«Η σύντμηση του χρόνου παραγραφής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» στην εφημερίδα “ΑΧΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

 In Άρθρα
Ο Ποινικός Κώδικας όπως ισχύει μετά το νόμο 4619/2019, ο οποίος ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ελαστικοποίησε το Νομικό Πλαίσιο ποινικοποίησης του βιασμού με θύματα γυναίκες και ανηλίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θύματα εγκλημάτων που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας ιδίως του βιασμού σπανίως θα καταγγείλουν την πράξη στη μεν περίπτωση των γυναικών λόγω ντροπής και κοινωνικού στιγματισμού, στη δε περίπτωση των ανηλίκων διότι πολλές φορές δεν έχουν καν αντιληφθεί πως έχουν κακοποιηθεί.
Αυτές τις ημέρες το μείζον θέμα είναι η εξάλειψη του αξιοποίνου αυτών των πράξεων μέσω της παραγραφής τους. Συγκεκριμένα και ενώ ο προηγούμενος ΠΚ προέβλεπε για όλες τις σεξουαλικές πράξεις κατά των ανηλίκων αναστολή της προθεσμίας παραγραφής τους εωσότου αυτοί ενηλικιωθούν, η πρόβλεψη αυτή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει διατηρηθεί μόνο όσον αφορά τα κακουργήματα.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο τόσο για την προστασία όλων των θυμάτων του βιασμού, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην επιμήκυνση του χρόνου της
παραγραφής. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το σύνταγμα και η αρχή της μη αναδρομικότητας του δυσμενέστερου νόμου περιορίζει την νομοθετική μας παρέμβαση στο «εφεξής» και στο μέλλον.
Recent Posts