«Με λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα προστατεύουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας»

 In Συνεντεύξεις
  1. Κύριε Φωτήλα ξεκίνησε σήμερα η σχολική χρονιά. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τη χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες, με μερικούς να διοργανώνουν και συγκεντρώσεις εναντίον της. Τι πιστεύετε;

Κύριε Καλύβα, πραγματικά μου προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη οι εικόνες από γονείς να διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να ποδοπατούν μάσκες! Θα έπρεπε να επισκεφθούν τα νοσοκομεία του Covid να δουν ανθρώπους όλων των ηλικιών να υποφέρουν διασωληνωμένοι, να μιλήσουν με τους συγγενείς όσων δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν, και άλλους που περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα του τεστ που κάνουν, ώστε να αντιληφθούν το πραγματικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία παιχνίδι που παίζουν.

Επί της ουσίας απαντώντας, η κυβέρνηση πήρε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς που τις πρότειναν οι ειδικοί επιστήμονες. Και θέλω να κάνω έκκληση σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις για τη μάσκα: κανείς επιστήμονας δεν υποστηρίζει ότι η μάσκα είναι φυλακή́. Το αντίθετο, η μάσκα είναι απόδειξη αισθήματος ευθύνης, αξιοπρέπειας και σεβασμού́ προς τους συνάνθρωπους μας. Λυπάμαι πραγματικά́ που αντιλήψεις μη ειδικών γίνονται συνθήματα για το πεζοδρόμιο. Και συμφωνώ με την πρόταση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τη αναγκαιότητα δημιουργίας μετώπου απέναντι στην πανδημία από τις δυνάμεις της ευθύνης και της λογικής. Δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία.

 

  1. Ας περάσουμε στα ελληνοτουρκικά. Τελικά, μπορεί να γίνει διάλογος με καθημερινές απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας;

Κατηγορηματικά όχι. Το πλαίσιο για την έναρξη του διαλόγου είναι σαφές από την ελληνική κυβέρνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει με απειλές για πόλεμο: Πρώτα  πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση με τη λήξη για παράδειγμα της παράνομης τουρκικής NAVTEX και τη μη ανανέωσή της.  Μετά να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να φανεί η ειλικρίνεια των προθέσεων και ακολούθως να υπάρξουν διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.  Αν υπάρξει συνέπεια  από πλευράς της Τουρκίας στις ενέργειές της όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται!

 

  1. Η Τουρκία όμως συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της. Πώς απαντάμε;

Είναι προφανές πως η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει εκνευριστεί γιατί και βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση αλλά και γιατί καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα δεν παίζει με τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Έχουμε συνάψει ως χώρα ισχυρές πολιτικές συμμαχίες με τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες εκτός αυτής αλλά έχουμε και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που ενισχύονται και αγρυπνούν.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κύριε Καλύβα, εδώ και ένα χρόνο μιλά λιγότερο, αλλά δρα πολύ. Συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία και κινείται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και, κυρίως, δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες, που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις. Αυτά βεβαιώνουν οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, αυτό αποδεικνύει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, αυτό αποδεικνύει και η στενή αμυντική σχέση που διαμορφώνεται με τη Γαλλία. Και έρχονται και άλλες πρωτοβουλίες ως αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού που αποτελεί, πλέον, πυξίδα της χώρας στη διεθνή σκηνή.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στην συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο. Πώς σχολιάζετε τη στάση αυτή;

Είναι θλιβερή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναντίστοιχη με τις ανάγκες της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο τέως πρωθυπουργός δε δίστασε να βάλει ακόμα και εθνικά θέματα στον μύλο της εσωκομματικών σκοπιμοτήτων του. Έφτασε μάλιστα στο πρωτοφανές σημείο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ΑΟΖ με Αίγυπτο υποστηρίζοντας τη θέση «παρών» όταν είχε προτείνει παρόμοιο σχέδιο επί κυβέρνησής του!  Αναρωτιέμαι, ποια ευθύνη αναλαμβάνουν οι βουλευτές όταν ψηφίζουν “παρών”; Αυτό λέγεται αποποίηση ευθύνης όχι ανάληψη!

 

  1. Στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Οι επιχειρηματίες ζητούν επιπλέον μέτρα και ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη εξαιτίας και των κρουσμάτων που κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα.

κ. Καλύβα κυκλοφορώ κάθε μέρα στην Πάτρα και στο νομό Αχαΐας συνολικά. Στενοχωριέμαι να βλέπω υγιείς επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους λόγω των περιορισμών και να μην μπορούν να προσλάβουν νέο προσωπικό ή να διατηρήσουν το υπάρχον. Έχουν δίκιο λοιπόν να αγωνιούν οι επιχειρηματίες, όπως και οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά όμως ας αναλογιστούμε τις ολέθριες συνέπειες μιας γενικευμένης χαλάρωσης. Αν τώρα κάνουμε πίσω οι επιστήμονες μιλάνε για πάνω από 400 κρούσματα και το χειμώνα κοντά στα 1000 ημερησίως!!! Αντιλαμβάνεστε τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, ειδικά των πιο ευπαθών ομάδων, αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Καλύτερα λοιπόν τώρα περιορισμοί και χρήση μάσκας, παρά σκληρά μέτρα μετά που θα σημάνουν οικονομική καταστροφή.

Ειδικά στην οικονομία, επιτρέψτε μου να πω πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη βοήθεια και το χειμώνα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι επεκτείνεται  το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο, το ίδιο θα συμβεί και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία και την τηλεργασία έως το τέλος του χρόνου αλλά θα παραταθούν και κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει. Επίσης, θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για τους γονείς. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σάββατο ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη των μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο έτος και μια βεντάλια άμεσων μέτρων που αφορούν σε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με όχημα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλάμε για συνολικά 10 δις ευρώ, ποσά που μπορούν να δώσουν σημαντικές ανάσες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 

  1. Η συνεργασία σας με την επί σειρά ετών (κάπου στα 20, αν δεν κάνω λάθος) στενή συνεργάτιδα του πρώην υπουργού, Νίκου Νικολόπουλου, Μάχη Σιώρου, «τάραξε τα νερά» στην τοπική πολιτική σκηνή και προκάλεσε αρκετά σχόλια. Τι απαντάτε σε όσους κυκλοφορούν σενάρια περί κάποιας ενδεχόμενης συμφωνίας και συνεργασίας με τον κ. Νικολόπουλο;

Καταλαβαίνω την ανάγκη ορισμένων να δημιουργούν σενάρια, είτε επειδή αυτό κάνουν πάντα, είτε επειδή αρνούνται να κατανοήσουν το απλό και οφθαλμοφανές. Η Μάχη είναι ένα εξαιρετικά έμπειρο και ικανό στέλεχος, που επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία στελεχών της παράταξης, όπως του κ. Μπεκίρη, του αείμνηστου, Γ. Βασιλειάδη και βέβαια, του Ν. Νικολόπουλου. Όλοι γνωρίζουν αναγνωρίζουν τις ικανότητές της. Της απηύθυνα λοιπόν πρόσκληση να στελεχώσει το γραφείο μου και να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωσή του. Και με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που την αποδέχτηκε, έχοντας ήδη αποδείξει τις ικανότητές της. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Μόνο… σενάρια, πολλά εκ των οποίων τα ακούω και απλά χαμογελώ. Γιατί, η πορεία του καθενός μας στη δημόσια ζωή, είναι διακριτή και ξεκάθαρη. Εγώ είμαι ο Ιασονας Φωτήλας, με τις δικές μου απόψεις, τις δικές μου θέσεις και τη δική μου άποψη για την πολιτική. Και τις πεποιθήσεις μου, ούτε τις διαπραγματεύομαι, ούτε τις παζαρεύω!

 

 

 

  

Recent Posts