Περιφερειακή ανάπτυξη

 In Άρθρα

Ήταν πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο το συνέδριο της «Π» για την περιφερειακή ανάπτυξη και ειδικά αυτό για την περαιτέρω προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας για τρεις λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την κρίσιμη συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε.  Ο αγροτικός τομέας δοκιμάστηκε και αυτός στην Δυτική Ελλάδα από την πτώση της ζήτησης λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης από την πανδημία του κορωνοϊού. Και ένας παραπάνω λόγος ήταν και η αναβολή του προγραμματισμένου καρναβαλιού στην Πάτρα. Έτσι και ο τουρισμός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα αλλά και παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της περιοχής όπως το λάδι, η πατάτα και το καρπούζι.

Από τη άλλη πλευρά όμως υπήρξαν μερικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας – και της χώρα μας γενικά -, στα οποία οι εξαγωγές ενισχύθηκαν. Και ενισχύθηκαν γιατί υπήρξε τεράστια αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά, με χαμηλό οικολογικό και υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα. Τέτοια προϊόντα όπως αποδείχτηκε είναι κατ’ εξοχήν τα ελληνικά, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια μας που έκαναν ρεκόρ απορρόφησης στη γειτονική Ιταλία και προήλθαν και από το Αίγιο. Η το γάλα και η φέτα μας που κι αυτά πάνε πολύ καλά.

Επιπλέον, υπήρξε η πανθομολογούμενη επιτυχία της υγειονομικής διαχείρισης από την κυβέρνηση. Συνέπεια αυτής της επιτυχίας είναι ότι η αξία των ελληνικών προϊόντων   αυξήθηκε λόγω του rebranding που πέτυχε!  Η   Ελλάδα,   που   παράγει   ποιοτικά   και   ασφαλή   προϊόντα   μπορεί   να εξελιχθεί σε Ελλάδα, που εξάγει δυναμικά, καθώς συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων επιδεικνύουν ιδιαίτερο δυναμισμό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2020.

Η αύξηση λοιπόν των εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων είναι βασικός και ρεαλιστικός στόχος στο πλαίσιο της  κυβερνητικής πολιτικής.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ιστορική ευκαιρία που έχουμε. Τα επόμενα χρόνια δηλαδή η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών από την Ε.Ε, αποτελούμενο από το νέο ΕΣΠΑ και βέβαια και το πρόγραμμα Next Generation. Η Ευρώπη απέδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την ελληνική γεωργία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα το κάνει μέσω του Ταμείου της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο αλληλεγγύης προς τις Περιφέρειες που μειονεκτούν και μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω των επενδύσεων το συγκριτικό τους πλεονέκτημα για να επιτύχουν τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεπώς, χρειαζόμαστε είναι ένα  ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Κοινώς, η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να γίνει ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Προτεραιότητες θέλουμε να δοθούν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών όπως της κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή της Αχαΐας που θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω απασχόληση σε χιλιάδες καλλιεργητές αυτού του εξαγόμενου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος.

Αλλά βεβαίως και στην εξωστρέφεια, τυποποίηση – μεταποίηση, στην πιστοποίηση και στο μάρκετινγκ. Με έμφαση στο πράσινο αποτύπωμά τους που μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα.

Δυναμική μπορούν να φέρουν στον πρωτογενή τομέα και οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Με ισχυρά συλλογικά σχήματα όπως οι συνεταιρισμοί σε Αίγιο και Καλάβρυτα –  και σε συνεργασία με αυτά που ζητούν οι οργανωμένοι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες και έξυπνες κινήσεις.

Πληροφορήθηκα προχθές πως μερικοί παραγωγοί φράουλας στην Ηλεία έκαναν έξυπνη κίνηση συνεργασίας με μεγάλη εμπορική αλυσίδα ώστε να διοχετεύεται αυτό το ιδιαίτερο προϊόν στις αγορές της Γερμανίας. Δείχνουν τον σωστό δρόμο.

Και πρέπει να προστεθεί η τεχνολογική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά και ερευνητικών κέντρων της περιοχής.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παρακολουθήσει ενεργά την 4η βιομηχανική επανάσταση της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης που εξελίσσεται και να δει πως μπορεί να ενσωματώσει τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στην παραγωγή της.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το ζήτημα των υποδομών. Η δημιουργία νέων ή και η ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών της περιοχής της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας θα συμβάλει θετικά στην εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων.

Γιατί οι υποδομές δημιουργούν τις λεγόμενες θετικές εξωτερικότητες και οικονομίες κλίμακας, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στη μείωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς στις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου, άρα στην ανταγωνιστικότητα. Έτσι θα υπάρξει περαιτέρω scale up των προϊόντων μας.

Έργα όπως το λιμάνι της Πάτρας, το φυσικό αέριο, η διέλευση του τρένου, η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρας – Πύργου και η ολοκλήρωση του φορέα που θα αναλάβει το φράγμα του Πείρου-Παραπείρου είναι έργα που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε για μία γεωργία βιώσιμη προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά μπορούμε !

 

 

Recent Posts