“Μέτρα άμεσης στήριξης για όλους”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ απέδειξε για άλλη μια φορά τη συνέπεια, τη συνέχεια και σταθερότητα της Κυβέρνησης μας. Είμαστε δίπλα στην κοινωνία και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα με πράξεις και όχι με λόγια. Για τον λόγο αυτό οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι με την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

Παράλληλα αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν και θα ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κράτος πρόνοιας. Για τον πρωτογενή τομέα, και τους αγρότες μας θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων ενώ οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Παράλληλα με μια δέσμη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα δίνουμε ανάσα σε εκατομμύρια πολίτες. Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα εκατομμύρια εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Επίσης καταργείται για πάντα και για όλους, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η φορολογική επιβάρυνση των μνημονίων. Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται και οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων.

Θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον και προχωράμε. Γιατί πέραν του δίχτυ προστασίας και την ανακούφιση των νοικοκυριών, δρομολογούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα της εποχής, αυτό της στέγασης. Εγκαινιάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα ζευγάρι θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι με μηνιαίες δόσεις πολύ μικρότερες από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Αποδεικνύουμε πως ξέρουμε να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε κρίσεις με σχέδιο και οργάνωση, απόλυτα συνεπείς σε όσα λέμε και κάνοντας αυτά που λέμε.

Recent Posts