“Ιάσων Φωτήλας˸ Βασικό μέλημα, η προάσπιση της δημόσιας υγείας”,Συνέντευξη στο www.screenmagazine.gr

 In Συνεντεύξεις

Κ. Φωτήλα, αν και το βασικό ζήτημα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη την τελευταία διετία είναι ο κορωνοϊός, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από το πρόσφατο περιστατικό της άδικης και βάναυσης δολοφονίας του νεαρού, στη Θεσσαλονίκη. Μήπως τελικά τόσα χρόνια, είχαμε πάρει το θέμα του χουλιγκανισμού “στην πλάκα” κι έπρεπε να ληφθούν σοβαρά μέτρα από πλευράς της πολιτείας; Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει άρδην, το σύστημα της δικαιοσύνης μετά και από αυτό;

Πραγματικά στο άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία του Άλκη ανατρίχιασα. Ήταν ένα πραγματικό σοκ. Από το 2019 έχουμε ξεκινήσει και έχουμε αυστηροποιήσει το πλαίσιο με το νόμο 4639 και εν συνεχεία τον νόμο 4809/2021, που μεταξύ άλλων προβλέπουν τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται. Επιπλέον επέκτειναν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση, όπως οι επιθέσεις σε συνδέσμους ενώ επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Στο νομικό μας οπλοστάσιο ήρθε και προστέθηκε ο νόμος 4855/2021, με τον οποίο αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας. Αναγνωρίζουμε πως οι εκφάνσεις της βίας δεν έχουν στατικό χαρακτήρα, εξελίσσονται διαρκώς και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε και εμείς να ανταποκριθούμε επαρκώς. Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Στον ίδιο άξονα αποφασίσαμε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, τις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και την εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. Καμία ανοχή πια στον χουλιγκανισμό, την οπαδική βία και τη βία εν γένει.

Είναι τελικά κ. Φωτήλα η άμυνα της χώρας αυτοσκοπός;

Δεν είναι απλά αυτοσκοπός είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Καμία χώρα δεν μπορεί να ζητάει τη συνδρομή άλλων χωρών για να προστατέψει τα σύνορά της αν δεν είναι ικανή από μόνη της πρώτα από όλα να τα υπερασπιστεί ειδικά όταν έχει έναν γείτονα που επί μονίμου βάσεως καταπατά διεθνείς συμβάσεις. Η ευημερία, η κοινωνική ισορροπία και η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας ξεκινά και επιτυγχάνεται όταν ενισχύεται η άμυνά της και κατ’επέκταση το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στον τομέα της εξωτερική πολιτικής η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει με μια σειρά συμβάσεων με γείτονες χώρες να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες, μα πάνω από όλα έχει καταφέρει να καταστήσει τα σύνορα της Ελλάδας, σύνορα της Ευρώπης στο μυαλό και τη συνείδηση των Ευρωπαΐων εταίρων του.

Πρόσφατα, τέθηκε στη Βουλή από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής και γενικότερα ακολούθησαν δυσάρεστα περιστατικά, μεταξύ των στελεχών. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Η πρόταση μομφής ήταν μια κίνηση πανικού του ΣΥΡΙΖΑ που οφείλεται στο πολιτικό αδιέξοδο στο όποιο έχει περιέλθει. Κίνηση που απέδειξε τη δεινή πολιτική του θέση και ταυτόχρονα την αγωνιώδη προσπάθεια του κ.Τσίπρα να παραμείνει στην δεύτερη θέση. Από την άλλη πλευρά για εμάς ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσει ο ελληνικός λαός όσα έχουμε κατορθώσει αυτά τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης προκειμένου όχι μόνο να στηρίξουμε αλλά κυρίως να ενισχύσουμε την ελληνική ανάπτυξη.

Πολλά ακούστηκαν και για το δυσάρεστο περιστατικό αποκλεισμού χιλιάδων οδηγών, στην Αττική οδό. Αφού έχει παρέλθει κάποιο διάστημα, ποιος είναι ο απολογισμός που έχει γίνει; Μήπως η κλιματική αλλαγή μας δείχνει πως όλη η Ελλάδα, είναι πλέον εκτεθειμένη σε όλα τα καιρικά φαινόμενα;

Η Ελλάδα και ολόκληρος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την παγκόσμια κλιματική κρίση. Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και η σύσταση του αρμόδιου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν από μια τις αναγκαίες κινήσεις που κάναμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σχετικές προκλήσεις. Αντιλαμβανόμαστε στον τομέα αυτό πόσα πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως ο Πρωθυπουργός έβαλε «το νερό στο αυλάκι» και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια και σε διοικητικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό αναγνωρίσαμε τις παραλείψεις που έγιναν μα πάνω από όλα φροντίσαμε να μάθουμε από αυτές ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σε αυτή τη διαδικασία θα θέλαμε φυσικά να έχουμε μία καλύτερη αντιπολίτευση, με ολοκληρωμένες προτάσεις και ιδέες και όχι μία αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».

Κορωνοϊός: Πώς παρακολουθείτε τα γεγονότα και ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα; Και πώς έχουν επηρεάσει σαφώς και το δικό σας νομό, την Αχαΐα, που φημίζεται και για τη διοργάνωση του καρναβαλιού.

Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, ωστόσο έχουμε κατορθώσει όχι μόνο να αντέξει το Ε.Σ.Υ αλλά πολύ περισσότερο να ενισχυθεί με 1.300 κλίνες ΜΕΘ και 14.000 επιπλέον γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Οι επιπτώσεις της σίγουρα είναι πολλαπλές και σε όλα τα επίπεδα ενώ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον νομό μας, την Αχαΐα. Άλλωστε ήταν από τους πρώτους νομούς που προσβλήθηκε από τον covid-19 ενώ το πατρινό καρναβάλι δεν θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά . Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε έχει οικονομικό αντίκτυπο όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε διάφορους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το καρναβάλι. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 εκατ. Ευρώ., αντιλαμβάνεστε λοιπόν για το μέγεθος της απώλειας για την πόλη. Σήμερα, τα μέτρα έχουν αρχίσει και χαλαρώνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε σε επαγρύπνιση δεδομένου ότι ο ιός μεταλλάσσεται. Σε κάθε περίπτωση όμως προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας αυτό το ξέρουμε καλά και το έχουμε αποδείξει από την αρχή της πανδημίας. Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε στις παραδόσεις και τα έθιμά μας.

Recent Posts