«Ο ΕΦΚΑ αλλάζει σελίδα»

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας από τους πλέον προβληματικούς οργανισμούς του Δημοσίου. Μόνος του συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων που έχουν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Συγχρόνως καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Δυστυχώς οι παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας του υπάρχουν εκ προοιμίου, από τότε που συστάθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την φύρδην μίγδην ενοποίηση των τότε ασφαλιστικών ταμείων. Ο εκσυγχρονισμός του σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Ωστόσο δεν συμβιβαζόμαστε με την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία που ταλανίζουν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους καθημερινά.

Για ακόμη μια φορά «θέτουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και αποδεικνύουμε ότι το κοινωνικό κράτος ανταποκρίνεται στα αιτήματα της κοινωνίας, στα χιλιάδες παράπονα των πολιτών. Αποφασίσαμε να εισάγουμε τομές με στόχο έναν πιο αποτελεσματικό και φιλικό ΕΦΚΑ. Η κοινωνική ασφάλιση είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται εξαιτίας της κωλυσιεργίας ή της μη εξυπηρέτησης. Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να θίγεται η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων οι οποίοι αναμένουν χρόνια για την απονομή της σύνταξης τους και αδυνατούν να βιοποριστούν με άλλον τρόπο.

Επιδιώξαμε τη μεταρρύθμισή του προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατάσταση και προς όφελος όλων. Έτσι αποφασίσαμε να προσελκύσουμε στελέχη ικανά και έμπειρα στον χώρο της διοίκησης προκειμένου να δώσουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Να τους προσελκύσουμε με όρους αγοράς και μισθολογικά κίνητρα. Δεν αποκλείουμε κανέναν από την διαδικασία επιλογής Διευθυντή ή Γενικού Διευθυντή, αντιθέτως δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους, σε επαγγελματίες τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Οι προσλήψεις θα γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, με δημόσια προκήρυξη και με την σύμπραξη του ΑΣΕΠ ενώ οποιοσδήποτε υπάλληλος του ΕΦΚΑ ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις δύναται να θέσει υποψηφιότητα και να αναλάβει διευθυντική θέση.

Στην ίδια λογική παρέχουμε επίσης κίνητρα για όσους παράγουν αποτελέσματα. Με άλλα λόγια επιβραβεύουμε τους ευσυνείδητους υπαλλήλους με τη μορφή bonus, που στην πράξη σημαίνει υψηλότερες αποδοχές. Ελέγχουμε όμως και αυτούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, συστήνοντας μονάδα εσωτερικών ερευνών ώστε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία, την αδικία και στις εκκρεμείς καταγγελίες.

Επιπλέον αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, σημαντικό κομμάτι της οποίας έχει αφεθεί να ρημάζει, προς όφελος των ασφαλισμένων αφού θα εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα για τον φορέα.

Στόχος της κυβέρνησης μας είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, το συμφέρον του πολίτη που ταλαιπωρείται και η βελτίωση της σχέσης του με την διοίκηση. Έχουμε χρέος να αλλάξουμε τον ΕΦΚΑ και θα τον αλλάξουμε!

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts