“Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η έγκαιρη ανάληψη δράσης”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Το περσινό καλοκαίρι αλλά και ο φετινός χειμώνας μας έφεραν αντιμέτωπους με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, με ακραίες καιρικές συνθήκες, όλα αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Διότι περί κλιματικής κρίσης πρόκειται και όχι απλώς αλλαγής. Σίγουρα είναι κάτι που παγκοσμίως δεν μπορούμε να ορίσουμε αλλά μπορούμε τουλάχιστον να το ελέγξουμε και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει πλέον η εμπειρία του παρελθόντος. Και αν κάτι μας δίδαξαν οι περσινές πυρκαγιές είναι την πρόληψη, την προετοιμασία και τη διαρκή ετοιμότητα.

Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση μας έχει ήδη ολοκληρώσει έναν επαρκή και συγκροτημένο στρατηγικό σχεδιασμό για την φετινή αντιπυρική περίοδο. Ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. Ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε τόσο νωρίς το ποσό των 18.400.000 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, ενώ ο ρόλος τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών θα είναι αρκετά ενισχυμένος.

Δόθηκαν επίσης τα νομοθετικά εργαλεία στους δήμους για τους καθαρισμούς οικοπέδων κι απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα δάση και σε περιοχές Natura σε μέρες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Σημαντική είναι επίσης η θωράκιση για την αντιπυρική περίοδο 11 αρχαιολογικών χώρων έπειτα από τη συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε ευάλωτες και επικίνδυνες περιοχές, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος θα ενισχυθεί η προεγκατάσταση των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ σε εξέλιξη είναι και επικοινωνιακή καμπάνια που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Μάλιστα μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική και ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές.

Συνολικά φέτος η χώρα μας μπήκε στην αντιπυρική περίοδο με περίπου 90 εναέρια μέσα. Το κόστος για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις δράσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποδεικνύουν την εγρήγορση μας και την δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Συγχρόνως κατατέθηκε νομοσχέδιο μέσω του οποίου θεσπίζεται πλαίσιο προσαρμογής στην κλιματική́ αλλαγή́ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Ο νέος κλιματικός νόμος περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή.

Συνοψίζοντας δεν λέμε φυσικά ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε μέρα με τη μέρα. Θεσπίζουμε πολιτικές και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική́ αλλαγή́. Στοχεύουμε στην επίτευξη μιας κλιματικά́ ανθεκτικής κοινωνίας, πλήρως προσαρμοσμένης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θα το πετύχουμε!

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Recent Posts