Παρέμβαση για το θέμα του φορέα διαχείρισης φράγματος Πείρου – Παραπείρου

 In Δελτία Τύπου
<<Ας επικεντρωθούμε στα σπουδαίας και αφήσουμε κατά μέρος τις αδιέξοδες αναζητήσεις>>
Όσο το γρηγορότερο οι τοπικοί φορείς πάψουν να κυνηγούν χίμαιρες και αντιληφθούν τι ισχύει στον διεθνή χώρο, φροντίζοντας για την θωράκιση των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής και την αποτελεσματική διαχείριση του πολυτιμότερου ίσως δημοσίου αγαθού που είναι το νερό, τόσο το συντομότερο θα μπορέσει να λάβει τέλος το πολύχρονο σίριαλ ύδρευσης της Πάτρας και των
περιοχών της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πείρου» σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, σημειώνοντας πως «ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, έδειξε τον δρόμο που υπερβαίνει τις τοπικές
αψιμαχίες ετών».
Ο κ. Φωτήλας προσθέτει: «Από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει ήδη δεσμευθεί κονδύλι ύψους 24,3 εκ. ευρώ που διασφαλίζει τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, τουλάχιστον για την πρώτη και πιο κρίσιμη 5ετία. Αυτό σημαίνει πως το νερό θα διατεθεί στους πολίτες της περιοχής ως δημόσιο αγαθό και χωρίς καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου που σε κάθε περίπτωση θα είναι ένας φορέας που θα έχει τη μορφή εταιρείας, χωρίς όμως να έχει την ευθύνη τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα παραμείνει στην απόλυτη δικαιοδοσία των Δήμων. Δημιουργείται λοιπόν το έδαφος ώστε να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις και όλοι μαζί, από κοινού, να στρέψουμε την προσοχή μας στο πως θα μπορέσουν οι πολίτες της περιοχής να απολαμβάνουν ποσότητα και ποιότητα νερού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τοπικοί παράγοντες και ιδιαίτερα η δημοτική Αρχή της Πάτρας, καλούνται να ξεφύγουν από ιδεοληψίες και να ξεπεράσουν τις εκτός πραγματικότητας αψιμαχίες, διαμορφώνοντας από τώρα πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσει ο φορέας την επόμενη 5ετία, αλλά και σχεδιάζοντας και συζητώντας με την κυβέρνηση για την πέραν της 5ετίας διαχείριση αυτού του πολύτιμου έργου που θα αλλάξει καθοριστικά και σε πολλά επίπεδα την μορφή της περιοχής.
Κανένας μας δεν πρέπει να ξεχνάει εξάλλου, ότι μία περιοχή με επάρκεια και καλή ποιότητα νερού είναι μία περιοχή που αποτελεί ταυτόχρονα και πόλο έλξης επενδύσεων. Και οι επενδύσεις αποτελούν μία ακόμα… δίψα για τον τόπο μας.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φράγμα, με την τεχνητή λίμνη, αλλάζει καθοριστικά και το τοπίο στην Αχαΐα, προσφέροντας σημαντικές τουριστικές και περιηγητικές δυνατότητες. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα σπουδαία, δηλαδή στα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και του αναπτυξιακού προφίλ της Αχαΐας και ας αφήσουμε κατά μέρος τις αδιέξοδες αναζητήσεις.
Το μέλλον δεν περιμένει και η κοινωνία μας κρίνει όλους…»
Recent Posts