«Στοχευμένες ενέργειες από την κυβέρνηση που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη»

 In Δελτία Τύπου

«Ο Προϋπολογισμός του 2021 έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού» επισήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο κ. Φωτήλας αρχικά αναφέρθηκε στο ρεσιτάλ υποκριτικής και λαϊκισμού του κ. Πολάκη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία, γιατί ενώ υπάρχει το φάρμακο του κορωνοϊού, ο ΕΟΦ δεν το εγκρίνει. Ξέχασε φυσικά να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση και ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις δύο – τρεις χώρες της Ευρώπης που θα συμμετέχει στις κλινικές μελέτες. Στη συνέχεια επισήμανε ότι παρά το παρατεταμένο lockdown, παρά το υψηλό χρέος που αναγκαστικά θα έχουμε φέτος, παρά ακόμα και τη διαρκή απειλή που υπάρχει από την Τουρκία και μας αναγκάζει σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, οι θεσμοί διεθνώς μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική οικονομία. Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας – όπως μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλαγές στο ασφαλιστικό, απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατίας – και αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Κλείνοντας ο βουλευτής, είπε ότι «Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις – αν τηρήσουμε τα μέτρα προφύλαξης από κοινού με τις θετικές εξελίξεις από τον εμβολιασμό – στους πρώτους μήνες του 2021 να πάμε καλά και να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία. Λίγοι μήνες ακόμα έμειναν, ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη νέα εποχή που έρχεται.».

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=dfo2ucjokYY&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε,

Θα χρειαστώ ένα λεπτό από την ανοχή σας, γιατί δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητο αυτό το αποψινό ρεσιτάλ υποκριτικής και λαϊκισμού που ζήσαμε από τον κ. Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία, γιατί ενώ το φάρμακο του κορωνοϊού υπάρχει, εμείς αφήνουμε τον κόσμο να πεθάνει και ο ΕΟΦ δεν εγκρίνει το φάρμακο. Παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι το ίδιο ανάλγητοι είναι οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, όλη η Ευρώπη, όλος ο υπόλοιπος κόσμος, πλην λίγων Αμερικανών. Γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει λάβει καμία έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου ούτε καν από την ίδια την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, παρά μόνο μία έκτακτη έγκριση για περιορισμένη χρήση σε λίγους στην Αμερική. Αυτό, όσοι γνωρίζουν, ξέρουν ότι δε δίνει τη δυνατότητα σε καμία άλλη χώρα να εξαχθεί παρά μόνο εκεί.

Το μόνο που μπορεί να κάνει μια χώρα είναι να καταφέρει να μπει στο πρόγραμμα των κλινικών μελετών και έτσι να αποκτήσει ένα μέρος δόσεων αυτού του φαρμάκου μέχρι να εγκριθεί οριστικά. Αυτό κατάφερε η Ελλάδα. Θα είναι μέσα στις δύο ή τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο άμεσα, δώδεκα χιλιάδες δόσεις, ύστερα από τις παρεμβάσεις του Υπουργείου και την έγκριση που έδωσε ο ΕΟΦ για το συγκεκριμένο φάρμακο. Θα είμαστε μέσα στις δύο ή τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης.

κ. Πολάκη, εγώ ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την υποκριτική, αλλά εσείς είστε ο πραγματικός θεατρίνος της πολιτικής!

Είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δραματικές συνέπειες και επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό και καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη σε όλες τις χώρες τη μέχρι τέλους ασφαλή πρόβλεψη για το 2021 και ειδικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει με αυξημένη σφοδρότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρώπη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Κανείς δεν πανηγυρίζει από την κυβέρνηση – παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, τόσο στα κρούσματα όσο και στις απώλειες από την πανδημία. Όμως, κάθε ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αλλά κρύβει μια πραγματική τραγωδία.

Από αυτά και μόνο θα έπρεπε η κριτική της αντιπολίτευσης να είναι πιο μετρημένη. Άλλωστε, καμία χώρα της Ευρώπης δεν ακολούθησε σημαντικά διαφορετικό δρόμο και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην αντιμετώπιση των οικονομικών της επιπτώσεων. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι πιο σεμνός.

Προχθές, να σας θυμίσω παρεμπιπτόντως, αναγκάστηκε να ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση ότι έκρυβε κρούσματα και ότι τα κρούσματα μέχρι σήμερα στην Ισπανία είναι 70% περισσότερα από αυτά που ανακοίνωναν οι σύντροφοι σας των Podemos και των σοσιαλιστών. Ποιος θα ξεχάσει τα σφιχταγκαλιάσματα του κ. Ιγκλέσιας και τον κ. Τσίπρα; Ποιος θα ξεχάσει αυτά τα τσιτάτα: «Τσίπρας-Podemos-venceremos»; Σαράντα επτά χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ισπανία και μας το κρύβανε.

Αλήθεια, τι κατάφεραν εκείνες οι χώρες που είχαν περισσότερες ΜΕΘ από εμάς – όχι από αυτές που έχουμε σήμερα, τις χίλιες τριακόσιες, από εκείνες που μας αφήσατε, τις πεντακόσιες εξήντα επτά; Όμως, και πάλι τι κατάφεραν αυτοί που είχαν περισσότερες από εμάς; Είχαν περισσότερους νεκρούς και περισσότερα κρούσματα.

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει άνω των 24 δισεκατομμυρίων φέτος και άλλα 7 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για το 2021 από το απόθεμα που διατηρήθηκε συνετά από το Υπουργείο Οικονομικών. Στην υγεία, λοιπόν, προορίζεται μεγάλο μέρος των χρημάτων, όπως και στην οικονομία για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή όπου στον τέταρτο γύρο μπήκαν άνω των δύο δισεκατομμυρίων για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίζουμε για το 2021. Το ίδιο και για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με επίσης πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διπλασίασε για τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ανεργίας. Δίνει ακόμα μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης. Θυμάστε τα μαγκάλια, με τα οποία καιγόταν ο κόσμος, και ήρθατε και μειώσατε το επίδομα θέρμανσης 75%, δυο φορές από 50%; Αυτά είναι τα μαγκάλια. Δεν υπάρχουν τώρα μαγκάλια. Ενώ αυξάνει η κυβέρνηση για το 2021 και τα επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κατά περίπου 600 εκατομμύρια.

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως παρά το παρατεταμένο lockdown, παρά το υψηλό χρέος που αναγκαστικά θα έχουμε φέτος, παρά ακόμα και τη διαρκή απειλή που υπάρχει από την Τουρκία και μας αναγκάζει σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, ότι οι σημαντικοί θεσμικοί παίκτες της οικονομίας διεθνώς θα μας είχαν ρίξει στα τάρταρα, το αντίθετο συμβαίνει. Αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική οικονομία. Και δεν είναι μόνο η μείωση των επιτοκίων του δανεισμού που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση καλύτερες δυνατότητες άντλησης πόρων. Είναι οι προσδοκίες που όλοι οι διεθνείς αναλυτές έχουν για τη χώρα μας και για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Και αυτό ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήρθε εύκολα. Είναι αποτέλεσμα της συνεπούς δουλειάς που έχει γίνει από την κυβέρνηση στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Γνωρίζετε, συνάδελφοι, ότι στην παγκόσμια οικονομία «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο». Αν δεν κάνεις δηλαδή με συνέπεια και με σχέδιο όσα πρέπει για να βοηθήσεις πραγματικά την ανάπτυξη της οικονομίας σου, όλοι το καταλαβαίνουν διεθνώς και αρνούνται να σε δανείσουν, τα επιτόκια αυξάνονται και οι επενδύσεις δεν έρχονται. Διότι βασιλικός δρόμος για την ανάπτυξη δεν υπάρχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και τα νταούλια δυστυχώς τα χτυπούν οι επενδυτές – όπως κι εσείς διαπιστώσατε με δραματικά αποτελέσματα την περίοδο της διακυβέρνησής σας.

Και μιας και μιλάμε για ανάπτυξη, πέσατε έξω και σε αυτό που ποντάρατε. Μας λέγατε διαρκώς ότι δήθεν μπήκαμε στην πανδημία με ύφεση. Τα στοιχεία απέδειξαν ότι και ανάπτυξη είχαμε το πρώτο τρίμηνο του 2020 – προς μεγάλη σας απογοήτευση – και η ανεργία συγκρατήθηκε συνολικά. Ακόμα και ο ΟΟΣΑ επικαιροποιήσε τα στοιχεία για την υγεία και είναι διαφορετικά από την καταστροφολογία σας.

Θέλετε μήπως να συγκρίνουμε τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων στις δαπάνες σας για την υγεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Η ελληνική κυβέρνηση έκανε στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας για όλους, όπως τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκανε αλλαγές στο ασφαλιστικό, στην απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Και έτσι, όχι μόνο δεν προκάλεσε αναστολή των επενδύσεων, αλλά τουναντίον, προσέλκυσε νέες, μεγάλες, από γίγαντες των νέων τεχνολογιών, βλέπε CISCO και MICROSOFT. Και προγραμματίζονται κι άλλες. Γι’ αυτό και η μεγάλη αύξηση του παγίου κεφαλαίου που προβλέπεται για το 2021 που δεν θέλουν να πιστέψουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, γιατί μόνον με αυτές θα υπάρξει ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Τέλος, ιδιαίτερα θετικός είναι ο ρόλος που έχουν στην ελληνική οικονομία τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική οικονομία από την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη επιτέλους προχθές στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό. Μέρος αυτών, συνολικά 72, θα εισρεύσει στη χώρα από τους πρώτους μήνες του 2021. Και υπολογίζεται σε άνω των 3,5 δισεκατομμύριων που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία.

Κλείνω, λέγοντας τούτο:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις – αν τηρήσουμε τα μέτρα προφύλαξης από κοινού με τις θετικές εξελίξεις από τον εμβολιασμό – στους πρώτους μήνες του 2021 να πάμε καλά και να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία. Λίγοι μήνες ακόμα έμειναν, ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη νέα εποχή που έρχεται.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts