Συμμετοχή του Βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

 In Βουλή

Ολοκληρώθηκαν στην Πράγα οι διήμερες εργασίες (10-11 Οκτωβρίου) της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε. με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε., καθώς και ευρωβουλευτών. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και οι βουλευτές – μέλη της εν λόγω Επιτροπής κ. Έφη Αχτσιόγλου και κ. Ιάσων Φωτήλας.

Τις εργασίες χαιρέτησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας, κ. Markéta Pekarová Adamová, ενώ μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis (διαδικτυακή παρουσία), ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τσεχίας κ. Marian Jurečka και ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας κ. Jozef Síkela.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί ζητημάτων που σχετίζονται με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Εθνικά Σχέδια, την ενέργεια, την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ευρώπης και την ετοιμότητα ως προς τις μελλοντικές κρίσεις.

Ο κ. Καλογιάννης κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επισήμανε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνιστούν σήμερα σημαντικές προκλήσεις. Τόνισε ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το σχέδιο REPowerEU, για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αποτελούν ένα ισχυρό πλαίσιο αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, ενώ χαιρέτησε τη συμφωνία στο πρόσφατο Συμβούλιο Ecofin ως προς την προσθήκη κεφαλαίου στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, το οποίο θα αφορά στην επίτευξη των στόχων του REPowerEU. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης παρέχει σημαντική ευκαιρία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η χρήση πόρων συνολικού ύψους 30,1 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Ειδικότερα, ως προς το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με την απορρόφηση των πόρων να υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ. Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Ο κ. Φωτήλας κατά την τοποθέτησή του στην ενότητα για τα θέματα της ενέργειας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης δράσης προκειμένου να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τις προμήθειες ρωσικών ορυκτών καυσίμων και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των εκτινασσόμενων τιμών ενέργειας, η Ελλάδα εισήγαγε σύστημα επιδότησης των λογαριασμών για όλους τους καταναλωτές, ενώ υιοθέτησε παράλληλα έναν προσωρινό μηχανισμό επιβολής πλαφόν στη χονδρική αγορά και ρύθμισης τιμών ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής για τους επόμενους 12 μήνες. Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της, η Ελλάδα αύξησε την αποθηκευτική χωρητικότητα LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς και τα αποθέματα ντίζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υποκατάσταση του φυσικού αερίου για τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σημείωσε στη συνέχεια ότι η χώρα μας επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ενεργειακή αυτάρκεια, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και  κοινωνική ευημερία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα εξαρχής υποστήριξε την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις χονδρικές αγορές φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στα κράτη-μέλη, τη διαχείριση ενδεχόμενων διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς και τον περιορισμό των πρόσθετων κερδών του κλάδου. Τέλος ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στην ανάγκη μαζικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Recent Posts