“Ιάσονας Φωτήλας: Ένας βουλευτής στη θεατρική σκηνή”, Συνέντευξη στο Athensvoice.gr

 In Συνεντεύξεις

Βουλευτής κ Δικηγόρος. Πότε προλαβαίνετε να παίζεται κ στο θέατρο;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση, κόπο, χρόνο και σωστό σχεδιασμό. Μα πάνω απ’ όλα και αυτό είναι το πρώτο κ το τελευταίο απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος, απαιτεί Αγάπη !! Άλλωστε ότι κάνει ο άνθρωπος με αγάπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει καλά !

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι είστε και ερασιτέχνης ηθοποιός; Πώς προέκυψε η αγάπη σας για το θέατρο; Το βλέπετε και ως μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Αν εννοείται εάν είναι γνωστή η ενασχόληση μου ερασιτεχνικά με το θέατρο στο πανελλήνιο, σαφώς και δεν είναι ! Και γιατί να είναι άλλωστε ; Όμως στην τοπική κοινωνία της Αχαίας και ιδιαίτερα των Πατρών είναι γνωστή η ενασχόληση μου αυτή στους πάντες !
Η αγάπη μου για το θέατρο υπάρχει μέσα μου από πάντα. Προφανώς είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Θεωρώ το θέατρο ως μια ύψιστη μορφή τέχνης αλλά και ψυχαγωγίας. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι αλλά και η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η Πάτρα θεωρείται και είναι κοιτίδα του πολιτισμού και της τέχνης στην χώρα μας ανά τους αιώνες. Το θέατρο δε, έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή του Πατρινού.
Το θέατρο για μένα είναι το εργαλείο εκείνο που μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταποκρίνομαι καλύτερα σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Οικογενειακές, επαγγελματικές κοινοβουλευτικές.

Σε ποιον Σκηνοθέτη δεν θα λέγατε όχι αν σας πρότεινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κινηματογραφική ταινία του; Ποιό ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει στο σινεμά;

Η αλήθεια είναι κα Νέτα ότι δεν με έχει απασχολήσει ποτέ το ερώτημα σας κι αυτό γιατί οι φιλοδοξίες μου στο είδος δεν φτάνουν ως εκεί ! Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η ενασχόληση μου με το θέατρο περιορίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και έτσι επιθυμώ να παραμείνει. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπορώ να γευτώ τη μαγεία του θεάτρου χωρίς τα προβλήματα και τα άγχη ενός επαγγελματία. Άλλωστε κα Νέτα πάντα πίστευα ότι το επίπεδο του πολιτισμού και της κουλτούρας μιας κοινωνίας διακρίνεται περισσότερο από τις ερασιτεχνικές δράσεις παρά από τις επαγγελματικές δουλειές. Σε κάθε περίπτωση για να απαντήσω με κάποιο τρόπο στο ερώτημα σας είμαι λάτρης της καλής κωμωδίας και συγκεκριμένα του Αλέκου Σακελλαριου.

Στη παράσταση που παίζετε ο Υπουργός μιας Σοσιαλιστικής κυβέρνησης πρόκειται να περάσει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης. Στην πραγματική ζωή συμβαίνουν αυτά, σχέσεις μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων;

Κα Νέτα στη ζωή μας οι περιπτώσεις μοιχείας – γιατί το ζευγάρι μας είναι παντρεμένο – είναι καθημερινές και μπορώ να σας διαβεβαιώσω με την ιδιότητα του Δικηγόρου πως κανένα επάγγελμα δεν λείπει από τον «κατάλογο». Όπως θα λέγαμε χαριτολογώντας «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες» Τώρα αν αναφέρεστε στο γεγονός ότι το ζευγάρι μας ανήκει σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, γιατί όχι; Άλλωστε ο έρωτας είναι τυφλός και ως γνωστόν τα ετερώνυμα έλκονται…….

Ποια είναι η πρόκληση στην ερμηνεία του δικού σας ρόλου στην παράσταση;

Το έργο είναι μια καλοκουρδισμένη, ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία. Από αυτές που αν ο θεατής δεν γελάει τουλάχιστον στα 2/3 της έχει αποτύχει στο σκοπό της. Συνεπώς η πρόκληση για μένα, ιδιαίτερα ως πρωταγωνιστή, αν και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι το θέατρο είναι ομαδικό «σπορ», είναι να καταφέρω να αποσπάσω το γέλιο των θεατών. Και μέχρι σήμερα το έχουμε καταφέρει σε κάθε παράσταση. Απόδειξη ότι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις 16 τον αριθμό ήταν sold out και πραγματοποιούμε άλλες τόσες επαναληπτικές μιας και η ζήτηση είναι τεράστια !!

Στην πολιτική λέτε ναι σε όλα όπως είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης;

Αν και προερχόμενος από μια βαθιά πολιτική οικογένεια, στην πορεία του βίου μου, ήταν επιλογή μου να μην αναμιχθώ με κόμματα και παρατάξεις.
Στην πολιτική με έβαλε και εμένα όπως και πολλούς άλλους μια αδήριτη ανάγκη που ένιωσα τα χρόνια των μνημονίων να ακουστεί, να δυναμώσει η φωνή της λογικής απέναντι σ’ αυτή του λαϊκισμού !!
Γι’ αυτό και έχω βάλει ένα προσωπικό στοίχημα που μέχρι σήμερα τηρώ. Να λέω εκείνα που πιστεύω ακόμα και όταν δεν ακούγονται ευχάριστα. Συνεπώς για να απαντήσω και στο ερώτημά σας στην πολιτική λέω ναι σε αυτά που πρέπει και όταν πρέπει με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία των πολιτών.

Σας είχε δώσει κάποια πολιτική συμβουλή ο πατέρας σας; Σας ενθάρρυνε να ασχοληθείτε;

Ο πατέρας μου έδωσε σε εμένα και τα αδέλφια μου ένα σωρό πολύτιμες συμβουλές !! Όλες όμως είχαν να κάνουν με το πως θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και σίγουρα δεν μας ενθάρρυνε να ασχοληθούμε με την πολιτική !! Τρανή απόδειξη ότι ο μόνος που ασχολήθηκε στην οικογένεια ήμουν εγώ και στα 45 μου, 20 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του !!

Γιατί επιλέξατε το ΠΟΤΑΜΙ κ μετα τη Ν.Δ. ;

Αν και ήδη έχω απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημά σας, θα απαντήσω εκ νέου για να μην φανεί ότι αποφεύγω το ερώτημα.
Η ανάγκη να ακουστεί, να δυναμώσει η φωνή της λογικής απέναντι σ’ αυτή του λαϊκισμού !!
Με συνεπήρε ο αντικομφορμισμός που αρχικά επέδειξε το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σ.Θ. και ο πραγματικά μεταρρυθμιστικός λόγος που εκφράζαμε σαν κίνημα.
Τον ίδιο γνήσια μεταρρυθμιστικό λόγο εκφράζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαφορά ότι τον υλοποιεί κιόλας 2,5 χρόνια τώρα παρά τις αντίξοες πρωτοφανείς συνθήκες.
Οι Νεοδημοκράτες αρχικά εκλέγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο και οι Έλληνίδες και οι Έλληνες αργότερα που τον εμπιστεύτηκαν για Πρωθυπουργό κάθε μέρα δικαιώνονται για την επιλογή τους και μαζί μ’ αυτούς κι εγώ !! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που έταξε τα λιγότερα και έκανε τα περισσότερα. Ο πολιτικός που επανέφερε στην πολιτική ζωή «τη φωνη της λογικής»

Η πανδημία έκλεισε τα θέατρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πως επηρέασε αυτό την καθημερινότητα σας, τι σας έλειψε;

Το τραγικό Κα Νέτα δεν είναι πως επηρέασε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας το κλείσιμο των θεάτρων, αλλά πως έπληξε τη ζωή όλων των επαγγελματιών που βιοπορίζονται από αυτό !!
Όμως για να λέμε και τα θετικά η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή ώστε να κληθούν οι καλλιτέχνες μετά από 16 χρόνια να συζητήσουν στη Βουλή ενώπιον της αρμοδίας Υπουργού για την ανάγκη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που να προστατεύει όλους τους επαγγελματίες ηθοποιούς σκηνοθέτες κλπ που βιοπορίζονται από αυτό το επάγγελμα. Συζητήθηκε και έγινε αισθητή η ανάγκη ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τον καλλιτέχνη και το επάγγελμα εν γένει.
Αφετέρου κι επειδή ο πολιτισμός κ η τέχνη δεν έχουν στεγανά η τεχνολογία μπήκε πλέον στη ζωη μας και στο χώρο του Θεάτρου. Απολαύσαμε και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε μια σειρά από εξαιρετικές παραστάσεις από τον καναπέ του σπιτιού μας μέσω των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μέσων ! Έβαλε και εδώ ο Πιερρακάκης το χέρι του !!!

Recent Posts