«Πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη, στηρίζουμε την κοινωνία»

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Ο Φρανσουά Μιτεράν συνήθιζε να λέει ότι τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα». Δεν επιδέχονται, δηλαδή, καμίας αμφισβήτησης. Γεγονός, λοιπόν, και μάλιστα «ξεροκέφαλο» κι αυτό, είναι ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οικονομία, όχι απλώς πήρε μπροστά, αλλά αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε οικονομική νικήτρια του 2022, σύμφωνα με το «Economist». Και να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την οποία διαμορφώνουν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Συγκρίνοντας στοιχεία από οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες, το έγκυρο βρετανικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται οικονομικό «πάρτι» στη Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Εκτός άλλων, το ΑΕΠ μας, στο διάστημα από το δ’ τρίμηνο του 2021 έως το γ’ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία 1,3%.

Πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα και στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

Ως εκ τούτου, και ακριβώς επειδή η οικονομία πάει συνεχώς από το καλό στο καλύτερο, δημιουργείται και ένας επαρκής δημοσιονομικός χώρος που αξιοποιούμε αναλόγως για τη στήριξη της κοινωνίας, ενώ επιστρέφουμε σ’ αυτήν κι ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών.

Επομένως, μετά από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», έρχεται και το Market Pass, ως ένα πρόσθετο στήριγμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ασκούμε μια επιδοματική πολιτική που βασίζεται στην υπερφορολόγηση, όπως έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία αφαίμαξε τη μεσαία τάξη. Ούτε χρησιμοποιούμε πόρους που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Αντιθέτως, μειώσαμε τόσο τους φόρους όσο και το δημόσιο χρέος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη στηρίζουμε ταυτόχρονα τους πολίτες, γιατί είμαστε μια υπεύθυνη, λαϊκή, παράταξη, της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Επιπλέον, όμως, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία, έχοντας πάντα ως γνώμονα μας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική. 

 *Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts