Συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ»

 In Συνεντεύξεις

– Κάντε μας έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης στον Νομό Αχαΐας. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει και σε ποιους τομείς δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα;

Αυτή τη στιγμή 80 έργα υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στην Αχαΐα, για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Επιτομή τους είναι ο νέος οδικός άξονας Πατρών – Πύργου, η πρόσβαση μας στο φυσικό αέριο καθώς και η νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Επιπλέον, στον φάκελο των παρεμβάσεων έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Αιγίου σε «πράσινα» πρότυπα, η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, η ανάπτυξη περιφερειακού ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Ελλάδα.

Επομένως, όπως αντιλαμβάνεστε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την Αχαΐα, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν που θεωρούσαν δεδομένο τον νομό μας, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρονίζοντα, πάγια, αιτήματα μας, να μένουν ανικανοποίητα. Και ενδεικτικό παράδειγμα αυτού που σας λέω είναι το φυσικό αέριο.

– Το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών έχει προκαλέσει θυμό στην κοινωνία που απαιτεί απόδοση ευθυνών. Πώς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το τραγικό γεγονός;

Η σκέψη μας αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων, σε όσες και όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση,επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ανέλαβε εμπράκτως την πολιτική ευθύνη με τις παραιτήσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και των επικεφαλής των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Από εκεί και ύστερα είναι ηθικό μας χρέος, στη μνήμη των θυμάτων, να διερευνήσουμε τους λόγους που μάς οδήγησαν σ’ αυτήν την τραγωδία, και με την απόδοση ευθυνών, όπου κι αν εντοπιστούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Περαιτέρω, η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με την κλοπή χαλκού, καλωδίων και άλλων υλικών είναι μονόδρομος ώστε να καταστεί σαφές στους παραβάτες ότι με την ασφάλεια των πολιτών κανείς δεν μπορεί να παίζει. Με όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά μια ανάλογη τραγωδία στο μέλλον.

-Πώς επιδρά στη συνείδηση του Έλληνα και πώς μπορεί να επηρεάσει την τελική κρίση στις εκλογές; Θα παίξει ρυθμιστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του αποτελέσματος;

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι εξαιτίας του τραγικού περιστατικού υπάρχει ένα δημοσκοπικό κόστος και οι συνέπειες αυτού αποτυπώνονται στις μετρήσεις. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι όσο θα κοντεύουμε προς τις εκλογές στο δημόσιο διάλογο θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις. Θα υπάρξει συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη δημόσια τάξη, την άμυνα και τη δημόσια διοίκηση. Θα μιλήσουμε για την εθνική κυριαρχία και την εξωτερική πολιτική. Σκοπεύουμε να συγκριθούμε με τα πεπραγμένα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και όχι να συγκρουστούμε έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για όσα καταφέραμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε ένα και μόνο χρονικό σημείο της κυβερνητικής θητείας δηλαδή στο σημείο της τραγωδίας. Για εμάς η τραγωδία των Τεμπών είναι το σημείο μηδέν της παλιάς Ελλάδας και όχι μία ευκαιρία για αντιπολίτευση.

-Πολύ συχνά οι παρεμβάσεις σας αφορούν τα μείζονα προβλήματα της Αιγιάλειας, ένα εκ των οποίων είναι το αγροτικό και κυρίως το σταφιδικό. Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών με 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με τους ίδιους, επ’ ουδενί επαρκεί να καλύψει τις απώλειες. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη και υπό ποια μορφή;

Εχθρός του καλού ήταν και παραμένει πάντα το καλύτερο. Προσωπικά, όπως και εσείς αναφέρατε, έχω προχωρήσει επανειλημμένα σε παρεμβάσεις για το σταφιδικό ζήτημα και εν γένει για τον αγροτικό τομέα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι μία στήριξη των σταφιδοπαραγωγών της τάξεως των 4,5 εκατ. Ευρώ δεν είναι σημαντική ιδιαίτερα για ένα προΐον που όλοι γνωρίζουμε καλά την αξία του αλλά και το πόσο έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θα επαναλάβω όμως σε αυτό το σημείο ότι εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για το αν πραγματικά λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών την περίοδο του κορωνοΐού. Πιστεύω οτι ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι η αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων και όχι απλά μία ακόμα βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Το σιδηροδρομικό δυστύχημα έφερε στο προσκήνιο τις καθυστερήσεις στη νέα σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα που αφορά την Αιγιάλεια αλλά και στο θέμα της πρόσβασης στον σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου. Πόσο γρήγορα βλέπετε να προχωρούν αυτά τα έργα;

Θεωρώ ότι η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες ασφαλές, στην ώρα του, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και με πρόσβαση στον σταθμό του Αιγίου.

Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να είμαστε πλέον περισσότεροι προσεκτικοί.

– Για πολλούς πάντως το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να κριθεί στην οικονομία. Στο σουπερ μαρκετ, στα πρατήρια βενζίνης στο καλάθι του νοικοκυριού. Παρα τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων πέφτει διαρκώς…..

Αναμφίβολα το πεδίο της οικονομίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η απάντηση που καλείται ως εκ τούτου να δώσει ο ελληνικός λαός είναι του ποια κυβέρνηση εμπιστεύονται περισσότερο να διαχιειστεί αυτή την ιδιαίτερη εξωγενή κρίση. Έχουμε αποδείξει στην πράξη οτι και ξέρουμε και μπορούμε να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους και αυτό γιατί καταφέρνουμε να μεγαλώνουμε την οικονομία μας και άρα δημιουργούμε τις προΰποθέσεις εκείνες για να ενισχύσουμε τους αδύνατους ακόμα περισσότερο.

-Η αυτοδυναμία πριν λίγο καιρό φάνταζε εφικτή, ωστόσο με το δυστύχημα υπάρχει μία αμφιβολία. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας;

Είμαστε ξεκάθαροι στους στόχους μας. Αναζητούμε μία ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσουμε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε το έργο μας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις οποιασδήποτε κρίσεις με επιτυχία όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές δεδομένου οτι ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να δυναμιτίσει το πεδίο με την απλή αναλογική στις πρώτες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που στο τέλος θα αποφασίσει ποιος ή ποιοι θα κυβερνήσουν και η Νέα Δημοκρατία ξέρει να σέβεται την λαΐκή εντολή.

-Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινείται στη σωστή κατεύθυνση; Τι θα θέλατε να βελτιώσει ή και να αλλάξει η Περιφερειακή αρχή;

Φρονώ ότι η περιφερειακή αρχή κινείται στην ορθή κατεύθυνση, συμβάλλοντας με καθοριστικές κινήσεις στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση κάτι που άλλωστε έχω δηλώσει πολλάκις και πως έχει την ευθυκρισία να διορθώσει τα όποια λάθη που αναπόφευκτα γίνονται όταν βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης. Ξέρετε λάθη κάνουν αυτοί που δουλεύουν όχι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στην περιφερειακή αρχή, επιβραβεύοντας την για το έργο της.

– Των βουλευτικών εκλογών έπονται οι αυτοδιοικητικές. Γνωρίζετε τα δημοτικά πράγματα της Αιγιάλειας. Ποια πρόσωπα πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερα και ποια πρέπει να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Αιγιαλείας;

Στην πολιτική γνωρίζεται ότι ο χρόνος είναι μπόλικος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για την ώρα έχουμε τις βουλευτικές και εκεί εστιάζουμε και οφείλουμε να δώσουμε το βάρος των προσπαθειών μας. Είμαι βέβαιος οτι θα έρθει η ώρα που τα αρμόδια όργανα της Νέα Δημοκρατίας αφού αφουγκραστούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας θα δώσουν τις απαντήσεις και τότε θα συστρατευτούμε με αυτές.

Recent Posts