Η πολιτική πρόληψης κεντρική έννοια στο πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας

 In Άρθρα

Δεν θα πρωτοτυπήσω γράφοντας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει γι’ αυτές. Συνέπεια αυτής της ενημέρωσης – αλλά και της οικονομική κρίσης που περιόρισε τα έξοδα – την τελευταία δεκαετία καταγράφονται ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017. Ειδικά στις ηλικίες 16-24 χρονών παρατηρείται μείωση κατά 33% μεταξύ των ετών 2009-2014.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως παραμένει: 15.000 συμπολίτες μας – όσο το μέγεθος μίας μικρής πόλης – εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος!

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει παραπάνω ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι συμπολιτών μας και η επιβάρυνση που δέχονται οι μονάδες υγείας από τους ασθενείς; Τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία και θα παρουσιάσει το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Πάτρα;

Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουμε ότι παρότι υπάρχει και είναι αυστηρή η αντικαπνιστική νομοθεσία, παρατηρείται αδυναμία στην πλήρη εφαρμογή της. Και είναι ντροπή για μία χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή να μην μπορεί να εφαρμόσει την πλήρη απαγόρευση καπνού στους κλειστούς χώρους, ώστε να προστατευθούν ουσιαστικά οι πολίτες από τις επιβλαβείς ιδιότητες του καπνού. Και είναι ευθύνη των πολιτικών, ειδικά εμάς των εκλεγμένων στη Βουλή, να δώσουμε το σωστό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και επειδή η απαγόρευση του καπνίσματος εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία της πρόληψης, έχουμε έτοιμο στη Νέα Δημοκρατία πρόγραμμα για άμεσες προληπτικές δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Με συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνσή των στο να κόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται περισσότερο, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να ελέγξουν το βάρος τους, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Με ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν τη διατροφή, τη στοματική υγιεινή, τον μαζικό εμβολιασμό, τη σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Με εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών.

Για να καταλάβουν πως συνδέονται με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με την πρόληψη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε βάθος τις σύγχρονες ασθένειες της εποχής μας και να μειώσουμε την πίεση που ασκείται σήμερα στα νοσοκομεία.

Και η πολιτική πρόληψης που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία είναι η συνέχεια της εμπνευσμένης πολιτικής με γενικό τίτλο «Αγωγή για Υγεία» που είχε σχεδιάσει και αρχίσει να εφαρμόζει ο αείμνηστος παιδίατρος Σπύρος Δοξιάδης, βουλευτής και Υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Είναι ώρα να εφαρμοστεί!

Είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα ζωής!

Recent Posts