«Καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

 

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τον ιστότοπο dexia.gr που συμβάλλει στην εμβάθυνση της ενημέρωσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών να αντιμετωπίσει δύο μείζονες απειλές για την πατρίδα μας. Την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Στην πρώτη, αυτή του κορωνοϊού, κατάφερε την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να μετατρέψει την εικόνα της Ελλάδας από αρνητική την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης σε πολύ θετική και παράδειγμα προς μίμηση που αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Και προχωράει στα επόμενα βήματα με στόχο την ανασυγκρότητση της οικονομίας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η άμεση ενίσχυση των πολιτών και των επιχειρήσεων που αγωνιούν για την επόμενη δύσκολη μέρα. O Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, και εμείς οι βουλευτές εργαζόμαστε καθημερινά σκληρά για να διοχετευθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ώστε να μειωθεί το μέγεθος της ζημιάς και κανείς να μην χάσει τη δουλειά του!

Και στην κρίση όμως με την άνευ προηγουμένου προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε με υπεύθυνο τρόπο να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Απέτρεψε καταρχάς την εισβολή χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο στη χώρα μας. Διεθνοποίησε το πρόβλημα, απαίτησε και κατάφερε να λάβει την απαραίτητη αλληλεγγύη και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία έστειλε και σημαντικές δυνάμεις της Frontex στα σύνορα του Έβρου βοηθώντας στην αποτροπή. Και αξίζουν συγχαρητήρια στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας μας που με αυταπάρνηση κατάφεραν να αποτρέψουν την εισβολή.

Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν επιθυμεί να δημιουργεί προβλήματα στη συνύπαρξη με τους γείτονές της. Ασκεί πολιτική με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Εκεί αποσκοπούν και οι επιστολές που έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αφορμή τις παράνομες έρευνες που εξήγγειλε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή κάτω από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Σκοπός των επιστολών είναι να καταδείξουν ότι η Τουρκία ασκεί πολιτική στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Λιβύη που παραβίαζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ειρηνικής συνύπαρξης. Και να καταδείξουν επιπλέον ότι σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δε θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική όξυνση, αλλά σε κρίση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία συνολικά. Γιατί δεν μπορεί η γείτονα χώρα να ζητάει συνέχεια βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλα ταυτόχρονα να συμπεριφέρεται ως πειρατής στην περιοχή.

Θα ήταν ολέθριο σφάλμα για την Τουρκία και τον κ.Ερντογάν να εκλάβει την πολιτική της Ελλάδας ως ένδειξη αδυναμίας. Το αντίθετο: Η Ελλάδα κινείται με άξονα το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι αποφασισμένη, εάν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα, να τα προστατέψει με κάθε τρόπο, αν χρειαστεί ακόμα και στρατιωτικά!

Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και με αυτοπεποίθηση υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Και θα τα καταφέρουμε!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts