“Προσβολή στον κοινοβουλευτισμό”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Εάν η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέδειξε περίτρανα το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας, η απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να απέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις προσεχείς (πλην μιας) ψηφοφορίες, έρχεται να καταδείξει την ανεπάρκεια του και την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. Διότι πολύ περισσότερο και από την ένδεια επιχειρημάτων και θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά μια κατάφωρη προσβολή του στον κοινοβουλευτισμό.

Έχει συμβεί, κατά καιρούς, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχουν από μια ψηφοφορία σε μια συμβολική ένδειξη κάθετης διαφωνίας με ένα νόμο.

Ουδέποτε, ωστόσο, ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε την αποχή του από μελλοντικές ψηφοφορίες, ανεξαρτήτως του περιεχομένου τους. Ουδέποτε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αποποιήθηκε εν μέρει τον θεσμικό ρόλο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει και αυτό. Την ίδια ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για δημοκρατική εκτροπή, γυρίζει την πλάτη του στο Κοινοβούλιο και αρνείται στην προκειμένη περίπτωση, επί της ουσίας, τη θεσμική διάσταση του.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ακόμη, εκ μέρους του, επένδυση στην τοξικότητα, στην πόλωση. Είναι μια συνειδητή επιλογή του στον δρόμο προς τις εκλογές, εφόσον με το βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν του αδυνατεί να αρθρώσει έναν πειστικό προγραμματικό λόγο και να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της ουσιαστικής πολιτικής με τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως εκ τούτου, οδεύοντας στις κάλπες, οι πολίτες θα συγκρίνουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μπορούν, βέβαια, να μπουν στην ίδια ζυγαριά. Εκτός αυτού, όμως, βλέπουν και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ασκήσει στον ναό της Δημοκρατίας, όπως αρμόζει, το κοινοβουλευτικό του καθήκον.

Δυστυχώς για το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα, μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιποβαρές, και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Recent Posts