Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Κ. Τσίπρας προέβη χτες σε μια πλήρη ομολογία ήττας. Δυστυχώς ο τρόπος που βρήκε να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του ήταν δυσφημίζοντας τη χώρα του στο εξωτερικό, αμφισβητώντας το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Ένα κεκτημένο στη χώρα μας που κανείς από την μεταπολιτευτική τουλάχιστον περίοδο δεν αμφισβήτησε. Η ιστορία θα τον καταγράψει σαν τον πιο θλιβερό πρωθυπουργό που πέρασε από την χώρα.

Εν πάση περιπτώσει ας τα βρουν με τον Κ. Σκουρλέτη σχετικά με το πώς ονειρεύονται την επόμενη κυβέρνηση γιατί φαίνεται ότι διαφωνούν. Αν και συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι είτε πρώτοι είτε δεύτεροι ονειρεύονται εκ νέου μια κυβέρνηση Τσίπρα- Βαρουφάκη. Στο ίδιο έργο θεατές!!! Σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του.

Τώρα στο θέμα μας. Διάβασα ενδελεχώς την μακροσκελή επερώτηση του ΚΚΕ και οφείλω να πω ότι τα περισσότερα από όσα προτείνει είναι ανεφάρμοστα και απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Όμως ακόμα και αν υποθέσουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο είναι εφαρμόσιμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι ή να τα υιοθετήσει όλη η Ε.Ε. ή να αποχωρήσουμε από αυτή και να τα κάνουμε μονοί μας. Τα αποτελέσματα δε, θα ήταν εγκληματικά. Θα βλέπαμε νέα, καινοτόμα, πρωτοποριακά, εξελιγμένα φάρμακα με τα ματοκυάλια για να μην πω με το τηλεσκόπιο. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστούμε για την ερώτηση , διότι μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα μας στην πολιτική του φαρμάκου και της υγείας εν γένει.

Η σημερινή επίκαιρη επερώτηση περιστρέφεται εν πολλοίς γύρω από το ζήτημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων, ένα ζήτημα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι και για το οποίο έχουν δοθεί πλειστάκις απαντήσεις.

Ας τα ξαναπούμε λοιπόν άλλη μία φορά. Το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται βασικά σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά εκείνα τα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη εξαιτίας παράλληλων εξαγωγών και η δεύτερη κατηγορία αφορά στην παρούσα έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το παγκόσμιο αυτό ζήτημα δημιουργήθηκε ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19 και της σχετικής μειωμένης παραγωγής που σημειώθηκε, της έλλειψης πρώτων υλών, της ενεργειακής κρίσης, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες όπως η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στα φάρμακα παρακεταμόλης γιατί για αυτά ουσιαστικά μιλάμε υπάρχει μία αύξηση στις πωλήσεις από πέρυσι από 25% έως 40%.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία και άλλες χώρες της Ε.Ε., και αυτό διότι από νωρίς είχαμε προβλέψει την ύπαρξη του εν λόγω ζητήματος και πήραμε έγκαιρα σχετικά μέτρα καθώς επίσης και επειδή έχουμε μία δυνατή εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να τροφοδοτούμε την αγορά με γεννόσημα των δραστικών ουσιών που βρίσκονται σε έλλειψη.

Συνοπτικά τα μέτρα που λάβαμε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των ελλείψεων, είναι:

  • Το πλαφόν στο claw back για τα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία που είναι και ο βασικός λόγος που σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα τροφοδοσίας των νοσοκομείων.
  • Οι κλειστοί προυπολογισμοί που τέθηκαν ώστε συγκεκριμένα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να έχουν δικό τους προΰπολογισμό με λιγότερες επιβαρύνσεις.
  • Στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών, κάτι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου, διευρύνθηκε η απαγόρευση σε όλα τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο οτι τα πρώτα δύο μέτρα ουδέποτε στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση αλλά σήμερα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς και καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτότυπα φάρμακα.

Κάποια επιπλέον μέτρα είναι ο συστηματικός έλεγχος των αποθεματικών των φαρμακαποθηκών και η αναστολή λειτουργίας εκείνων που δεν συμμορφώνονται, η συνεργασία μας με το ΣΦΕΕ ώστε να τροφοδοτείται η αγορά διαρκώς με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών, η συνεργασία μας με την ΠΕΦ για τη παραγωγή γεννόσημων φαρμάκων για την αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων εκείνων που βρίσκονται σε έλλειψη για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση και τέλος έχουμε προβλέψει τη διεύρυνση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ εκείνων των φαρμάκων κυρίως αναπνευστικών ή αποφρακτικών που δεν μπορούν να παραχθούν στην χώρα ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός οτι δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του. Λειτουργούμε βάσει σχεδίου, σχεδίου κοστολογημένου και ολοκληρωμένου με αρχή μέση και τέλος προς όφελος του έλληνα πολίτη.

Προφανώς στο σχέδιό μας δεν παλεύουμε όπως κάποιοι συνάδελφοι για την κατάργηση όλων των «παράλληλων εξαγωγών» και αυτό γιατί ξέρουμε καλά οτι αποτελούμε μέλη της μεγάλης Ευρωπαΐκής οικογένειας και η Ευρωπαΐκή νομοθεσία προβλέπει τις παράλληλες εξαγωγές άρα εμείς πως θα μπορούσαμε να τις καταργήσουμε; Αντίθετα προσαρμοζόμοστε και στοχευμένα παρεμβαίνουμε όπως οφείλουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς.

Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε οτι δεν πραγματοποιήθηκε αύξηση τιμών στα φάρμακα ιδιαίτερα στα ακριβά φάρμακα. Σε κάποια φθηνά φάρμακα υπήρξαν κάποιες αλλαγές μερικών λεπτών που όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν τους ασθενείς και που έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί η έλλειψή τους που θα οδηγούσε στην αμέσως επόμενη επιλογή, δηλαδή τα πιο ακριβά φάρμακα.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η πιο σκανδαλώδης αύξηση των τιμών των φαρμάκων έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μετέφερε το πρότυπο τιμολόγησης από την Ε.Ε. και τις φθηνές χώρες στην Ευρωζώνη και τις ακριβές χώρες. Ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση ώστε να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων των πολυεθνικών και ειδικά των ακριβών φαρμάκων.

Για να ξεκαθαρίσουμε, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκβιάζεται και δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση αναφορικά με αυξήσεις σε τιμές φαρμάκων και φυσικά δεν σκέφτεται να κάνει τα φαρμακεία εκλογικά της κέντρα. Να μην ξεχνάτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οτι είναι αυτή η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπ. Υγείας που έχουν καταφέρει μέσω της Επιτροπής διαπραγματεύσεων να επιτύχουν μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%. Ναι είναι αλήθεια. Η Επιτροπή διαπραγματεύσεων λειτουργεί. Και ξέρετε και κάτι;  Παράγει και έργο.

Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει προβλέψει κλειστό προϋπολογισμό και για τις εξωνοσοκομειακές (περίπου 2 δις) και για τις εσωνοσοκομειακές δαπάνες (περίπου 500εκ) και μόλις ξεπερνιόνται τα συγκεκριμένα όρια τότε εφαρμόζεται το clawback και οι φαρμακοβιομηχανίες οφείλουν να επιστρέψουν πίσω τα ποσά. Άρα για ποιες φιλικές πολιτικές μιλάτε οτι αναπτύσσουμε με τις φαρμακοβιομηχανίες; Ο κλειστός προΰπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι σίγουρα «βάλσαμο» για τους φαρμακοβιομήχανους.

Αξίζει να σας παραθέσω ότι για το 2021 το Clawback για τις εξωνοσοκομειακές δαπάνες ανήλθε στα 1,3 δις και για τις εσωνοσοκομειακές δαπάνες στα 624εκ. Σε αυτά θα πρέπει να σας θυμίσω ακόμα οτι οι θεραπείες με αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπείες HIV, γονιδιακές θεραπείες, Ηπατήτιδα C, σκλήρυνση κατά πλάκας, εμβόλια και θεραπείες για τον COVID όλα αυτά προσφέρονται δωρεάν και συνεχίζουμε και μιλάμε για φιλικές πολιτικές προς τους φαρμακέμπορους όπως τους αποκαλείτε; Είναι πραγματικά αστείο.

Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει εξασφαλίσει για όλους πρόσβαση στα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή του ασθενούς και δεν σταματήσαμε εκεί. Φτιάξαμε την ηλεκτρονική προέγκριση σε φάρμακα με το σύστημα ΣΗΠ προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα μέχρι να έρθουν όλες οι εγκρίσεις και δώσαμε κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες να προβούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας για να υπάρξουν κλινικές μελέτες σε ασθενείς κάτι που ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας και έτσι να εξασφαλίσουμε κάποια πρώιμα φάρμακα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν σκοπέυω να καταχραστώ άλλο το χρόνο σας, οφείλω όμως από αυτό το βήμα να σας θυμίσω και κάτι τελευταίο για αυτή την κυβέρνηση. Είναι αυτή η κυβέρνηση που υποδειγματικά διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων ετών, με εμβολιαστηκά κέντρα που φτιάχτηκαν μέσα σε μία νύχτα, με τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ενημέρωσης των πολιτών για τις δόσεις των εμβολίων και μίας άριστης καμπάνιας για τα οφέλει του εμβολιασμού ενάντια στον Πολακισμό και τον λαΐκισμό. Είναι αυτή η κυβέρνηση που φρόντισε για κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά αλλά και για την οικονομία συνολικά. Είναι αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο που έχει στη διάθεσή της είτε λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης είτε κρατικός κουμπαράς για να προωθήσει ευαίσθητα θέματα υγείας για όλους όπως ονομάζεται και το σχετικό πρόγραμμά μας.

Σε αυτό το δρόμο χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους και εποικοδομητική κριτική. Ήρθαμε για να κάνουμε τη δύσκολη δουλειά και θα τη τελειώσουμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ!

Recent Posts