Η ομιλία μου ως Εισηγητής στην Ολομέλεια στην συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» , Στις 13.04.2022

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι μεταρρύθμιση κ ποιο ν/σ θεωρείται μεταρρυθμιστικό; Μεταρρυθμιστικό είναι το ν/σ που σε μια παγιωμένη κατάσταση φέρνει ριζικές αλλαγές.

Ερώτηση: Μπορεί ένα τέτοιο ν/σ να είναι ευχάριστο κ καλοδεχούμενο από τους πάντες; Να μην υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να μην το αγκαλιάσει;
Απάντηση:ΟΧΙ !!! Δυστυχώς όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα θίγεται, θα ξεβολεύεται !!

Κι αυτό πιστέψτε με δεν μας είναι ευχάριστο. Δεν νομοθετούμε τιμωρητικά ή εκδικητικά, νομοθετούμε δίκαια κ αποτελεσματικά κ πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών κ δη των πιο ευάλωτων.

Αυτό που έχει λοιπόν σημασία όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση δεν είναι να καταφέρεις να μην δυσαρεστήσεις κανέναν αλλά να δεις πόσους, ποιους κ γιατί δυσαρεστείς κ ξεβολεύεις και ταυτόχρονα πόσους κ ποιους προστατεύεις κ στηρίζεις.
Πάμε λοιπόν να δούμε σ’ αυτό το ν/σ που είναι μεταρρυθμιστικό γιατί πράγματι επιφέρει ριζικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο κ δη στο τομέα εύρεσης εργασίας, πάμε να δούμε τι αλλάζει γιατί αλλάζει, ποιους θίγει κ ποιους ευνοεί.

Ας ξεκινήσουμε από το όνομα. Γιατί άκουσα διάφορες ενστάσεις σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Γιατί αλλάζετε το όνομα; Γιατί ξοδεύετε λεφτά για το όνομα; Ο κόσμος ξέρει τον ΟΑΕΔ 80 χρόνια τώρα. Ο ΟΑΕΔ είναι brand name. Τι κουταμάρα είναι αυτή; Δεν αλλάζεις την κόκα κόλα να την κάνεις γιούπι κόλα !! Κι όμως ας σκεφτούμε λίγο πιο καθαρά κ πιο υπεύθυνα.

Γιατί μιλάμε; Για τον ΟΑΕΔ. Τι είναι σήμερα ο ΟΑΕΔ; Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πως είναι συνυφασμένος στην αντίληψη του μέσου Έλληνα πολίτη; Τι περιμένει κατά κανόνα όποιος στρέφεται στον ΟΑΕΔ; Γιατί πάνε βρε αδελφέ σήμερα στον ΟΑΕΔ 8 στους 10 Έλληνες; Απάντηση: Για να πάρουν ένα επίδομα !! Όμως αυτός είναι ο ρόλος του ΟΑΕΔ; ΟΧΙ !!!

Ρόλος του ΟΑΕΔ είναι πρωτίστως να βρίσκει δουλειές στον κόσμο κ δευτερευόντως να τους στηρίζει στο μεσοδιάστημα.
Αυτό λοιπόν από σήμερα αλλάζει. Από σήμερα λέμε στους Έλληνες πολίτες. Θυμάστε τον ΟΑΕΔ που ξέρατε; Ε ξεχάστε τον !!! Πέθανε !! Και στη θέση του γεννιέται μια νέα υπηρεσία στην οποία θα απευθύνονται όσοι πραγματικά επιθυμούν να εργαστούν. Γι’ αυτό λοιπόν αλλάζουμε το όνομα για να δώσουμε κ στον τελευταίο Έλληνα να καταλάβει ότι εδώ συντελείται μια μεγάλη αλλαγή και όλα αλλάζουν σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύω μάλιστα ότι η αλλαγή του ονόματος βοηθά τόσο σε συμβολικό κ επικοινωνιακό επίπεδο που θα άξιζε ίσως να πληρώσουμε το κόστος. Παραταύτα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος γιατί το κονδύλι είναι Ευρωπαϊκό, υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης κ ή το παίρνουμε για το συγκεκριμένο σκοπό ή δεν το παίρνουμε.

Πάμε τώρα παρακάτω.
Ποια είναι είπαμε η μεγάλη αλλαγή που συντελείται με αυτό το ν/σ; Ότι περνάμε από τις παθητικές πολιτικές των επιδομάτων στις ενεργητικές πολιτικές της εύρεσης εργασίας. Πώς το καταφέρνουμε αυτό; Με δύο τρόπους. Αφενός με την δημιουργία των νέων ψηφιακών εργαλείων κ στη συνέχεια με σωστή νομοθέτηση.

Και ποια είναι τα ψηφιακά εργαλεία; Η ψηφιακή κάρτα που θα διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία στις συναλλαγές του, βεβαιώνοντας αυτόματα την ιδιότητα του κ τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Το ψηφιακό μητρώο που θα περιλαμβάνει τους αναζητούντες εργασία και τα στοιχεία τους, τυχόν προτάσεις για απασχόληση, την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.α. Η εγγραφή δε και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση. Και τέλος το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης η κατάρτιση του οποίου από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Αλήθεια κ συνάδελφοι εσείς τι λέτε ; Κακώς κάνουμε χρήση των ψηφιακών εργαλείων. Αν αυτό πιστεύετε πείτε το. Παράλληλα με τα ψηφιακά εργαλεία νομοθετούμε διατάξεις που αποσκοπούν στο να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι, να βρουν δουλειά. Έτσι προβλέπεται «πριμ» 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών, που θα καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Δίνουμε κίνητρα και μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους ώστε να τους ωθήσουμε σε ενεργή αναζήτηση εργασίας! Εσείς τι λέτε καλά κάνουμε; Θα δούμε το βράδυ αν θα το ψηφίσετε.

Επίσης για πρώτη φορά μάλιστα προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται επίδομα εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας !
Ειδικότερα όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του. Εδώ τι λέτε ; Συμφωνείτε ή όχι; Θα δούμε.

Μας κατηγορήσατε ότι ασκούμε τιμωρητική πολιτική διότι ενεργοποιούμε τη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Στην πραγματικότητα όμως ενεργοποιούμε την ποινή διαγραφής για όσους δεν ψάχνουν πραγματικά για δουλειά.
Για αυτούς στους οποίους, ενώ προσφέρονται τρείς κατάλληλες θέσεις εργασίας (και ως κατάλληλες ορίζονται εκείνες που αντιστοιχεί με το εργασιακό τους προφίλ όπως αυτό αποτυπώνεται στα ψηφιακά εργαλεία, που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, δηλ. με τις δεξιότητες και την κατάρτιση τους, τον τελευταίο τους μισθό και τον τόπο κατοικίας τους) και τις αρνούνται. Αυτοί και μόνο αυτοί θα διαγράφονται από τα μητρώα των ανέργων για 2 έτη και είναι αυτοί που ούτε πρόθυμοι ούτε διαθέσιμοι είναι για δουλειά.

Άκουσα επίσης από πολλούς ομιλητές της αντιπολίτευσης ότι δήθεν τιμωρούμε τους άνεργους με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Τα εισοδηματικά κριτήρια (που είναι τα ίδια με αυτά για το επίδομα θέρμανσης) θεσπίζονται όχι για το επίδομα ανεργίας αλλά για άλλα ωφελήματα που χορηγούνται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ή ακόμα και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο !!

Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης κ απάτης. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά τους νόμιμους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, επιτρέψτε μου την έκφραση «τους πονηράκηδες» που αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία αν και δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως, εγγράφονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ και κάνουν επί σειρά ετών χρήση μιας σειράς από ωφελήματα στερώντας τα από εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. (βρέθηκαν περιπτώσεις εγγεγραμμένων επί εικοσαετία με εισοδήματα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως).

Ξανατονίζω η ρύθμιση δεν αφορά το ίδιο το επίδομα ανεργίας το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας όπως και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Για να καταλάβω εσείς τι προτείνετε; Να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν; Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που προτείνετε; Άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ωφελήματα στερώντας τα από εκείνους που τα έχουν πραγματική ανάγκη; Ή άνεργοι που αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά να συνεχίσουν να καταχρώνται το δημόσιο χρήμα εις βάρος των πιο ευάλωτων; Μην μας πείτε. Θα μας το πείτε δια της ψήφου σας.

Περνάμε στο σημαντικότατο ζήτημα της κατάρτισης.

Προωθούμε ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης θα πιάνουν τόπο. Γιατί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να γίνεται έτσι.. Και αυτό δεν το ισχυρίζομαι εγώ, το αναφέρει η τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (CEDEFOP) για τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων 2022 (European Skills Index) που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ανάπτυξη, ενεργοποίση και αντιστοίχηση δεξιοτήτων.

Και συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται
• Στην 4η θέση από το τέλος ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων (skills development), δείκτης που εκφράζει τα αποτελέσματα του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
• Στην 5η θέση από το τέλος στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων (skills activation, που αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία).
• Στην προτελευταία θέση στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων (skills matching, που αναφέρεται στο βαθμό που οι δεξιότητες ταιριάζουν στην αγορά εργασίας).

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αν και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα, σε πολύ χαμηλότερα βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συγχρόνως χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν.
Για τον λόγο αυτό και εμείς ανεβάζουμε τον πήχη στην κατάρτιση, τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζομένους, με στόχο η κατάρτιση να μετατραπεί σε αποτελεσματικό εργαλείο από την μια για να βρουν δουλειά οι άνεργοι και από την άλλη για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι επιχειρήσεις.

Στεγαστική πολιτική…

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, εκσυγχρονίζεται επιτέλους η στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ! Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προχωρούμε στην αξιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του ΟΑΕΔ, για να στηρίξουμε τη στεγαστική πολιτική, και κυρίως τους νέους. Ο ΟΑΕΔ στο εξής αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, θα μπορεί να κινηθεί με πιο σύγχρονο τρόπο και πιο ευέλικτα, διευρύνοντας την στεγαστική πολιτική του.

Με άλλα λόγια επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων. Εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της. Προβλέπεται η εκμίσθωση ακινήτων, η ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, η δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, η σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων. Έτσι θα επιτύχουμε την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ αλλά και την ανάπτυξη μιας πολιτικής που θα διευκολύνει τη στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους. Αλήθεια εσείς τι προτιμάτε; Να βλέπετε την ακίνητη περιουσία του οργανισμού να ρημάζει αντί να αξιοποιείται;

Συνεχίζω με τη θέσπιση του πλαισίου υλοποίησης της δράσης «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων». Άλλη μια σημαντική προσπάθεια στήριξης για τους νέους γονείς.

Αντικείμενο της δράσης είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης βρεφών (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Ωφελούμενοι είναι οι γονείς παιδιών που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζουμε την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και παρέχουμε κίνητρα στους νέους για να κάνουν οικογένεια. Νομοθετούμε με γνώμονα την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου νόμου που καθιέρωσε τις άδειες πατρότητας για πρώτη φορά και διεύρυνε τις γονικές άδειες με αποτέλεσμα μάλιστα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην 12 χώρες παγκοσμίως που κατοχυρώνουν τη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Θα κλείσω με μια σημαντική τροπολογία που κατετέθη χθες σχετικά με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Με δυο λόγια η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κομμάτι των συντάξεων είναι ήδη σημαντική. Από 123.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, ανεβήκαμε στις 224.000 απονομές κυρίων συντάξεων το 2021, χρονιά-ρεκόρ για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Μιλάμε για μια αύξηση των αποφάσεων κατά 83%. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς.. Γι’ αυτό και προχωράμε σε συντάξεις fast trac (όπου ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών) και στις «συντάξεις εμπιστοσύνης», που θα αφορούν στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων.
Πρόκειται για καινοτομία που αφορά όχι μόνο τον ΕΦΚΑ, αλλά τη δημόσια διοίκηση συνολικά και θα επιλύσει σημαντικά το μπάχαλο με τις εκκρεμείς συντάξεις, κληροδότημα του ΣΥΡΙΖΑ…Θα μας τις αναλύσει διεξοδικά ο Υπουργός μας στην συνέχεια.

Κ κ Κ συνάδελφοι

Συνεχίζουμε τηρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Προχωράμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε.
Χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο.
Την Ελλάδα ισότιμο εταίρο και όχι ουραγό της Ευρώπης.
Την Ελλάδα που μας αξίζει !!

Σας ευχαριστώ !!!

Recent Posts