Ομιλία ΝΟΔΕ Λαμίας σύσκεψη στελεχών υγείας

 In Χωρίς κατηγορία

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην  συνάντηση των στελεχών του Τομέα Υγείας του κόμματός μας στην όμορφή πόλη της Λαμίας.

Φίλες και φίλοι,

Η σύσκεψή μας αυτή γίνεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα των επιλογών της  σε κεντρικές πολιτικές της επιλογές!

Στο Σκοπιανό καταρχάς και στην Συμφωνία των Πρεσπών που οι συνεχόμενες δηλώσεις του κ. Ζάεφ  αποδεικνύουν πόσο δίκιο είχε η Νέα Δημοκρατία όταν είχε μιλήσει για κάκιστη συμφωνία…

Και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο εξ αφορμής αυτού του αδιεξόδου να οδηγήσει αυτό το Βατερλό του κυρίου Τσίπρα σε πολιτικές εξελίξεις στις αρχές του 2019.

Κορυφαία επίσης αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η δήθεν συμφωνία με την Εκκλησία, που αποδεικνύεται ότι το μόνο που ήθελε ο κ. Τσίπρα είναι να διώξει τους ιερείς από το δημόσιο για να  τάξει στη θέση τους 10.000 προσλήψεις !!! Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχει ο πρωθυπουργός…

Υπάρχει επίσης κατάρρευση του μύθου περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια…

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε επαχθείς όρους και μετά του τέλος του 3ου και αχρείαστου μνημονίου που ψήφισε.

Εφαρμόζει πολιτική των θεόρατων πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία καταφέρνει να επιτυγχάνει πώς;

Μην πληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες μαζί με την υπερφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων  και κόβοντας το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων!

Την ίδια ώρα μοιράζει φιλοδωρήματα και μποναμάδες, και εξαγγέλλει προσλήψεις πιστεύοντας ότι έτσι θα διασωθεί. Πλανάται πλάνην οικτράν, οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και η οργή μεγαλώνει.

Και μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την υγεία έχουμε και εδώ την κατάρρευση της μυθολογίας περί σκανδάλων και στην υπόθεση Νοvartis και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επρόκειτο γι αυτό που είχαμε πει από την αρχή ως κόμμα: συκοφαντίες και λάσπη χωρίς καμία απόδειξη!

Και οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις συκοφαντίες θα λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Και όσο περισσότερο υβριστής γίνεται ο κ. Πολάκης προς μέλη μας τόσο περισσότερο δυσκολεύει τη θέση του…

Και τα προβλήματα στις δομές υγείας ανά τη χώρα παραμένουν. Στον τομέα της δήθεν μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας του κ. Ξανθού έχουμε ένα  απίστευτο φιάσκο καθώς καλούνται 1.000 περίπου  γιατροί να φροντίσουν 11.000.000 ασθενείς!!!

Οι όποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργήθηκαν είναι προβληματικές με ελλιπή εξοπλισμό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ασθενών γι αυτό συνεχίζουν να καταφεύγουν στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό κι εμείς θα τις καταργήσουμε και το λέμε ξεκάθαρα και θα επανδρώσουμε επαρκώς τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας που και αυτά σήμερα έχουν αφεθεί στην πλειοψηφία τους στην τύχη τους.

Τα αδιέξοδα επίσης στα δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα συνεχίζονται με πολλές μονάδες να έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Και εδώ στη Λαμία είδαμε ελλείψεις  στο προσωπικό (και σε οργανικές θέσεις και λόγω  αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης)  και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας υπήρξε προ μηνών και κλοπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (Ιανουάριο του 2018) αλλά και φαινόμενα απειλών κατά ιατρών και νοσηλευτών παρόλα αυτά δεν έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο.

Και ένα σχόλιο για τη δημόσια υγεία επιτρέψτε μου να κάνω, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτο τον πληθυσμό στις διάφορες νόσους.

Τελευταίο παράδειγμα οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου όπου είχαμε για το 2018 τον πρωτοφανή αριθμό των 47 νεκρών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου! Και έρχεται ως συνέχεια της ελλιπούς αντιμετώπισης της ιλαράς αλλά και της γρίπης παλιότερα…

Όλα αυτά καταδεικνύουν φίλες και φίλοι ότι επείγει η πολιτική αλλαγή.

Χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό όραμα που θα δώσει με συνετή οικονομική πολιτική και αλλαγές σε βασικούς τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ουσιαστική ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Με πρόγραμμα κοστολογημένο και με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και ειδικά στην υγεία όπου θα εστιάσω γιατί πάνω σε αυτό εργαζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα.

Ένα πρόγραμμα που θα θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του για θεραπεία.

Ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει εκείνες τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται πραγματικά και να μην χρειάζεται να καταφύγουν στα νοσοκομεία που επιβαρύνονται υπερβολικά και λειτουργούν από την αυταπάρνηση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Που θα προβλέπει την αξιοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ αλλά και των γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρξει πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι επικοινωνιακές κορδέλες, όπως κάνει ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Υγείας.

Ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει   διοικητές στα νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ) που θα αξιολογούνται και θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά στους πολίτες πρωτίστως με διαφανείς διαδικασίες, και αν δεν κρίνονται επαρκείς, θα αποπέμπονται από τις θέσεις τους.

Που θα προβλέπει συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου δυνατόν για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία ώστε να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς και έτσι πιο σύντομα να εξετάζονται και να θεραπεύονται.

Υπάρχει ανάγκη μίας πολιτικής για ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και κυρίως σε αυτά που έχουν ανάγκη συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μας όπως οι καρκινοπαθείς.

Και χρειαζόμαστε μία πολιτική στο φάρμακο που θα ευνοεί και τους συλλόγους ασθενών αλλά και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσω των κλινικών δοκιμών, ώστε να εφαρμόζονται καινοτόμες θεραπείες που τόσο υπάρχει ανάγκη.

Ένα πρόγραμμα τέλος που θα φροντίσει ώστε η δημόσια υγεία των πολιτών να προστατεύεται και όχι να κινδυνεύει από ιούς, όπως αυτόν του Δυτικού Νείλου που ανάφερα πιο πάνω!

Αυτές τις αλλαγές μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και θέλουμε και τη δική σας συνεισφορά με ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις στον  τομέα υγεία ώστε να εμπλουτίσουμε περαιτέρω το πρόγραμμά μας!

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε να ανατάξουμε και την υγεία όπως θα κάνουμε συνολικά για τη χώρα!

Σας ευχαριστώ

Recent Posts