“Στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Με τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης να διαχέονται στην κοινωνία, η κυβέρνηση δεν παρέμεινε απαθής θεατής, δεν κάθισε και δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Αποδεικνύοντας ότι είναι έμπρακτα δίπλα στον πολίτη, αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας, λαμβάνοντας διαρκώς ενισχυτικά μέτρα.

Μετά από το «καλάθι του νοικοκυριού», που αποτέλεσε και αποτελεί μια πειστική απάντηση στην ανάσχεση της ακρίβειας, το market pass έρχεται με τη σειρά του να στηρίξει τα νοικοκυριά. Ασφαλώς και δεν είναι πανάκεια, ωστόσο καταδεικνύει την κυβερνητική βούληση για μια πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο.

Παράλληλα, λόγω της σημαντικής ανόδου του επιπέδου των τιμών, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς, με βάση το Νόμο του 2016, ή που η αύξηση της σύνταξής τους ήταν μικρότερη του 7%, θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Αυτή η ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και διαμορφώνεται από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Και την ίδια ώρα επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, καθώς οι εν λόγω κλάδοι, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, εξαιτίας ακριβώς της ενεργειακής κρίσης.

Τούτων δοθέντων, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της. Βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, στο μέτρο του δημοσιονομικού δυνατού, ενώ συνεχίζουμε να αλλάζουμε την Ελλάδα, έχοντας εδραιωμένη την πεποίθηση ότι το εκλογικό σώμα θα δώσει, στις επικείμενες εκλογές, στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ψήφο εμπιστοσύνης, με ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε να συνεχίσουμε το έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας.   

Recent Posts