Ο ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΟΣ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, 21.10.2022

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για το θέμα των επισυνδέσεων. Πραγματικά ήθελα να ασχοληθώ στη σημερινή μου τοποθέτηση με κάθε ένα ξεχωριστά από τα επιχειρήματα που όλο αυτόν τον καιρό διαλαλούσαν οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των επισυνδέσεων και πως κάθε ένα από τα επιχειρήματα αυτά καταρρίφθηκαν τελικά στην επιτροπή όμως δεν θα το κάνω.

Αντίθετα θα προσπαθήσω να σας δείξω το δρόμο για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, μπας και βάλετε μυαλό. Μπας και ασχοληθείτε με την παραγωγή πολιτικής για το καλό της χώρας και όχι με σκανδαλολογία. Μπας και δείτε την αλήθεια και ξεφύγετε από το ψέμμα που σας έγινε συνήθεια.

Πρόταση 1:

Οφείλουμε να ενισχύσουμε το πλαίσιο νόμιμης άρσης απορρήτου για τα πολιτικά πρόσωπα. Με την πρόσφατη ΠΝΠ για την ΕΥΠ όπου πλέον για τη νόμιμη άρση απορρήτου απαιτείται η έγκριση και από δεύτερο Εισαγγελέα (κάτι που εσείς καταργήσατε το 2018 και εμείς το επαναφέραμε) οφείλουμε να διερευνήσουμε την ενεργοποίηση ενός επιπλέον φίλτρου πιθανόν κάποιου πολιτικού προσώπου προκειμένου η διαδικασία να είναι περισσότερο διαφανής.

Ο εκτελεστικός νόμος 2254/1994 ξεκαθαρίζει ρητώς οτι η άρση του απορρήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, είτε είναι βουλευτές είτε ευρωβουλευτές, είτε υπουργοί. Και αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και στην περίπτωση του κ. Κουκάκη.

Όλη η διαδικασία ήταν νόμιμη από την αρχή έως το τέλος. Η άρση του απορρήτου πραγματοποιήθηκε νόμιμα με υπογραφές όλων των αρμοδίων και του εισαγγελέα. Τηρήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία. Τελεία.

Νόμιμη ήταν όπως φάνηκε και η άρση του απορρήτου για τους Σαγιά και Πιτσιόρλα μόνο που εδώ ο κ. Τσίπρας και γνώριζε και τη διαδικασία ενέκρινε σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, το γραφείο του και τους συνεργάτες του οι οποίοι σε καμία περίπτωση καθ’όλη τη διαδικασία δεν αποδείχτηκε οτι είχαν γνώση των παρακολουθήσεων.

Γίνεται φανερό και σε αυτή την περίπτωση η προσπάθειά σας κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσετε μία διαδικασία υψίστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.

Δεν έχετε εμπιστοσύνη σε κανέναν και σε τίποτα. Καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στη δημοκρατία ακόμα και στους δικούς σας ανθρώπους.

Πρόταση 2:

Πρέπει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα να αλλάξουν κάποιες διαδικασίες εντός της ΕΥΠ. Να ενισχύσουμε τον εσωτερικό έλεγχο, τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια αλλά και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση του δυναμικού της υπηρεσίας.

Τι λέμε εδώ με άλλα λόγια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Λέμε για ακόμα μία φορά το αυτονόητο πως πρέπει δηλαδή να λειτουργεί ο κάθε δημόσιος οργανισμός.

Πρόταση 3:

Δίνεται πλέον η ευκαρία να επανεξετάσουμε ή καλύτερα να ενισχύσουμε την ΑΔΑΕ (Αρχή Διαφάνειας Απορρήτου Επικοινωνιών) προκειμένου να βελτιώσει το έργο της και να ενισχύσει το ρόλο της. Την ίδια στιγμή οφείλουμε όλοι να συμφωνήσουμε, οτι πρέπει να συσταθεί ένας φορέας Κυβερνοασφάλειας με χαρακτήρα συντονιστικού μηχανισμού που θα αποτελέσει κρίσιμη μεταρρύθμιση στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης εν γένει.

Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να παραλείψουμε να κάνουμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια επαναξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο για την επιβολή σε βάρος του, του μέτρου της άρσης του απορρήτου. Ταυτόχρονα για την επίτευξη των παραπάνω είναι αδιανόητο να μην κατευθύνουμε πόρους από το ταμείο ανάκαμψης στην προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφάλειας.

Σταματήστε να ζείτε στο δικό σας παράλληλο κόσμο και ελάτε στην πραγματικότητα. Η χώρα από το 2019 έχει κάνει άλματα στη ψηφιακή διακυβέρνηση, έργο παρακαταθήκη της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει όμως ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει νέους εχθρους και για να τους αντιμετωπίσει χρειάζεται δυνατούς θεσμούς, ολοκληρωμένες και λειτουργικές υπηρεσίες και τέλος πρωτόκολλα ασφαλείας. Πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν κάθε νόμιμη διαδικασία για κάθε περίπτωση και δεν θα χωρούν καμία αμφισβήτηση όπως προσπαθήσατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να κάνετε με την υπόθεση Ανδρουλάκη και βρήκατε τοίχος.

Πρόταση 4:

Οφείλουμε πλέον να δούμε και το θέμα των λογισμικών. Τα λογισμικά παρακολούθησης αποτελούν από μόνα τους μία ξεχωριστή κατηγορία και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την επικινδυνότητά τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να νομοθετήσουμε την απαγόρευσή της εμπορίας τους και την τιμωρία όσων τα εμπορεύονται.

Και φυσικά δεν μιλάω μόνο για τύπου Predator το οποίο αποκαλύφθηκε οτι δεν υπάρχει και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ. Δεν μιλάω φυσικά μόνο για τις εταιρείες Krikel ή της Intellexa οι οποίες και μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση αλλά και στο μέρος της Intellexa αποκαλύφθηκε οτι δεν έχει καμία σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. Όσον αφορά την εταιρεία Krikel ας μας πουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το 2018 υπέγραψαν την πρώτη σύμβαση μαζί της, τι έπρεπε να κάνει η τωρινή Κυβέρνηση. Να σταματήσει τη συνεργασία μαζί της; Να μην βοηθήσει ή καλύτερα να μην ενισχύσει το έργο των ανθρώπων εκείνων που καθημερινά ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας;

Η αριστερή φαντασία σας δεν σας δικαίωσε ούτε εδώ.

Πρόταση 5:

Τέλος οφείλουμε να προωθήσουμε μία καμπάνια με την οποία θα ενημερώσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες αναφορικά με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών καθώς επίσης και για τη χρηστή χρήση τεχνολογικών συσκευών. Η εκπαίδευση δε των πολιτών και των φορέων με σεμινάρια είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη απο ποτέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αλήθεια οτι δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα πόρισμα με το οποίο όλες οι πτέρυγες θα ήταν σύμφωνες. Πως να γίνει άλλωστε αυτό όταν η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει το έργο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο όπου οι χαρακτήρες του μπερδεύουν τη φαντασία με την πραγματικότητα.

Πως να γίνει άλλωστε αυτό όταν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος αρνείται να ενημερωθεί από την ΕΥΠ για τους λόγους της άρσης του απορρήτου του, αποφεύγει να τοποθετηθεί στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα και δεν καταθέτει ούτε μία πρόταση για την αναβάθμιση της ΕΥΠ.

Και κάτι τελευταίο, κύριες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης σταματήστε να μας ταράζετε στην νομιμότητα εκτίθεστε και δεν κάνει καλό στη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts