ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΝΩΜΗ»

 In Δελτία Τύπου
  1. Οι Έλληνες βγήκαν από… το σπίτι, ωστόσο η ανασφάλεια κυριαρχεί. Κυρίως η οικονομική. Ο φόβος, ότι οι πρόσφατες πληγές του παρελθόντος – που δεν είχαν προλάβει να επουλωθούν – μπορεί πάλι να ανοίξουν, είναι διάχυτος. Πιστεύετε πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι επαρκή ή υπάρχουν «κενά»;

 

Εντύπωση, κ. Καλύβα, θα μου έκανε αν δεν υπήρχε ανασφάλεια στους πολίτες μετά από αυτή την τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια οικονομική κρίση που ζούμε. Επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και η ύφεση για την Ε.Ε το 2020 προβλέπεται μεταξύ 8% – 12%. Είναι πολύ λογικό λοιπόν να υπάρχει αγωνία για το αύριο. Τα μέτρα είναι επαρκή και προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων – μισθωτών, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών – με μείωση φόρων και άμεσες ενισχύσεις σε όσους επλήγησαν. Θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο όταν από τον Ιούνιο θα αρχίσουν να εισρέουν και οι κοινοτικοί πόροι, για παράδειγμα από το πρόγραμμα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Επιπλέον, λόγω της εξαιρετικής διαχείρισης που έγινε στον τομέα της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες καταφέραμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα πιο νωρίς και αισιοδοξώ ότι βάλαμε τα θεμέλια για μία δυναμική επάνοδο το 2021. Υπάρχουν δυνατότητες πιο γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας μας ώστε να επιστρέψει σύντομα το χαμόγελο ξανά στους συμπολίτες μας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού-εστίασης που αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

 

  1. Σε έναν περίπου μήνα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε; Υπάρχουν τομείς του κυβερνητικού έργου που κατά την άποψή σας χωλαίνουν και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

 

Έχοντας να αντιμετωπίσει δύο μείζονες κρίσεις, την πρώτη στον Έβρο με το προσφυγικό και τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας και την δεύτερη λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε πως έχει ικανότητες να προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου στα πολύ δύσκολα.

Οι πολίτες επιδοκίμασαν τις αποφάσεις της σε συντριπτικό ποσοστό και πέρα από κομματικές προτιμήσεις.

Προχωράμε στην επόμενη μέρα της σταδιακής επανεκίννησης της οικονομίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!

 

  1. Έντονα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό. Έχουν πιθανότητα επαλήθευσης κατά τη γνώμη σας ή και σύμφωνα με πληροφορίες που έχετε;

 

Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μικροκομματικά, κ. Καλύβα, όταν μάλιστα οι πολίτες νοιώθουν ανασφάλεια και αγωνιούν για την επόμενη μέρα αν θα έχουν δουλειά.

Με εντυπωσιάζει η μη επαφή με την πραγματικότητα όσων προτείνουν εκλογές, όταν όλοι επισημαίνουν ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η ανάκαμψη της χώρας.

Πιστεύω ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης για να κρατάει σε εγρήγορση τους – ολοένα και λιγότερους – υποστηρικτές της. Τους καθησυχάζω πάντως ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας !!!

Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση θα γίνουν στην ώρα τους όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, και όχι άμεσα.

 

  1. Οι κυβερνητικές εκκρεμότητες έναντι της Αχαΐας είναι ακόμα σημαντικές. Σιδηρόδρομος, Πατρών-Πύργου, φράγμα Πείρου, εμπορικό λιμάνι, νομική σχολή … Σε όλα αυτά τα ζητήματα φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα ή ακόμα και πισωγύρισμα. Ποια είναι η θέση σας;

 

Δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στην πολιτική της κυβέρνησης. Υπήρξε προτεραιοποίηση λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού και επιπλέον, ας είμαστε ειλικρινείς, πολλά από τα προβλήματα είναι χρονίζοντα ζητήματα του νομού. Επί της ουσίας απαντώντας στην ερώτησή σας, για το θέμα της διέλευσης του τρένου σύντομα πιστεύω ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την πρότασή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα πρέπει εδώ βέβαια να επισημάνω ότι για το θέμα του τρένου έχουμε το επιπλέον πρόβλημα μιας δημοτικής αρχής που όχι μόνο δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση αλλά αντιθέτως κοιτάζει μόνο τη σύγκρουση προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Και πρέπει να σημειώσω ότι πήγαμε πίσω ακόμα τέσσερα χρόνια λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του κ.Σπίρτζη και σε αυτό το θέμα που κατέθεσε την προμελέτη του έργου τον Αύγουστο του 2019 μετά την αποχώρησή του από την εξουσία!

Για την Πατρών – Πύργου, υπάρχει και εδώ η βαριά κληρονομιά που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση που ούτε ένα μέτρο ασφάλτου δεν έφτιαξε με την αποτυχημένη πολιτική της και τώρα απαιτείται εκ νέου έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα της Νομικής ήμουν από την αρχή ξεκάθαρος στην τοποθέτησή μου. Η προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού και της χώρας αν θέλετε δεν περνάει μέσω επενδύσεων σε αμφιβόλου αξίας ίδρυσης τμημάτων που θα εντείνουν την ανεργία αλλά σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Για το εμπορικό τμήμα του λιμανιού σας θυμίζω ότι ήδη επί κυβέρνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχα ξεκινήσει τις παρεμβάσεις μου και πέτυχα ώστε να ενταχθεί το λιμάνι στο σχεδιασμό στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Βρίσκομαι και σε διαρκή επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη. Για το φράγμα του Πείρου είναι ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα του φορέα και υπάρχει συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας κ.Βορίδη για να βρεθεί λύση. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

 

  1. 5. Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι αυτές οι ανεπίλυτες μέχρι τώρα εκκρεμότητες, αναδεικνύουν και ένα έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης του νομού; Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ υπουργείων και βουλευτών; Λαμβάνεται υπόψη η άποψη των εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών;

 

Δεν συμφωνώ με την ύπαρξη ελλείμματος πολιτικής εκπροσώπησης που αναφέρατε. Το αντίθετο, υπάρχει διαρκής επικοινωνία μου με τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων. Οι Υπουργοί ακούνε και τα αιτήματά των πολιτών που μεταφέρω και τις προτάσεις που καταθέτω.

Για παράδειγμα, η Υπουργός Παιδείας άκουσε το αίτημα των γονέων-μαθητών που της μετέφερα για το ζήτημα των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων της Πάτρας και έκανε τις απαραίτητες-σωστές αλλαγές με τη διατήρηση της διασύνδεσης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, επίσης, στη συνάντησή μας προ ημερών, δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Αχαΐας και θα επισκεφτεί μάλιστα την Πάτρα τις επόμενες ημέρες, ενώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς μάς επισκέφτηκε για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ε.Α.Σ κ. Κωστόπουλος ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μου για συνάντηση με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΒΟ Αιγίουκαι βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία.

 

  1. 6. Σε προσωπικό επίπεδο, συμπληρώσατε 40 μήνες ως βουλευτής της ΝΔ. Θέλετε να μας κάνετε έναν προσωπικό απολογισμό; Υπήρξε κάποια προσδοκία που διαψεύστηκε ή κάποιο «στοίχημα» που ακόμα δεν κερδήθηκε;

 

Από την πρώτη στιγμή της ενεργητικής ενασχόλησής μου με τα κοινά πρόταξα το συμφέρον της Αχαΐας και το γενικότερο του τόπου. Από το 2017 θεώρησα ότι αυτό μπορούσε να πραγματοποιηθεί καλύτερα με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν διαψεύστηκα ούτε μία στιγμή για την ορθότητα της επιλογής μου. Υπηρετώ σταθερά τους πολίτες της Αχαΐας και αγωνίζομαι καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων του νομού. Το στοίχημα για μία Αχαΐα που θα μπει δυναμικά στον 21ο αιώνα στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον αγροδιατροφικό τομέα, στην παιδεία και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών δεν έχει κερδηθεί συνολικά ακόμα και εντείνω τις προσπάθειές μου ώστε όταν αποχωρήσω κάποια στιγμή από την πολιτική να έχω επιτύχει τους πιο πάνω στόχους.

Recent Posts