Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ κυρία πρόεδρε,

Δεν ξέρω κατά πόσο το έχουν θίξει οι συνάδελφοι αλλά δεν μπορώ να μην το θίξω. Από το πρωί μέχρι και πριν από λίγο, πριν δηλαδή έρθει ο κος Βούτσης να μιλήσει, δεν υπήρχαν σε όλη τη διαδικασία σήμερα πάνω από τρεις έως τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιστεύει στην πρόταση μομφής που κάνει και βέβαια τόσο σέβεται τις πιο υψηλές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτά απλά για να δούμε την υποκριτική του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση εμείς σας ευχαριστούμε!

Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την δυνατότητα και την ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα μέσα σε αυτή την αίθουσα για όσα κάναμε αυτά τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης προκειμένου όχι μόνο να στηρίξουμε αλλά κυρίως να ενισχύσουμε την ελληνική ανάπτυξη!

Όχι με λόγια όπως κάνατε εσείς αλλά με ουσιαστικές πράξεις και μεταρρυθμιστικά έργα, δίνοντας συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κι όλα αυτά παρά τις τεράστιες προκλήσεις που καλούμεθα καθημερινά να διαχειριστούμε.

Προκλήσεις εθνικές, υγειονομικές, οικονομικές, ενεργειακές, με πιο πρόσφατες τις καιρικές και κλιματικές.

Ας τις δούμε εν συντομία, μία προς μία..

Στο κομμάτι των εθνικών ζητημάτων δεν χρειάζεται να πω πολλά, δεν υπάρχει νομίζω ούτε ένας Έλληνας που να μην αισθάνεται εθνικά υπερήφανος από το πως αυτή η κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται τα εθνικά μας ζητήματα. Να θυμηθούμε την κρίση στον Έβρο, την πίεση που έχουμε καταφέρει να ασκούν σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και η Αμερική στους γείτονες μας, τις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν τη χώρα μας σε επιχειρησιακό αλλά και διπλωματικό επίπεδο.

Κι εσείς κύριες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πώς συμπεριφερθήκατε σε όλο αυτό; Με έναν τρόπο μοναδικό, πρωτόγνωρο για ένα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε την αμυντική θωράκιση της χώρας βάζοντας τις μικροκομματικές σας ανάγκες πάνω από τις ανάγκες της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών.

Στο μεταναστευτικό από το [δεν έχει σύνορα η Ελλάδα], [από το λιάζονται και εξαφανίζονται], σήμερα έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές και βέβαια ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα και έλεγχο όλων των φορέων και όλων των δομών και όλων των κονδυλίων που καλούνται να διαχειριστούν.

Στο κομμάτι της πανδημίας, ένα μέτωπο που παραμένει ανοιχτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δυστυχώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που αναλάβαμε τα ηνία της χώρας, ήρθαμε αντιμέτωποι με το κύμα της πανδημίας. Κληθήκαμε να {πολεμήσουμε} χωρίς όπλα αφού παραλάβαμε ένα Ε.Σ.Υ τελείως αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο.

Ωστόσο κατορθώσαμε όχι μόνο να αντέξει το Ε.Σ.Υ αλλά πολύ περισσότερο να ενισχυθεί με 1.300 κλίνες ΜΕΘ και 14.000 επιπλέον γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Και βασικός μας στόχος τώρα είναι ο ανασχεδιασμός και η ανασυγκρότησή του με έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην Περιφέρεια. Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατεύσουμε τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες στον τομέα της υγείας, κληρονομιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισχυρισμοί σας, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά ψευδείς. Σας διαψεύδουν οι ίδιοι οι αριθμοί, όταν το 2019 οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, και έφτασαν στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ.

Το δε 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, αυξήθηκαν σημαντικά στα 4,8 δισ. Ευρώ, το έτος 2021 διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ. και για το τρέχον έτος (2022), προσεγγίζουν τα 5,3 δισ. Ευρώ. Το έχω πει πολλάκις και στο παρελθόν, το λέω ξανά.. Η αριθμητική δεν είναι άποψη για να έχει ο καθένας την δίκη του.

Στον τομέα της οικονομίας, τα είπαμε στον Προϋπολογισμό, θα τα πούμε και σήμερα για να τα εμπεδώσετε. Καταρχάς μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές βελτιώνοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των πολιτών. Συγχρόνως απορροφήσαμε όλους τους οικονομικούς κραδασμούς που επέφερε η πανδημία με μια δέσμη μέτρων άνω των 43 δισ. Ευρώ. Έτσι κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Μάλιστα δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω παρεμβάσεις στήριξης του κοινωνικού συνόλου μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Και θα ακολουθήσει και άλλη γενναία αύξηση μέσα στον Μάϊο.

Βάλαμε πλάτη και στην ενεργειακή κρίση και ακρίβεια με την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος και στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% αλλά και με την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας.

Πώς το καταφέραμε; Απλά φέρνοντας σημαντικά, ζωτικά κεφάλαια από Έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι πίστεψαν στην επένδυση και διέσωσαν την εταιρεία από τη βέβαιη κατάρρευση στην οποία εσείς την είχατε οδηγήσει.

Και πάμε τώρα στα πιο πρόσφατα, την επέλαση της κακοκαιρίας [ελπίδα] και την διαχείριση της.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα εδώ, από το βήμα της Βουλής, θα λογοδοτήσουμε απέναντι στους πολίτες και όχι απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες αλλά δυστυχώς μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών. Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης τα οποία μάλιστα σπανίως σημειώνονται σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, μαθαίνουμε από αυτά και γινόμαστε καλύτεροι. Τα επισημαίνουμε ανοιχτά, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, και το κυριότερο δεν επαναλαμβάνουμε δηλώσεις όπως του κ. Τόσκα και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι όσο και αν ψάχνουν λάθη στο Μάτι δεν μπορούν να βρουν. Από ότι φαίνεται εσείς λησμονάτε τα εγκληματικά σας λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος..

Να σας υπενθυμίσω όμως τους δικούς μας χειρισμούς σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του 112, με το οποίο σώθηκαν ζωές και θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί το ίδιο σωτήριο και τότε. Να υπενθυμίσω επίσης και τον τρόπο αποζημιώσεων των πολιτών από το κράτος για φυσικές καταστροφές. Πηγαίνετε και ρωτήστε τους πολίτες αν θεωρούν ότι ανταποκριθήκαμε γρήγορα. Για πρώτη φορά μπήκαν λεφτά τόσο γρήγορα και για πρώτη φορά μπήκαν τόσα λεφτά. Όχι γιατί τα λεφτά είναι περισσότερα αλλά γιατί ενοποιήσαμε τις πλατφόρμες σε μία. Ενοποιήσαμε την οικοσκευή μαζί με την επιδότηση που δίνουμε για την ανακατασκευή του σπιτιού.

Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να απαριθμήσω και να αναδείξω το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τους στόχους που επιτεύχθηκαν και τα πολλαπλά οφέλη για όλους.

Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, όπου σε 2,5 χρόνια έχουν γίνει όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όπως το κομμάτι των επενδύσεων που σε πείσμα των συνθηκών ύστερα από πολλά χρόνια βλέπουμε τεράστιες επενδύσεις να παίρνουν σάρκα και οστά. Εταιρείες κολοσσοί να εμπιστεύονται την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και να επενδύουν στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά η χώρα δανείστηκε με μηδενικά επιτόκια και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια γιατί αυτή η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

2,5 χρόνια διακυβέρνησης μας συναντήσαμε αρκετές αντιξοότητες και πολλαπλές προκλήσεις στις οποίες όμως ανταποκριθήκαμε επαρκώς αντλώντας μάλιστα την απαραίτητη γνώση αλλά και τη δύναμη για το μέλλον. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε σε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα τα δύσκολα είναι για τους ικανούς.

Από την άλλη εσείς, είσαστε η αντιπολίτευση της ασυνέπειας, του παραλογισμού της αδράνειας και μόνο σίγουρο είναι ότι αν μιλάγαμε για θεατρική παράσταση ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά το «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ»

Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνεια καταψηφίζω αυτή την πρόταση.

Στηρίζω την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Το βίντεο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts