμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων με τη σύσταση επιτροπής που έχει ως σκοπό το συντονισμό των υπηρεσιών που διαχειρίζονται θέματα κυβερνοσφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Αποτίμησης Επικινδυνότητας Συστημάτων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών για την αναγνώριση, ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Για μία μεγάλη μερίδα από εσάς αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Η αλήθεια είναι και το ξέρετε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναφέραμε δεν συγκινούν το κομματικό σας ακροατήριο, δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση και είναι αλλαγές που δεν διχάζουν τους πολίτες. Εσείς επιμένετε να ασχολείστε με κατασκευασμένα δημοσιεύματα και τη λάσπη που μόνο στόχο έχουν να πλήξουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Πραγματικά δεν περίμενα κάτι παραπάνω από εσάς αν και θα έπρεπε η 4 χρονη κυβερνητική σας πείρα να σας έχει κάνει πιο σεμνούς στην κριτική σας.Συνεχίζετε να ασχολείστε με θέματα που εξέτασαν δύο επιτροπές θεσμών και διαφάνειας και μία εξεταστική επιτροπή όπου καλέστηκαν και εξετάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και προέκυψαν χρήσιμα και ασφαλεί συμπεράσματα.

Για όσους ξεχνούν να τους θυμίσω ξανά ότι μέσα από τις επιτροπές καμία σχέση δεν βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ των εταιρειών Intellexa ή Krikel καθώς επίσης και μεταξύ του δημοσίου και της Intellexa. Ενώ όσον αφορά την εταιρεία Krikel ας μας πουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το 2018 υπέγραψαν την πρώτη σύμβαση μαζί της, τι έπρεπε να κάνει η τωρινή Κυβέρνηση. Να σταματήσει τη συνεργασία μαζί της; Να μην βοηθήσει ή καλύτερα να μην ενισχύσει το έργο των ανθρώπων εκείνων που καθημερινά ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας;Επιπλέον, όλες οι επισυνδέσεις βρέθηκαν να είναι νόμιμες και του Σαγιά, και του κ. Πιτσιόρλα και του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη.

Μόνο θέμα ήταν ποιος γνώριζε και τι γνώριζε γιατί από όσο μάθαμε μόνο ο κ. Τσίπρας γνώριζε και με τις ευλογίες του παρακολουθούνταν συνεργάτες και μελλοντικοί υπουργοί του. Σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα χωρίς ίχνος στοιχείων δεν θα αναφερθώ μιας και από την πρώτη στιγμή κάναμε ξεκάθαρο ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν θα αφήσουμε καμία σκιά και σε αντίθεση με εσάς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου – και θέλω να το τονίσω – δεν είναι η σκανδαλολογία.

Σκοπός είναι η προστασία και των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζει την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας.

Είναι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ευημερία της κοινωνίας.

Αφήνουμε πίσω παλιές πρακτικές.

Ότι λέμε το κάνουμε πράξη. 

Συνεχίζουμε με συνέπεια το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Σας ευχαριστώ!!

Δείτε την ομιλία μου στο παρακάτω βίντεο:

Recent Posts