«Τεκμηριωμένη Πολιτική στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη»

 In Ομιλίες

Κυρίες και κύριοι διοργανωτές του 14ου συνεδρίου,

Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές και φίλοι Κώστα Μπαργιώτα και Σάκη Παπαδόπουλε,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχετε στο συνέδριο,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να μιλήσω ως βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας στην εκδήλωση του 14ου συνεδρίου σας.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε πρωτίστης σημασίας τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα σέβεται τις ανάγκες των ασθενών.

Θα μιλήσω επί της ουσίας για τα ζητήματα της συνεδρίας και όχι για τη σκανδαλολογία που επιδίδεται η κυβέρνηση.

Η σκανδαλολογία άλλωστε την εκθέτει περισσότερο καθώς, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται ότι η πολιτική του ψεύδους και της συκοφαντίας που ακολουθεί είναι για να κρύψει τις αδυναμίες της.

Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – παρά τους κατά καιρούς πανηγυρισμούς – ούτε στον τομέα της υγείας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρόληψης ασθενειών και περίθαλψης για τους πολίτες.

Και μη νομίζετε ότι τα λέω αυτά λόγω της ιδιότητάς μου ως αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ πριν από λίγες ημέρες, η στατιστική υπηρεσία της πολιτείας δηλαδή, για το 2017 δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Θα περιμένουμε και για το 2018 σε λίγους μήνες αλλά πιστεύω ότι δε θα δείχνουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό.

Τα αξιοποιώ γιατί νομίζω ότι σχετίζονται άμεσα με τη θεματική της δικής μας συνεδρίας, δηλαδή «την κατανομή των πόρων στην υγεία τη μεταμνημονιακή περίοδο: προτεραιότητες και προτάσεις μεθοδολογίας και πολιτικής» όπως τιτλοφορείται…

Αφορούν στις δαπάνες των οικογενειακών προϋπολογισμών για το έτος 2017 και αποκαλύπτουν την μη αποτελεσματικότητα της δήθεν μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις σχεδόν εκατό μίζερες ΤΟΜΥ που έχουν στηθεί στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, παρ’ όλες τις εισφορές του Έλληνα πολίτη – είτε φορολογικές είτε ασφαλιστικές – την «υγεία» του την ξαναπληρώνει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αφού η ιδιωτική δαπάνη ανέρχεται σήμερα στο 7,3% του εισοδήματος του ελληνικού νοικοκυριού, όταν το 2012 ήταν 6,4%!

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, αύξησε την ιδιωτική δαπάνη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού! Και πώς να μην αυξηθεί βέβαια εξαιτίας της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να βρουν τον ιατρό τους και αναγκάζονται να πάνε είτε στο ιδιωτικό νοσοκομείο είτε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Δηλαδή, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες, που το εισόδημά τους έχει ούτως ή άλλως μειωθεί την δεκαετία της κρίσης, αναγκάζονται να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά μέσα στην τσέπη για να καλύψουν μέσα από την ιδιωτική δαπάνη ανάγκες που θα έπρεπε να τις καλύπτει το κράτος.

Γιατί το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί αντικειμενική συνταγματική αρχή και κατά συνέπεια η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες συγκεκριμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας εφόσον αυτοί καταβάλλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Και αυτό ανεξαρτήτως του αν οι πολίτες επιδιώκουν για μερικές παροχές τον ιδιωτικό αντί τον δημόσιο φορέα για εξυπηρέτησή των.

7,3% ανά νοικοκυριό λοιπόν οι ιδιωτικές δαπάνες! Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη στην Ευρώπη!

Δεύτερη έρχεται η Βουλγαρία με 7,1%!

Στην Αγγλία όμως, το μέσο νοικοκυριό δίνει το 1% της ιατρικής δαπάνης από την τσέπη του!

Στην Ισπανία το 3,4%, στη Σερβία το 4,4% και στην Ιταλία το 4,8%!

Σε αυτές τις χώρες, δηλαδή, τα νοικοκυριά δίνουν πολύ λιγότερα απ’ ό, τι δίνει ο φτωχός και ταλαίπωρος Έλληνας συμπολίτης μας.

Διότι έχουμε κάνει τον Έλληνα πολίτη και φτωχό και ταλαίπωρο, όταν αναγκάζεται να πληρώνει και να χρυσοπληρώνει την υγεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συμπεράσματα είναι ακόμα χειρότερα όταν η ΕΛΣΤΑΤ επικεντρώνει την έρευνα στον φτωχό πληθυσμό της πατρίδας μας, δηλαδή τους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους και τους ανασφάλιστους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δαπανούν το 9,3% του ήδη χαμηλού εισοδήματός των για υγειονομικές υπηρεσίες την στιγμή κατά την οποία οι μη φτωχοί δαπανούν το 7,8%.

Στα νοικοκυριά δε που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία εκτοξεύονται στο 13,4% της μέσης μηνιαίας δαπάνης!

Ούτε λοιπόν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει – παρά τη δήθεν κοσμογονία που υπόσχονταν οι Υπουργοί Υγείας ότι θα έφερναν οι ΤΟΜΥ – ούτε οι πιο φτωχοί ευνοούνται – παρά τις διατάξεις για τους ανασφάλιστους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρότι και εδώ η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την κάλυψή των το 2014!

Μου δίνουν λοιπόν αυτά τα στοιχεία την αφορμή να μιλήσω συνοπτικά για τις δικές μας προτεραιότητες για την κατανομή των πόρων στον τομέα της υγείας.

Και αυτές ξεκινούν από την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εμείς το δηλώνουμε απερίφραστα: οι ΤΟΜΥ θα κλείσουν!

Δεν χρειαζόμαστε φίλες και φίλοι νέες άχρηστες κρατικές δομές αλλά καλύτερη κατανομή των ήδη υπαρχόντων.

Πιστεύουμε ότι επαρκούν και μπορούν με την κατάλληλη αξιοποίηση όλου του προσωπικού – ιατρικού και παραϊατρικού – αλλά και των νέων τεχνολογιών να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πόροι.

Γιατί εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουμε να τάξουμε πράγματα που δεν θα κάνουμε ούτε να λέμε μετά ότι είχαμε αυταπάτες όπως κάνουν οι νυν κυβερνώντας…

Γιατί ξέρουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και πολύτιμοι και δεν έχουμε περιθώριο για σπατάλες των χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων.

Δεσμευόμαστε επίσης ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ αλλά και των ιατρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Κι αυτό θα συνδυαστεί με την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρξει όπως είπα και πιο πάνω ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Και μιας και είπα για δημόσια νοσοκομεία δεσμευόμαστε ότι εκεί θα τοποθετηθούν διοικητές όπως και στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ) που θα αξιολογούνται και θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά στους πολίτες πρωτίστως, με διαφανείς διαδικασίες, και αν δεν κρίνονται επαρκείς θα αποπέμπονται από τις θέσεις τους.

Δεσμευόμαστε επίσης για μία πολιτική ευκολότερης πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και κυρίως σε αυτά που έχουν ανάγκη συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μας, όπως οι καρκινοπαθείς.

Και μιας και μίλησα για το φάρμακο χρειαζόμαστε μία πολιτική που θα ευνοεί και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μέσω των κλινικών δοκιμών ώστε να εφαρμόζονται καινοτόμες θεραπείες που τόσο υπάρχει ανάγκη. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συλλόγων ασθενών σε αυτό το πλαίσιο.

Δεσμευόμαστε τέλος για έγκαιρες καμπάνιες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και όχι σαν αυτές που καθυστερημένα και πλημμελώς έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας, όπως στις περιπτώσεις της ιλαράς και της εποχικής γρίπης ή εσχάτως την τραγική πολιτική στην νόσο του Δυτικού Νείλου με αποτέλεσμα τον θάνατο 47 συμπολιτών μας, αριθμός πρωτοφανής για τη χώρα.

Και μιας και βλέπω τον συνάδελφο από τον ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, θα ήθελα εξηγήσεις για την πρωτοφανή τραγωδία από τον ιό στη χώρα μας φίλε Σάκη, γατί ο Υπουργός Υγείας αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να μου απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσα!

Με αυτή τη σύντομη παράθεση των απόψεών μας και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και θα περιμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας ώστε ως Νέα Δημοκρατία να τα λάβουμε υπόψη μας στην τελική διαμόρφωση του προγράμματός μας – που θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές από τον Πρόεδρό μας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts